„Intenția Guvernului Streleț a fost de a încerca să se justifice, după ce în 2013 tot ei au insistat pe concesionare. Acum, un Guvern în exercițiu care de fapt nu are mandat să soluționeze problema dată, a intervenit pentru a da un semnal instanțelor de judecată să nu se grăbească”, a declarat președintele PLR, Ion Hadîrcă.
Potrivit acestuia, partidul care îl reprezintă este deja la a 5-a ședință, iar următoarea ar urma să aibă loc mâine, la ora 16:00.
„PD și PLDM și-au dat mâna și au fost parteneri în concesionarea Aeroportului. Ei au votat, au promovat și au insistat deși noi, PLR reprezentanți într-un număr mic am fost împotrivă. Ulterior au fost în consens până acum câteva zile”, a adăugat și vicepreședintele Tatiana Potîng.
Amintim că ieri ministrul în exercițiu al Justiției, a declarat că „În acest moment motive pentru declararea nulității contractului nu sunt. Asta nu înseamnă că concesionarul își onorează la timp obligațiile. În orice contract trebuie să fie stabilită o perioadă de remediere. Dacă nu vrem să avem procese internaționale avem stabilită o perioadă de remediere. Nu îmi aduc aminte termenul exact acum. Este vorba decâțiva ani pentru că vorbim de construcții mari”.
Tot ieri, fostul prim-ministru, Ion Sturza declara că „Decizia de a concesiona Aeroportul a fost luată de premierul de atunci Filat, la insistența personală a lui Putin. La nivel de Guvern „proiectul” a fost promovat de miniștrii PD. Decizia nu a fost votată de miniștrii PLR și de Maia Sandu”.
Istoria Dosarului
Amintim că în vara anului 2013, deputații Partidului Liberal Reformator au acționat în judecată propriul Guvern pentru faptul că a dispus într-o formă netransparentă concesionarea Aeroportului în favoarea unor structuri obscure din Federația Rusă.
Drept bază a acestei decizii scandaloase a servit ultima ședință din 29 mai 2013 a Guvernului demisionar, care în afara competențelor a luat hotărârea de concesionare a principalului obiectiv strategic al Republicii Moldova.
Deputații liberal-reformatori au sesizat în septembrie 2013 mai întâi Curtea Constituțională la subiectul constituționalității acțiunilor Guvernului. Ulterior însă Curtea Constituțională a respins sesizarea. În aceeași toamnă a anului 2013 problema a fost atacată în instanțele de drept comun ale Republicii Moldova.
De atunci, dosarul este pe rol în sistemul judecătoresc.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.