*Acest material este sponsorizat

Incluziunea digitală rurală – prioritate a Fundaţiei Orange Moldova

Incluziunea digitală rurală – prioritate a Fundaţiei Orange Moldova
Foto: orange.md

Peste 8,000 de elevi şi profesori din 20 de instituţii preuniversitare rurale din Moldova îşi organizează acum procesul educaţional într-un mod mult mai interactiv. Ei sunt beneficiarii proiectului „Incluziunea Digitală Rurală”, implementat sub umbrela „Orange Digital School” - program major lansat de Fundaţia Orange Moldova, care contribuie la îmbunătăţirea educaţiei digitale. În cadrul acestuia, fiecare instituţie beneficiară a fost dotată cu echipamente IT performante: laptop, proiector şi alte accesorii. Proiectul se află la ediţia a doua şi este implementat de Centrul de Informaţii Universitare, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova, cu suportul financiar integral al Fundaţiei Orange Moldova.  

Sergiu Postică, preşedintele Consiliului Fundaţiei Orange Moldova: „Orange Moldova susţine progresul tehnologic şi revoluţia digitală. Ne dorim să aducem cît mai aproape de oameni servicii digitale accesibile şi utile pentru fiecare. În acest sens, prin intermediul Fundaţiei Orange dezvoltăm proiecte ce contribuie la educaţia tinerilor în domeniul IT. Prin implementarea proiectului „Incluziunea digitală rurală” ne dorim să aducem valoare adăugată procesului educaţional din învăţământul preuniversitar, prin utilizarea componentei digitale”.

Selectarea beneficiarilor a avut loc prin concurs. Au fost eligibile doar gimnaziile şi liceele amplasate în zonele rurale, cu un număr de minim 400 de elevi per instituţie. În acest an, 32 de instituţii din 21 de raioane ale Republicii Moldova s-au înscris în concurs. Dosarul de participare a inclus un formular de aplicare, un act care confirmă numărul de elevi, o scrisoare de recomandare eliberată de primăria localităţii şi o scrisoare de motivare din partea directorului instituţiei, prin care se explică necesitatea unui astfel de echipament pentru şcoală, precum şi la ce activităţi şcolare ar urma să fie folosit acesta.

Angela Muşet, directorul Centrului de Informaţii Universitare, implementator al proiectului: „Atât în cadrul primei ediţii a proiectului, cât şi în cea de-a doua, am sesizat un interes sporit din partea instituţiilor preuniversitare rurale faţă de acest proiect. Concursul s-a desfăşurat în condiţii de maximă transparenţă şi corectitudine. Fiecare dintre membrii comisiei a examinat dosarele de aplicare potrivit criteriilor de evaluare stabilite, iar câştigătorii au fost selectaţi de o comisie profesionistă, formată din reprezentanţi ai Fundaţiei Orange, ai mediului academic, ai societăţii civile şi ai Ministerului Educaţiei al RM”.

Astfel, au fost selectate 20 de instituţii din 15 raioane ale ţării: Hînceşti, Străşeni, Căuşeni, Ialoveni, Orhei, Anenii Noi, Taraclia, Ungheni, Sîngerei, Ceadîr-Lunga, Cahul, Călăraşi, Dubăsari, Rîşcani şi Ştefan Vodă. Bunurile au fost distribuite cu ajutorul voluntarilor, angajaţi ai companiei Orange Moldova.

Accesul la internet în baza echipamentelor performante contribuie la îmbunătăţirea procesului de studii, dar şi la ştergerea barierei digitale din învăţământul preuniversitar în mediul rural. Obiectivele proiectului sunt reconfirmate şi susţinute şi de profesorii şcolilor câştigătoare în cadrul concursului.

Vitalie Petrov, directorul liceului teoretic „Ion Creanga”, s. Rădoaia, r. Sîngerei: „Acest proiect va conduce în primul rând la îmbunătăţirea procesului educaţional în şcoli. De peste 20 de ani în şcoala noastră nu s-a făcut nicio investiţie. Acum se pune accent pe tehnologiile digitale, iar noi trebuie să ne raliem la noile cerinţe ale timpului”.

Agnesa Popov, director adjunct clasele primare, liceul „Mihail Bârcă”, s. Milestii Mici., r. Ialoveni: „Sunt foarte mulţumită, fiindcă zi de zi lucrez cu laptopul, ceea ce îmi permite să le arăt informaţia pe un ecran mare, pentru ca ei să înţeleagă lucrurile mai bine. Sincer, eu am rămas surprinsă că am câştigat şi noi. Vă mulţumim foarte mult!”

Dionisie Onofraş, elev, liceul Teoretic „Ion Creanga”, s. Rădoaia, r. Sîngerei: „Sunt pasionat de informatică şi vreau să urmez o carieră în domeniul IT. Pentru mine este mai uşor să lucrez cu proiectorul, decât să scriu cu creta pe tablă. Este mai uşor să demonstrez programe online, să urmărim lecţiile de educaţie civică, să privim filme educative, care ne ajută să ne dezvoltăm.”

Proiectul „Incluziunea digitală rurală”, parte a programului „Orange Digital School”, se află la a doua ediţie. În total, în cadrul proiectului peste 13,000 de elevi din 25 de regiuni rurale ale ţării au beneficiat de echipament tehnic oferit de către Fundaţia Orange Moldova.

P.

P.

Vezi și aceste știri
Soldatul rus judecat pentru crime de război pledează vinovat. Reacția Rusiei la procesul intentat împotriva militarului

Soldatul rus judecat pentru crime de război pledează vinovat. Reacția Rusiei la procesul intentat împotriva militarului

Prețul pentru uleiurile dezodorizate va fi reglementat în perioada stării de urgență

Prețul pentru uleiurile dezodorizate va fi reglementat în perioada stării de urgență

Termenul de valabilitate al unor pașapoarte va fi prelungit. La ce perioade se referă decizia CSE

Termenul de valabilitate al unor pașapoarte va fi prelungit. La ce perioade se referă decizia CSE

Advertoriale
Fă cunoștință cu mentorii din cadrul Click School! (INTERVIU)

Fă cunoștință cu mentorii din cadrul Click School! (INTERVIU)

Bine ați venit la Vinia Traian!

Bine ați venit la Vinia Traian!

Victoriabank este și în acest an partener al CCF Moldova în cadrul campaniei „Povești de acasă”

Victoriabank este și în acest an partener al CCF Moldova în cadrul campaniei „Povești de acasă”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sup lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Paștele - mâncare, tradiție, mister
Cele mai populare
 • 1
  Experții americani explică de ce Rusia a fost de acord să evacueze militarii ucraineni din Mariupol
 • 2
  Zelenski și soția sa, Olena, prima apariție publică de la începutul războiului, la funeraliile fostului preşedinte al Ucrainei
 • 3
  Atenție: Vântul bate, copacii cad! Încă un arbore doborât în parcul Alunelul din capitală (FOTO)
 • 4
  Scumpirea uleiului a ajuns în vizorul CSE. Șeful Legislativului spune că de prețurile mari se face vinovat un singur monopolist
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.