Este posibilă implementarea Acordului de Asociere în regiunea transnistreană? Ce beneficii ar putea avea mediul de afaceri de pe urma acestui process? Prin ce pârghii economice își menține influența Federația Rusă în regiune? La acestea și alte întrebări au răspuns invitații noii ediții a emisiunii „Europa pentru tine” difuzată de Agora. Este vorba de viceprim-ministrul în exercițiu pentru Reintegrare, Victor Osipov, și expertul Alexandru Fală.
Anul 2015 este anul în care Preferințele Comerciale Autonome (PCA), acordate de către Uniunea Europeană Republicii Moldova (inclusiv regiunii transnistrene) expiră, fiind înlocuite de Acordul de Asociere și, respectiv, Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (ZLSAC) cu UE. Astfel, începând cu anul 2016, regiunea transnistreană ar trebui să înceapă treptat eliminarea tarifelor la importul produselor din UE, în caz contrar, UE ar putea anula preferințele comerciale și aplica tarife de import mai mari asupra mărfurilor provenite din regiunea transnistreană.
Până în prezent, părțile nu au ajuns la o înțelegere cu privire la un mecanism clar de implementare a Acordului de Asociere în regiunea transnistreană. Pe de o parte, conducerea de la Tiraspol se opune vehement punerii în aplicare a documentului, pe de altă parte, UE folosește retorica ,,totul-sau-nimic", solicitând ca AA / ZLSAC să fie implementat pe deplin pe întreg teritoriul Republicii Moldova (inclusiv în regiunea transnistreană).
Ce urmează?
Vezi și aceste știri

Un polițist și alte două persoane, reținute pentru că ar fi cerut mită de 500 de mii de lei pentru a rezolva un dosar privind traficul de droguri

Un conac din Austria al oligarhului Igor Şuvalov, fost vicepremier al Rusiei, a fost ocupat de activişti
