Avocații lui Filat declară că liderul PLDM este supus unui tratament degradant și inuman

Avocații lui Filat declară că liderul PLDM este supus unui tratament degradant și inuman

Avocații liderului PLDM, Vlad Filat neagă că acesta a solicitat transferul într-o altă celulă, potrivit unui comunicat de presă transmis de aceștia. Totodată, se menționează că nu au fost comunicate nici motivele transferului, iar potrivit aceleiași surse, Filat a fost transferat într-o celulă fără ventilație corespunzătoare unde se fumează.

Avocații mai acuză Administrația Penitenciarului 13 și Departamentul Instituțiilor Penitenciare că violează articolul 3 din Convenția Europeană, care se referă la interzicerea Torturii. „Acțiunile instituțiilor menționate asupra le calificăm drept tratamente degradante și inumane aplicate d-ul Filat”, se mai menționează în comunicat.

Citiți mai jos întregul comunicat:

Având în vedere informațiile difuzate de instituțiile media cu privire la transferul d-lui Vlad Filat într-o altă celulă din cadrul Penitenciarului nr.13, Biroul Asociat de Avocați ”Popa și Asociații” vine cu următoarele precizări:

- Declarația Departamentului Instituții Penitenciare, la care au făcut referire mai multe instituții media, precum că Vlad Filat a solicitat transferul într-o altă celulă nu corespunde realității. Nici Vlad Filat, nici apărătorii săi nu au înaintat o asemenea solicitare. Totodată, temeiurile și motivele transferului nu ne-au fost comunicate de către Administrația Penitenciarului nr.13. Mai mult ca atât, precizăm că Vlad Filat a fost transferat într-o celulă fără ventilație corespunzătoare, unde, conform spuselor acetuia, se fumează intens, acest fapt dăunând sănătății clientului, în special afectându-i într-o manieră gravă sistemul respirator. Or, în conformitate cu art. 90 din Hotărârea de Guvern Nr. 583 din 26.05.2006 cu privire la aprobarea Statutului executării pedepsei de către condamnaţi, deținuților li se interzice fumatul în celule, încăperi și spații de deținere.

- Modul în care a acționat Administrația Penitenciarului nr. 13 și Departamentul Instituțiilor Penitenciare ne induc concluzia că acțiunile întreprinse de aceste instituții, de o manieră vădit intenționată, violează Art. 3 din Convenția Europeană pentru Drepturile Omului - Interzicerea torturii și Art. 5 din Convenția Universală pentru Drepturile Omului, care prevede că Nimeni nu va fi supus torturii, nici la pedepse sau tratamente crude, inumane sau degradante. Acțiunile instituțiilor menționate supra le calificăm drept tratamente degradante și inumane aplicate d-ul Filat.
- De asemenea, ținem să menționăm că în conformitate cu Recomandarea Comitetului de Miniștri a Consiliului Europei din 11 ianuarie 2006, la repartizarea deținuților în spațiile de detenție, se va ține cont de cerinţele legate de urmăririle judiciare şi anchetele penale, securitate şi siguranţă, precum şi de necesitatea de a oferi regimuri potrivite tuturor deţinuţilor. Or, luând în considerație activitatea politică a domnului Vlad Filat, ne exprimăm profunda îngrijorare cu privire la efectele negative a acestor acțiuni asupra siguranței deputatului.

- Cu referință la depunerea plângerii la CEDO, precizăm că, la moment nu a fost primită decizia motivată a Curții de Apel Chișinău fapt ce nu ne permite să expediem cererea Curții. La caz au fost reținute mai multe încălcări ale Convenției Europene pentru Drepturile Omului după pronunțarea deciziei Curții de Apel. În special este vorba de violarea art. 3 a Convenției prin supunerea acetuia unui tratament inuman și degradant la locul de detenție preventivă. Precizăm că în conformitate cu jurisprudența constantă a Curții Europene pentru Drepturile Omului, autorităţile au o obligaţie pozitivă de a se asigura că deţinutul beneficiază de condiţii care sunt compatibile cu ceea ce înseamnă respectarea demnităţii umane. Din acest punct de vedere, statul are obligaţia de a proteja persoana deţinută împotriva efectelor fumatului pasiv (spețele Pavalache c. România, 18 octombrie 2011; Florea vs. Romania, 14 decembrie 2010 Elefteriadis c. România, 25 ianuarie 2011). În același timp, instanţa europeană a stabilit încălcarea art. 3 din Convenţie atunci când a constatat disfuncţionalităţi cu privire la condiţiile de igienă şi accesul la toaletă, respectarea intimităţii, ventilaţia, accesul la lumină naturală (Porumb c. România, 7 decembrie 2010). În condițiile în care noul Regulament al Curții ne interzice să completăm cererea deja expediată cu circumstanțe noi, suntem obligați să documentăm toate faptele conform rigorilor de admisibilitate a Curții înainte de a expedia cererea. Astfel, conștientizăm faptul că d-ul Filat este într-o situație grea, însă nu putem ignora condițiile de admisibilitate a unei plângeri la CEDO. Demersul nostru va fi facut în cel mai scurt timp posibil.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Maia Sandu spune în ce condiții ar fi posibilă o întrevedere cu Vladimir Putin

Maia Sandu spune în ce condiții ar fi posibilă o întrevedere cu Vladimir Putin

Sandu: În octombrie Gazprom ne-a livrat doar 2/3 din necesarul de gaze. Am avut mai multe discuții cu Kozak

Sandu: În octombrie Gazprom ne-a livrat doar 2/3 din necesarul de gaze. Am avut mai multe discuții cu Kozak

Recomandările Consiliului Suprem de Securitate în contextul crizei energetice

Recomandările Consiliului Suprem de Securitate în contextul crizei energetice

Advertoriale
 Octombrie Roz. Echipa maib a alergat pentru promovarea prevenției cancerului mamar

Octombrie Roz. Echipa maib a alergat pentru promovarea prevenției cancerului mamar

Ghidul cumpărătorului - cum să alegi apartamentul ideal pentru o viață fericită

Ghidul cumpărătorului - cum să alegi apartamentul ideal pentru o viață fericită

„Wow, şi asta aţi modificat. M-aţi impresionat”. Un nou brunch cu clienţii în stilul maib

„Wow, şi asta aţi modificat. M-aţi impresionat”. Un nou brunch cu clienţii în stilul maib

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Gazprom a emis primul comunicat referitor la negocierile cu R. Moldova. Declarația concernului rus
 • 2
  Nunțile și cumetriile, puse pe STOP în Republica Moldova. Din 8 noiembrie organizarea lor va fi interzisă
 • 3
  Ion Ceban propune ca Parlamentul, Guvernul și Președinția să fie deconectate de la căldură
 • 4
  Cui o să-i lipsească deputatul Igor Dodon (FOCUS)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.