VIDEO. În Europa DA, în Moldova BA: Trebuie sau nu inclus timpul de deplasare la serviciu în orele de muncă

VIDEO. În Europa DA, în Moldova BA: Trebuie sau nu inclus timpul de deplasare la serviciu în orele de muncă

Europa a decis. Timpul de deplasare la serviciu va fi inclus în programul de muncă. În Republica Moldova părerile la acest capitol sunt împărțite. În timp ce reprezentanții Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei spun că în orar trebuie inclus doar timpul efectiv de muncă, sindicaliștii au o altă opinie. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii „Europa pentru tine” difuzată de Agora.   

„Articolul 43 din Consituție spune că durata săptămânii de muncă în Republica Moldova nu trebuie să depășească 40 de ore. Diferit tratează acest lucru juriștii, teoreticienii. În viziunea mea, durata de muncă este timpul în care eu muncesc, nu cel în care eu mă deplasez de acasă la serviciu sau invers”, a subliniat directorul adjunct al Inspectoratului de Stat al Muncii, Igor Ciloci.

Sindicatliștii au însă o altă părere.

„Dacă angajatorul îi oferă transport, atunci din momentul în care persoana urcă în automobil ea deja este la locul de muncă. În România, dacă se întâmplă un accident pe traseul spre serviciu atunci se consideră ca accident de muncă”, a declarat șefa Inspectoratului Muncii al CNSM, Elena Carchilan.

Amintim că în septembrie curent, Curtea Europeană de Justiție (CEJ) a decis că timpul petrecut în drum spre serviciu, și de la serviciu spre casă va fi considerat timp efectiv de muncă.

Această decizie va fi aplicată în toate țările membre ale Uniunii Europene și se adresează angajaților care nu au un punct fix de lucru, precum electricienilor, instalatorilor sau reprezentanților de vânzări, în contextul în care munca acestora include deplasări în fiecare zi, scrie viata-libera.ro.

CEJ a anunțat și că, este necesar ca un angajat care nu are un punct fix de lucru să munceacă aproximativ 48 de ore pe săptămână, incluzând drumul parcurs.

Decizia vine în urma unui caz adus în instanță în Spania, când compania de sisteme de securitate Tyco a hotărât să-și închidă birourile regionale, iar angajații au fost nevoiți să parcurgă distanțe mai lungi pentru a ajunge la serviciu.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.