
GALERIE FOTO. „Versailles de Hîncești”, aproape de finalizarea lucrărilor de restaurare
„Perla Hînceștiului”, sau „Versailes de Hîncești” se află în continuare în reparație. La mijlocul lunii octombrie, interiorul clădirii era aproape finalizat, majoritatea lucrărilor în curs fiind concentrate la fațadă. Asta se întâmplă după ce decenii la rând a fost lăsat în paragină.
・
Se preconizează să se repare şi drumul spre aşezarea geto-dacică Stolniceni. Conacul ar putea fi deschis pentru vizitatori la începutul anului viitor. Pentru lucrări, au fost alocate peste 23 de milioane de lei, bani oferiţi de Uniunea Europeană.
Pe fațada, printre schele sunt deja vizibile mai multe elemente decorative, iar interiorul, după ce vor dispărea grămezile de moloz, schele și alte materiale de construcție se va transforma într-un labirint cu multe scări și pasaje ce dau dintr-o parte a clădirii, în alta. Pe lângă acestea, deja sunt vizibile și mai multe elemente decorative în interior.
Restaurarea fațadei exterioare a „Casei Ioniță Iamandi”, unde va fi amplasat Muzeul de Istorie și Etnografie este deja gata. În subsolul acesteia va fi amenajată o sală de degustație de vin, iar unul din elementele principale este un tunel subteran ce leagă această clădire de „Palatul Princiar”.
Consiliul Raional a organizat deja concursurile de dezvoltare a unui sistem informativ de promovare turistică, dar și o licitație publică pentru achiziționarea mobilierului pentru Palatul Princiar.
Potrivit site-ului ADR Centru, la finalizarea proiectului se preconizează a fi amenajate cele 10 ha de teritoriu a Complexului „Manuc-Bey", 2 ha de teritoriu a Locației geto-dacice din s. Stolniceni, dar și construcția a 2,0 km de drum de acces spre Locația geto-dacică din s. Stolniceni.
Conacul „Manuc Bei” din oraşul Hânceşti, una dintre perlele arhitecturii moldovenești din secolul al XIX-lea, se afla într-o stare avansată de degradare.
Din cele 10 edificii ale conacului, astăzi s-au mai păstrat doar cinci. Pentru că valoarea lucrărilor de restaurare a complexului muzeistico-turistic „Manuc Bei” sunt destul de mari, autorităţile raionului Hânceşti au accesat fonduri europene. Abia după asta, restaurarea şi consolidarea complexului a intrat pe linie dreaptă.
Acest articol face parte din Campania „Europa pentru Moldova” care vine să reflecte schimbările ce au loc în țara noastră în pas cu standardele, stilul și modul de viață din Uniunea Europeană.


















