
VIDEO. Moldova, ţara de unde curge miere sau cum a evoluat exportul de produse apicole după semnarea Acordului de Asociere cu UE
Compania Kenvetov din Orhei a fost fondată în anul 2009 având ca obiect de activitate achiziționarea și procesarea mierii de albini. La început activitatea era orientată pe piața locală, dar pentru că cererea pe piața externă este mult mai mare, conducerea companiei a hotărât să se specializeze în export. Astăzi compania Kenvetov este cel mai mare exportator de miere din țara noastră.
・
Odată achiziționată de la producător, mierea este supusă unui întreg proces tehnologic de preîncălzire, omogenizare, dezaerare, filtrare, ambalare și pregătire pentru export.
„Conlucrăm cu aproximativ 1000 de albinari de la Briceni, până la Cahul, Taraclia. După procesare tehnologică în borcănașe nu mai rămâne nicio bulă de aer, spre deosebire de mierea comercializată direct de albinar. La început am exportat în Marea Britanie, apoi în Franța și Polonia. Discutăm cu Ambasada Qatarului ca să exportăm produsul și în Orientul Mijlociu”, povestește direcotrul companiei Kenvetov, Ion Coșneanu.
În 2013, primul an de export, compania Kenvetov a reușit să exporte pe piața europeană 200 de tone de miere. În anul următor volumul produselor exportate a crescut de circa 5 ori. În 2015 antreprenorul spune că acest nivel poate fi depășit.

„Anul acesta a fost foarte productiv, nu doar în Moldova dar și în țările vecine ca România, Bulgaria, Ucraina. Prețul mierii la nivel european a scăzut foarte mult, iar prețul de achiziționare la noi în Republica Moldova a crescut cu 30% față de anul trecut”, mai adaugă omul de afaceri.
Antreprenorul spune că cel mai greu este să facă față tuturor standardelor europene întrucât țara noastră nu este dotată cu tot echipamentul și laboratoarele necesare.
„În Moldova este un laborator acreditat la nivel european, însă prin acest laborator obținem doar 60-70% din analizele pe care le cer partenerii din Europa”, spune Ion Coșneanu.
Astăzi, o parte din testele necesare compania Kenvetov le face în laboratorul fabricii, restul probelor fiind expediate pentru analiză în Germania și Franța.
„Bineînțeles sunt foarte costisitoare. Aproximativ 100-110 euro o probă. Într-un an expediem aproximativ 200 - 250 de mostre”, adaugă antreprenorul.
La fel, în Republica Moldova nu sunt elaborate standarde necesare pentru celelalte produse apicole.
„Am avut propuneri de a exporta și alte produse apicole cum ar fi lăptișorul de matcă, polen, propolis. Însă Moldova nu e dotată cu laboratoarele respective ca să reușim să exportăm un produs de calitate. Am depus diferite proiecte la Ministerul Agriculturii ca împreună să încercăm să elaborăm standardele respective”, mărturisește Ion Coșneanu.
Am încercat să aflăm preferințele antreprenorului atunci când vine vorba de singurul produs alimentar fără termen de valabilitate.
„Mierea de salcâm, cel mai mult îmi place. E o miere monofloră, mai transparentă, foarte greu cristalizează datorită raportului glucoză - fructoză care e mult mai mare decât la mierea polifloră”, menționează sursa.
Datele statistice arată că cel mai mare consumator de miere în rândul țărilor UE este Danemarca - 5kg pe cap de locuitor anual, urmată de Germania - cu 3,5 kg. Vecinii din România consumă anual circa 500 de grame de miere, în timp ce în țara noastră consumul de miere este de doar 150 de grame.
În Qatar, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită se consumă circa 11kg anual, pe cap de locuitor.

După semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, Republica Moldova a reușit să majoreze cu peste 300 de procente exportul de miere în UE.
Astfel, dacă în 2010 pe piața europeană au fost exportate doar 200 de tone de miere, în 2013 a fost atinsă cifra de 700 de tone, iar în 2014, când au intrat în vigoare prevederile Acordului de liber schimb, exporturile s-au majorat până la 2500 de tone.

Țările europene care se îndulcesc cu miere din Republica Moldova sunt în principal Germania, Franța, România și Slovacia. Acestea acoperă aproximativ 75% din volumul total de miere exportat din țara noastră.

Ion Cosneanu spune ca Acordul de Asociere vine să ajute antreprenorii din Republica Moldova, dar mai e mult de muncă.
„Succesul unei companii depinde mult de contactul pe care îl are reprezentantul companiei cu partenerii din Europa. Se merită să investești acasă. Tinerii trebuie să aibă curajul să-și asume riscuri pentru că succesul într-o zi vine aici, acasă”, a menționat Ion Coșneanu.
Precizăm că, de la 1 septembrie 2014, cetățenii moldoveni beneficiază de Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător dintre Republica Moldova cu Uniunea Europeană. Astfel, orice producător autohton care a implementat standardele europene poate exporta pe piața UE fără taxe vamale.
Acest reportaj este posibil datorită ajutorului generos al poporului American oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin companiei Interakt și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA.