Fostul premier român, actualul primar al orașului Cluj-Napoca, Emil Boc, crede în viitorul comun al Republicii Moldova și al României. El consideră că pentru țara noastră doar calea integrării europene poate asigura pacea și prosperitatea.
„Uniunea Europeană este singurul sistem politic din istorie care a reușit să aducă o relativă prosperitate, pace și siguranță, în comparație cu toate celelalte sisteme existente în lume. Desigur că în UE este sărăcie și marginalizare, dar mai puțin decât în alte sisteme. Aici a existat un climat de pace timp de 70 de ani”, a declarat primarul orașului Cluj-Napoca.
El a venit cu mai multe exemple de proiecte și fonduri europene, care au contribuit la renovarea infrastructurii orașului Cluj-Napoca. De fapt o mare parte a orașului este renovată sau în reparație grație fondurilor oferite din UE.
„Cu cât te integrezi mai mut cu atât șansele de creștere a prosperității sunt mai mari. Nu este ușor nici în UE mai ales în contextul crizei migranților. Însă fără UE, Europa ar fi un butoi cu pulbere. Unde nu dai este un conflict: între România și Ungaria, Serbia și Bulgaria, Franța și Germania etc. Uniunea Europeană a reușit să pună capac acestor tensiuni și a spus că granițele nu se discută.
Dacă popoarele prin voința lor doresc unificarea, așa cum au decis nemții, prin referendum și fără conflict, va fi în regulă. Totodată dacă moldovenii și românii vor vota pentru unificare, Uniunea Europeană nu se va opune. Totuși pentru aceasta trebuie să existe voință politică manifestată prin referendum, nu prin chestiuni cum face Putin, când a anexat Crimeea” a declarat Emil Boc.
Cred în viitorul comun al celor două țări
Primarul orașului Cluj s-a arătat încrezător că țara noastră va urma cursul democratic european. „Sper ca Republica Moldova, cu toate schimbările de Guvern și tensiunile care există, să nu schimbe parcursul democratic, fiindcă ar fi un dezastru pentru securitatea, siguranța și viitorul pe termen lung. Cred în viitorul comun al celor două țări, dar nu s-au copt încă toate condițiile. România și Moldova trebuie să aibă un destin comun, inclusiv din perspectiva granițelor interne, dar cu condiția să avem aceleași valori. S-a ratat momentul istoric din 1991, când cele două țări puteau să facă față deciziei. Nu am avut curajul politic de la București de a face această propunere. Noi trebuie să pregătim un asemenea moment și eu sunt sigur că în viața noastră el va veni”, remarcă edilul orașului Cluj-Napoca.
El mai spune că „de la Est la Vest, scade intensitatea democrației, asta a fost istoria. R. Moldova este la limita democrației. Eu nu primesc Rusia ca un inamic, ea a oferit niște valori extraordinare civilizației mondiale, dar modul de gândire este diferit de mentalitatea europeană și se potrivește unei populații care poate fi condusă doar în acest mod. Dar eu cred că Moldova face parte din altă spațiu și e păcat să cadă în capcana unui alt spațiu pe care nu-l prezintă în totalitate”, a conchis Emil Boc.
Aceste declarații au fost făcute în cadrul unei vizite de studiu la Cluj a finaliștilor inițiativei „Eu - Moldova. Calea spre succes”, în perioada 1-4 noiembrie 2015, organizată de Agenţia de relaţii publice şi comunicare strategică BDR Associates pentru Delegația Uniunii Europene în R. Moldova.
Vezi și aceste știri

Noi nemulțumiri legate de Eurovision. Directorul „Teleradio-Moldova”, indignat de faptul că juriul de la Chișinău nu a oferit niciun punct României

Mobilizare pe ascuns? Rusia ar fi antrenat 2.500 de rezerviști pentru a-i trimite să lupte în Ucraina
