Cetățenii nu întotdeauna știu cum să procedeze atunci când le sunt încălcate drepturile consumatorului. Fie că au cumpărat un produs expirat sau au fost deserviți prost într-un local, nu toți se grăbesc să depună o plângere.
Expertul internațional în domeniul securității alimentare, Ion Agafiței, spune că țara noastră este departe de a avea o alimentație sigură. Agora a realizat un sondaj în stradă pentru a vedea cum se comportă oamenii de rând atunci când le sunt încălcate drepturile de consumator.
Iată câteva răspunsuri ale oamenilor cărora li s-a adresat întrebarea „Vi s-a întâmplat să vă fie încălcate drepturile consumatorului? Cum ați procedat?”.
„Am procurat niște alimente expirate, dar nu ne-am întors înapoi și nu am întreprins nimic. De ce? Fiindcă așa e mentalitatea noastră”.
„S-a întâmplat, dar nu am luat în serios. Nu m-am adresat pentru a depune o plângere. Nu am găsit de cuviință să o fac, fiindcă nu era atât de grav”.
„Nu mi s-a întâmplat niciodată, dar dacă mi s-ar încîlca drepturile aș apela la administrație. Toți avem aceleași drepturi. Aș încerca să evit acel local”.
„Chiar în comunitatea în care locuiesc mi s-a întâmplat să cumpăr un care, chiar dacă avea termenul de valabilitate în regulă, era stricat. M-am întors la magazin și l-am dat înapoi”.
„Știu că înapoi nu poți să întorci doar cărțile, orice altă marfă poate fi returnată. Am întors și nu numai o dată”.
„Nu-mi place când mi se încalcă drepturile constituționale. Chiar și la traficul rutier și la serviciile comunale depun cerere și plângere”.
Vizionați integral emisiunea „Europa pentru tine”: Cum stăm la capitolul drepturile consumatorilor.