*Acest material este sponsorizat

Săptămâna Teatrului Polonez la Chişinău

Săptămâna Teatrului Polonez la Chişinău

Vă invităm cu deosebită placere să împărtăşiţi cu noi bucuria unui eveniment cultural remarcabil: Săptămâna Teatrului Polonez la Chişinău, organizată între 1 şi 8 noiembrie 2015 de către Teatrul Naţional ”Mihai Eminescu” şi Teatrul ”Aleksander Węgierka” din Białystok, cu sprijinul Ambasadei Republicii Polone în Republica Moldova si a Ministerului Culturii din Polonia.

Vom consemna 250 de ani de teatru public în Polonia printr-o suită de acţiuni de rezonanţă subliniind valoarea şi valorile teatralităţii poloneze.

Pe scena teatrului nostru polonitatea este la ea acasă: recent s-a montat “În largul mării", iar pentru a pune în scenă "Casa de pe graniță" după acelaşi Slawomir Mrozek, la Chişinău s-a deplasat o echipă formidabilă de artişti, regizorul Agnieszka Korytkowska-Mazur, pictorul scenograf Paweł Dobrzycki şi coregraful Maciej Zakliczynski.

Vă poftim să ne fiţi alături la acest eveniment şi la cele șase spectacole prezentate - două ale teatrului gazdă şi patru ale colegilor de la Białystok.

Evenimentul va debuta cu premiera “Casa de pe graniță” după Slawomir Mrozek, regie Agnieszka Korytkowska-Mazur, si va continua cu 3 spectacole de succes produse de Teatrul ”Aleksander Węgierko” din Białystok:

SHAKESPEARE de Dana Łukasińska, programat pentru 3 şi 4 noiembrie, 18.30;
GUGUŁY (AGURIDE), de Wioletta Grzegorzewska, 5 şi 6 noiembrie, 18.30
GLANY NA GLANC (CHERRY DOCS), de David Gow, 7 şi 8 noiembrie, 18.30.

Toate spectacolele sunt moderne, proaspete, lucrate in stilistica proprie teatrului polonez contemporan.

Astfel, "Shakespeare" e un spectacol complex despre pasiunile dorințele umane, despre violența în artă, teatralizarea politicii și politizarea teatrului. Geniul din Stafford este trecut printr-o mașină de tocat ce tratează cultura populară ca pe o halcă de carne. Pateul rezultat este la fel de reconfortant ca cel văzut în "Titus Andronicus"."Shakespeare" se uită pe furiș sub fustele Elizabetei Întâia și în iatacurile politicienilor polonezi. Vă garantăm o experiență hardcore. Spectacolul nu le este recomandat persoanelor cu hipertensiune și deficiență cronică a simțului umorului...

Realizatori:
Regizor: Agata Biziuk; Muzică: Piotr Klimek; Scenografie Marika Wojciechowska; Multimedia: Krzysztof Kiziewicz; Mișcare scenică: Anita Podkowa.

"Aguride" spune povestea intrării în adolescență, în contextul realității poloneze, a celor ce nu vor părăsi vreodată cătunul Hektary, un sat oarecare, precum și a celor care aleg să-și ducă viața la oraș.

Procesul de amneziere îi însoțește frecvent: "Cu cât te duci mai departe, cu atât mai puțin îți vei aminti de unde ai venit". Doar ecoul repetă. "Poți ieși din sat, dar satul nu va ieși din tine". Să urmărim povestea acestui sat ce seamana leit cu unele din localitatile noastre, cu multă atenție.

Realizatori:
Regie și adaptare - Agnieszka Korytkowska-Mazur; Scenariu teatru ritualic - Robert Wasilewski; Scenografie- Jacek Malinowski; Coregrafie - Maciej Zakliczyński; Compozitor - Robert Wasilewski.

"Cherry Docs" descrie o întâlnire între două persoane cu atitudini diametral opuse: un skinhead care a ucis un indian și un evreu liberal care îi va fi avocat. Nimic nu sugerează posibilitatea unei cooperări între cei doi.

Totuși, avocatul întreprinde o tentativă curajoasă de a înțelege mentalitatea clientului său. Piesa a avut premiera în Canada acum 15 ani și explorează problemele ce încă mai există în Polonia, cazurile de naționalism și agresiune rasistă.

Acestea nu pot fi tolerate sau ignorate. "Cherry Docs" nu-l condamnă pur și simplu pe tânărul neo-nazist, ci mai curând investighează posibilitatea schimbării atitudinii.

Și adevărata profunzime a unei astfel de schimbări. Se explorează, de asemenea, măsurile ce pot fi puse în aplicare pentru a identifica caracterul unei persoane.

Piesa provoacă o varietate de întrebări. Sunt oare liberalismul si toleranta noastră pur teoretice? Putem rămâne manierați și toleranți atunci când ne confruntăm cu acte concrete de agresiune? Putem discerne omul într-un criminal? Și, în sfârșit: ne putem oare defini identitatea în alte stări decât cea de inamic?

Realizatori:
Regizor: Krzysztof Rekowski; Scenograf: Maciej Chojnacki; Compozitor: Marcin Mirowski; Video: Emilia Sadowska; Organizare scenă: Jerzy Taborski.

La 8 noiembrie, 17.00, TNME prezintă cireașa de pe tort, spectacolul său cu 4 actori celebri - adevarat careu de ași, In largul mării de Slawomir Mrozek, regie Petru Hadarca.

Vă așteptăm cu drag la teatru! Nu ratați șansa de a savura fenomenul teatral polonez, unic în lume, în ceea ce are mai curios si mai incitant la ora actuala!

P.

P.

Vezi și aceste știri
Trei tornade au lovit vestul Germaniei. O persoană a murit, iar câteva zeci au fost rănite (VIDEO)

Trei tornade au lovit vestul Germaniei. O persoană a murit, iar câteva zeci au fost rănite (VIDEO)

Forțele ucrainene se pregătesc pentru un eventual atac la granița cu Belarus

Forțele ucrainene se pregătesc pentru un eventual atac la granița cu Belarus

Ex-președintele român Traian Băsescu a accidentat o mașină parcată și a mers la poliție pentru a fi testat

Ex-președintele român Traian Băsescu a accidentat o mașină parcată și a mers la poliție pentru a fi testat

Advertoriale
Cristina Guțu: „Am slăbit cu 10 kilograme în doar 2 două luni, vezi cum am reușit!”

Cristina Guțu: „Am slăbit cu 10 kilograme în doar 2 două luni, vezi cum am reușit!”

Trei reguli cum afacerea ta poate supraviețui concurenței

Trei reguli cum afacerea ta poate supraviețui concurenței

Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sup lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Paștele - mâncare, tradiție, mister
Cele mai populare
 • 1
  Un tânăr a ajuns la terapie intensivă după ce a sărit în Nistru
 • 2
  În Moldova se produce de opt ori mai mult ulei și grăsimi decât acum un an
 • 3
  Podoliak crede că un acord de pace e posibil doar după retragerea trupelor rusești
 • 4
  Un parlamentar rus face aluzie la un posibil schimb al prizonierilor din Azovstal cu Medvedciuc
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.