Sănătatea și siguranța la locul de muncă este unul din domeniile în care Uniunea Europeană are cea mai solidă bază legală. Normele europene stabilesc limite pentru programul de lucru, prevăd condiții de muncă mai sigure și garantează obținerea de compensații în cazul accidentelor de muncă. Republica Moldova urmează să-și alinize legislația la directivele europene ce țin de acest domeniu în decursul mai multor ani. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii „Europa pentru tine” realizată de Agora.
Învitații emisiunii au fost directorul adjunct al Inspectoratului de Stat al Muncii, Igor Ciloci, și șefa Inspectoratului Muncii al Sindicatelor, Elena Carchilan.
Cei doi au făcut o radiografie a modului în care este asigurată și repectată securitatea în muncă, în ce domenii au loc cel mai des accidente de muncă, ce trebuie să știe persoanele care au devenit victime ale accidentelor de muncă și care e nivelul compensațiilor.
Datele statistice arată că în ultimii 10 ani în Republica Moldova aproape 6000 de persoane au avut de suferit de pe urma accidentelor la locul de muncă.
Cea mai înaltă rată a victimelor o înregistrează industria extractivă - peste 30 persoane la 1000 de angajați. În domeniul energiei electrice şi termice au fost înregistrate în jur de 20 de victime. Cele mai puține accidente de muncă au fost înregistrate în învăţământ, hoteluri şi restaurante.
Dacă e să ne referim la rata cazurilor de deces, atunci domeniul pisciculturii deține întâietatea, urmată de industria extractivă și construcții.
Domeniul cel mai sigur, unde în ultimii 10 ani nu s-au produs accidente letale de muncă este cel financiar.