Inflația continuă să crească

Inflația continuă să crească
Foto: www.echonewsonline.com

În octombrie, rata anuală a inflației a constituit 13.2 %, majorându-se cu 0.6 % față de valoarea lunii precedente și fiind cu 8.4 % mai mare față de cea din luna octombrie 2014.

În luna octombrie 2015, ritmul creșterii prețurilor de consum (IPC) pentru ultimele 12 luni a constituit 13.2 %, fiind cu 0.6 % superior celui din luna precedentă și depășind în continuare limita superioară a intervalului de ±1.5 % de la ţinta de 5.0%.

Balanța riscurilor pe termen mediu la adresa inflației este afectată de un șir complex de factori externi și interni, cu persistența riscurilor inflaționiste. Activitatea economică slabă din țările zonei euro și recesiunea din Federația Rusă - principalii parteneri comerciali externi ai Republicii Moldova, mențin riscuri de diminuare a veniturilor valutare ale populației și ale exportatorilor autohtoni pe termen scurt, prin canalul remiterilor populației și al comerțului extern. Acest fapt poate influența ulterior evoluția inflației, iar escaladarea tensiunii geopolitice din regiune ar putea determina presiuni inflaționiste suplimentare.

Ajustarea suplimentară a tarifelor la serviciile reglementate, majorarea accizelor la unele categorii de mărfuri și, ulterior, efectele de runda a doua de la aceste majorări vor genera presiuni inflaționiste adiționale asupra prețurilor. Ritmul anual de creștere al prețurilor va continua tendința sa ascendentă, inclusiv din cauza condițiilor agrometeorologice nefavorabile din acest an și a bazei joase de comparație din anul precedent.

În luna octombrie, rata anuală a inflației a constituit 13.2 %, majorându-se cu 0.6 % față de valoarea lunii precedente și fiind cu 8.4 %  superioară celei din luna octombrie 2014. Corespunzător perioadelor precedente, dinamica anuală a inflației de bază și a preţurilor la produsele alimentare au exercitat cel mai mare impact asupra ratei anuale a inflaţiei. Contribuția inflației de bază s-a majorat până la nivelul de 4.8 %, iar cea a prețurilor la produsele alimentare - până la 4.7 %. Contribuţiile pozitive semnificative ale inflaţiei de bază şi a preţurilor la produsele alimentare sunt, în principal, rezultatul deprecierii monedei naţionale din ultimul an, dar și a condițiilor secetoase din anul curent.

Totodată, contribuția din partea prețurilor reglementate a fost ușor superioară celei din luna precedentă (3.4 %), iar contribuția prețurilor la combustibili a rămas la nivelul lunii septembrie (0.1 %).

Rata inflației lunare a consemnat o majorare de 1.8 %, în cea mai mare parte, ca urmare a creșterii prețurilor la produsele alimentare cu 3.5 %, precum și la cele nealimentare cu 1.3 %. Prețurile la servicii s-au majorat cu 0.3 %.

Rata anuală a inflației de bază a înregistrat în luna octombrie 2015 valoarea de 14.1 %, în creștere cu 0.5 % față de nivelul lunii precedente.

În luna octombrie 2015, rata lunară a inflației de bază a constituit 1.3 %. Cea mai semnificativă contribuţie pozitivă a fost generată de modificarea preţurilor la componentele „confecţii” (2.4 %), „alimentaţia publică” (1.9 %), „încălțăminte” (1.8 %), „țigări” (1.7 %) şi „articole de uz casnic” (1.6 %).

Prețurile la produsele alimentare în luna de referință s-au majorat cu 3.5 % față de nivelul lunii septembrie, ca urmare a majorării preţurilor la „legume proaspete” cu 26.1 %, la „ouă” cu 13.3 %, la „zahăr” cu 3.9 %, la „fructe proaspete” cu 3.5 %, la „grăsimi” cu 3.0 %, la „lapte şi produse lactate” cu 1.7 % şi la „carne, preparate şi conserve din carne” cu 0.8 %.

Cu excluderea factorului sezonier, prețurile la produsele alimentare s-au majorat cu 1.6 % faţă de nivelul lunii precedente. Astfel, contribuţii pozitive la formarea ratei lunare a preţurilor la produsele alimentare au fost sesizate din partea subgrupelor „legume”, „grăsimi”, „fructe proaspete”, „lapte şi produse lactate”, „produse de morărit şi panificaţie”, „cartofi” şi „zahăr”. De menţionat că majorarea preţurilor la produsele sus-menţionate a fost influenţată, în principal, de consemnarea unor condiţii secetoase în vara anului 2015 ce au compromis substanţial dezvoltarea culturilor agricole în perioada analizată. Totodată, deprecierea monedei naționale față de dolarul SUA cu 5.0 % pe parcursul ultimelor 3 luni, de asemenea, a contribuit la amplificarea presiunilor inflaţioniste asupra preţurilor la produsele alimentare.

Ritmul anual al creșterii prețurilor la produsele alimentare a constituit 13.5 %, fiind cu 0.9 % superioară celei din luna septembrie 2015 și cu 8.7 % mai mare decât în luna octombrie 2014.

În luna octombrie 2015, prețurile la combustibili, în ansamblu, au înregistrat o dinamică pronunţată, fiind cu 1.0% superioare celor din luna precedentă. Evoluţia respectivă s-a datorat, în principal, creşterii preţurilor la „lemnele pentru foc” şi „cărbunele de pământ” cu 2.0 şi 1.4% respectiv. În perioada de referinţă, preţurile la „carburanţi” s-au diminuat cu 0.3%. Totodată, preţurile la „combustibili lichizi” şi „gazul din butelii” au rămas la nivelul lunii precedente.

Ritmul anual al creșterii prețurilor la combustibili în luna octombrie a constituit 2.1 %, fiind cu 0.2 % superior celui din luna septembrie 2015 și cu 5.8 % inferior celui din luna octombrie 2014.

În luna de referință, prețurile la serviciile reglementate au cunoscut o dinamică redusă, majorându-se doar cu 0.3 % față de luna septembrie. Prețurile la medicamente au continuat să manifeste o creștere graduală ca și în perioadele precedente, cu 1.4% faţă de luna septembrie. Contribuţii neglijabile la dinamica lunară a preţurilor la serviciile reglementate s-au produs din contul dinamicii prețurilor la serviciile rituale (7.9%), chiria în căminele studențești (2.2%), la serviciile medicale cu plată (1.0%), precum și la serviciile de transport aerian (minus 4.9%).

Ritmul anual al creșterii prețurilor la produsele și serviciile reglementate a constituit 13.9%, fiind superior cu 0.3 % faţă de nivelul lunii precedente şi cu 11.5 % faţă de valoarea înregistrată în luna octombrie 2014.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Dorin Chirtoacă NU se retrage din politică. Ia doar o pauză

Dorin Chirtoacă NU se retrage din politică. Ia doar o pauză

Vacanța elevilor a fost prelungită cu șapte zile (DOC)

Vacanța elevilor a fost prelungită cu șapte zile (DOC)

Serghei Litra: Noi nu avem nicio lege care să reglementeze producerea de bere. Ne-ar ajuta mult

Serghei Litra: Noi nu avem nicio lege care să reglementeze producerea de bere. Ne-ar ajuta mult

Advertoriale
 Octombrie Roz. Echipa maib a alergat pentru promovarea prevenției cancerului mamar

Octombrie Roz. Echipa maib a alergat pentru promovarea prevenției cancerului mamar

Ghidul cumpărătorului - cum să alegi apartamentul ideal pentru o viață fericită

Ghidul cumpărătorului - cum să alegi apartamentul ideal pentru o viață fericită

„Wow, şi asta aţi modificat. M-aţi impresionat”. Un nou brunch cu clienţii în stilul maib

„Wow, şi asta aţi modificat. M-aţi impresionat”. Un nou brunch cu clienţii în stilul maib

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Gazprom a emis primul comunicat referitor la negocierile cu R. Moldova. Declarația concernului rus
 • 2
  Nunțile și cumetriile, puse pe STOP în Republica Moldova. Din 8 noiembrie organizarea lor va fi interzisă
 • 3
  Avertismentul Rusiei, după ce Ucraina a folosit o dronă turcească împotriva separatiştilor proruşi din Donbas (VIDEO)
 • 4
  Ion Ceban propune ca Parlamentul, Guvernul și Președinția să fie deconectate de la căldură
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.