Băncile moldovenești vor implementa codul IBAN la efectuarea transferurilor naționale, din 1 ianuarie 2016

Băncile moldovenești vor implementa codul IBAN la efectuarea transferurilor naționale, din 1 ianuarie 2016

De la începutul anului viitor, sistemul bancar din Republica Moldova va implementa codul IBAN, la efectuarea transferurilor naționale. În scopul adaptării la noua practică, va exista o perioadă de tranziție. Astfel, până la data de 1 ianuarie 2017, băncile şi alte instituţii vor accepta documente de plată referitoare la conturi utilizate în baza codurilor IBAN, scrie contabilsef.md.

Conform Hotărârii Băncii Naţionale nr. 56 din 05.03.2015, prin care a fost modificat și completat Regulamentul cu privire la transferul de credit, aprobat prin Hotărârea Consiliului de administraţie al BNM nr. 157 din 01.08.2013, s-a hotărât ca de la 1 ianuarie 2016, la completarea ordinelor de plată, contul bancar să fie înlocuit cu codul IBAN.

Anterior, codul IBAN se utiliza doar la efectuarea transferurilor transfrontaliere.Totodată, Banca Națională a publicat un comunicat în care de asemenea se menționează că începând cu 1 ianuarie 2016, sistemul bancar din Republica Moldova va implementa codul IBAN la efectuarea transferurilor naționale. În scopul adaptării la noua practică, va exista o perioadă de tranziție. Astfel, până la data de 1 ianuarie 2017, băncile şi alte instituţii vor accepta documente de plată referitoare la conturi utilizate în baza codurilor IBAN, dar și documente ce vizează conturile existente în formula de până la implementarea codurilor în cauză.

Publicitate

Această perioadă de tranziție se referă în mare parte la capacitatea băncilor de a trece la noul sistem. Dacă băncile reușesc să implementeze sistemul IBAN înainte de expirarea termenului de tranziție, adică înainte de 1 ianuarie 2017, atunci se va trece mai repede la operarea prin noul sistem. Respectiv, băncile vor comunica clienților săi perioada de când vor începe să opereze doar folosind codul IBAN.

De asemenea, dacă o entitate a cărei bănci implementează codul IBAN, trebuie să facă un transfer altei entități a cărei bănci încă nu a reușit să implementeze codul IBAN, atunci transferul dat se va face prin contul de plăți. De aceea, pentru a evita eventualele probleme de transfer de la 01.01.2016, vă recomandăm să contactați curatorul de la banca la care vă deserviți pentru a afla mai multe detalii privind trecerea la utilizarea codurilor IBAN. Totodată, va trebui să anunțați clienţii și partenerii dvs. despre aceste modificări și să le puneți la dispoziție codul IBAN al entității dvs.Noile prevederi despre modul de utilizare, în derularea transferurilor naționale, a codului IBAN sunt orientate spre minimizarea erorilor, a timpului de procesare a datelor și reducerea costurilor serviciilor de transfer.

Codul IBAN (International Bank Account Number) reprezintă un şir de caractere ce identifică, în mod unic, la nivel internațional, contul unui client la o instituție financiară prin recunoașterea de către orice sistem bancar operant în rețeaua SWIFT.

Potrivit Regulamentul cu privire la transferul de credit, codurile IBAN, atribuite în Republica Moldova de către bănci, conturilor clienţilor lor, reprezintă un şir din 24 de caractere alfanumerice: primele 2 caractere (alfabetice) - reprezintă codul ţării conform ISO 3166 („MD" pentru Republica Moldova); următoarele 2 caractere (numerice) - reprezintă codul de control; următoarele 2 caractere (alfanumerice) - reprezintă identificatorul băncii, atribuit de către Banca Naţională a Moldovei. BNM a publicat anterior Lista identificatoarelor băncilor utilizate la formarea codurilor IBAN; ultimele 18 caractere (alfanumerice) - reprezintă identificatorul clientului deservit de bancă.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal