Sociologul român Dan Chiribucă consideră că în situația actuală aderarea țării noastre la UE este puțin probabilă, având în vedere mai mulți factori interni și externi.
Sociologul Dan Chiribucă care este fost decan al Facultății de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai din orașul Cluj afirmă că „spre deosebire de Republica Moldova, în România a fost practic o unanimitate la nivelul opiniei publice cât și politice în ceea ce privește aderarea la UE. Nu a fost nici un partid serios care să conteste ideea de aderare la UE, iar argumentele scepticilor au fost de natură culturală. În timp ce în Republica Moldova este într-un spațiu unde concurează două forțe majore și nu este clar dacă pentru UE este important ca Moldova să adere la această uniune.” afirmă el.
„În prezent, procesul de aderare a R. Moldova la UE seamănă cu dorința unei tinere de a se căsători cu Brad Pitt. Desigur că tânăra ar putea să îndeplinească un șir de măsuri, însă acest lucru nu înseamnă că ea ar putea să se căsătorească cu celebrul actor. Aici este nevoie ca sentimentul să fie reciproc. În plus bărbatul deja este căsătorit.
În urma evoluțiilor din ultimii ani, UE nu mai are același interes față de R. Moldova. Sunt prea mari eforturile necesare din partea Uniunii Europene, în comparație cu beneficiile pe care le poate obține. Eforturile din partea țărilor Uniunii Europene ar putea să deranjeze Federația Rusă”, afirmă sociologul.
El consideră că R. Moldova ar putea adera la UE doar odată cu alte țări din regiune cum ar fi Ucraina sau Federația Rusă.
UE a jucat un rol decisiv în lupta contra corupției din România
„Tema reformei justiției și luptei anti-corupției a funcționat în mare parte datorită mecanismului de monitorizare din partea UE. În România abia în 2005 au avut loc procese serioase împotriva unor demnitari, fie guvernamentali sau actori politici semnificativi. De atunci lucrurile s-au accelerat și aproape în fiecare săptămână vezi câte un nume important care ajunge la procuratură sau este condamnat. E o schimbare majoră care a venit ca urmare procesului de integrare europeană.
Din ceea ce vedem noi, situația din Republica Moldova în prezent este ca în perioada de după căderea comunismului, când fiecare făcea ceea ce dorea, sub acoperirea funcției pe care o deține”, spune Dan Chiribucă.
El mai subliniază faptul că aderarea nu vine doar cu beneficii. „Sunt lucruri bune și mai puțin bune. O problemă în România a fost obligația de a te pune în sincronicitate cu regulamentele europene. De exemplu, la nivel de subvenționare nu mai era posibil de finanțat ceea ce merge prost. Pentru agricultură acest lucru a fost un șoc. În plus intri într-o concurență cu o zonă care a mult mai bine configurată și performantă decât ești tu. Astfel, foarte multe întreprinderi mici și mijlocii care funcționau bine înainte 2005 nu mai activează acum.
Integrarea la UE înseamnă aderarea la un sistem de valori, care este mult mai important de ceea se întâmplă la nivel economiei pe termen scurt și mediu”, consideră expertul român.
Aceste declarații au fost făcute în cadrul unei vizite de studiu la Cluj a finaliștilor inițiativei „Eu - Moldova. Calea spre succes”, în perioada 1-4 noiembrie 2015, organizată de Agenţia de relaţii publice şi comunicare strategică BDR Associates pentru Delegația Uniunii Europene în R. Moldova.
Vezi și aceste știri

Curse ilegale de mașini, pe o stradă din capitală: Oamenii legii au întocmit 67 de procese verbal

Comisia Europeană a prezentat un plan pentru a reduce dependența de resursele energetice din Rusia. R. Moldova, inclusă în „REPowerEU
