FOTO. Top 10 țări cu cea mai buna calitate a vieții

FOTO. Top 10 țări cu cea mai buna calitate a vieții

Calitatea vieții poate fi determinată de mai mulți factori, printre care accesul la apă potabilă și asigurarea egalității de gen. Publicația Huffington Post a elaborat un Top 10 al țărilor cu cea mai buna calitate a vieții în baza datelor prezentate de OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) Better Life Index, transmite Agora.

10. Danemarca

Danemarca se bucură de un scor înalt la indicele ecologic. Datele arată că 94% din locuitori se arată mulțumiți de calitatea apei în țară. Danezii, de asemenea, se bucură de cinci săptămâni de concediu plătit pe an. Peste 73% de persoane cu vârste cuprinse între 15 și 64 au un loc de muncă plătit.

Publicitate
...

9. Noua Zeelandă

Noua Zeelandă a obținut un scor înalt la indicele sănătate. Această țară, de asemenea, se bucură de nivelul peste media OECD la indicii: calitatea mediului, angajamentul civic, securitatea personală, locuințe, bunăstarea subiectivă, educație și locuri de muncă.

Țara, care va găzdui anul acesta Rugby World Cup are, de asemenea, un înalt simț al moralului public. 94% dintre cetățeni au declarat că au pe cineva pe care s-ar putea baza la nevoie, mai mare decât media OECD de 88%.

...

8. Olanda

Țara muzeelor mari și a monarhiei, Olanda se bucură de una dintre cele mai mari rate de alfabetizare din lume. O gospodărie medie din Olanda are un venit net pe cap de locuitor de 27 888 de dolari pe an, care depășește media OECD de 25 908 de dolari an.

...

7. Suedia

Suedia este lider la capitolul calitatea mediului înconjurător. Un exemplu bun de reglementare ecologică este adoptarea Codului mediului, care măsoară impactul agriculturii asupra habitatelor acvatice.

...

6. Canada

Canada se află pe un loc mai jos în clasament comparativ cu vecinul său american, dar are un scor peste media la indicii locuințe, bunăstarea subiectivă, venituri, conexiuni sociale, educație, precum și angajamentul civic. Rugați să evalueze satisfacția lor generală de viața pe o scară de la 0 la 10, canadienii și-au pus nota 7,3, mai mare decât media OECD de 6,6.

...

5. SUA

Statele Unite ale Americii, deloc surprinzător, au un punctaj înalt la indicii avere și locuințe. O gospodărie medie din SUA are un venit net pe cap de locuitor destul de mare 41 355 de dolari pe an, cea mai mare cifră în OCDE unde media este de 25 908 de dolari pe an.

Concediul neplătit pentru creșterea copilului este scurt (12 săptămâni), și acoperă doar angajații care lucrează în companii cu peste 50 de muncitori.

...

4. Australia

Australia ocupă primul loc la indice angajament civic și peste media OCDE la calitatea mediului, sistemul de sănătate, locuințe, securitate personală, locuri de muncă și venituri, educație, bunăstarea subiectivă, conexiuni sociale.

De asemenea, țara se bucură de o participare la vot exagerat de mare, de 93% la ultimele alegeri; această cifră este cea mai mare în OCDE, unde media este de 68%. Asta se datorează votului obligatoriu în Australia.

Multitudinea de plajele este o caracteristică pozitivă care îmbunătățește calitatea vieții.

...

3. Elveția

Elveția dispune de una dintre cele mai mici rate de criminalitate din toate țările industrializate. În Elveția, 80% din persoane cu vârste cuprinse între 15 și 64 au un loc de muncă plătit, peste media OECD de 65% și una dintre cele mai mari rate din OCDE. 85% dintre bărbați sunt angajați, comparativ cu 74% dintre femei.

...

2. Islanda

Islanda este renumită pentru priveliștile sale uimitoare și aurore boreale. De asemenea aici din robinet curge cea mai curata apă pe Pământ. Țara se bucură de ghețarii frumoși și vârfuri înzăpezite, de asemenea, aici locuiește cea mai mulțumită populație. Întrebați să evalueze satisfacția lor generală de viața pe o scară de la 0 la 10, islandezii și-au pus nota 7,5 comparativ cu media OECD de 6,6.

...

1. Norvegia

Norvegia, cel mai mare exportator mondial de somon, se află pe locul 1. Cu o medie a speranței de viață de 82 de ani, norvegienii trăiesc cu doi ani peste media OECD. Speranța de viață pentru bărbați este de 80 de ani, comparativ cu 84 de ani pentru femei.

...

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal