Inflația continuă să crească

Inflația continuă să crească
Foto: www.echonewsonline.com

În octombrie, rata anuală a inflației a constituit 13.2 %, majorându-se cu 0.6 % față de valoarea lunii precedente și fiind cu 8.4 % mai mare față de cea din luna octombrie 2014.

În luna octombrie 2015, ritmul creșterii prețurilor de consum (IPC) pentru ultimele 12 luni a constituit 13.2 %, fiind cu 0.6 % superior celui din luna precedentă și depășind în continuare limita superioară a intervalului de ±1.5 % de la ţinta de 5.0%.

Balanța riscurilor pe termen mediu la adresa inflației este afectată de un șir complex de factori externi și interni, cu persistența riscurilor inflaționiste. Activitatea economică slabă din țările zonei euro și recesiunea din Federația Rusă - principalii parteneri comerciali externi ai Republicii Moldova, mențin riscuri de diminuare a veniturilor valutare ale populației și ale exportatorilor autohtoni pe termen scurt, prin canalul remiterilor populației și al comerțului extern. Acest fapt poate influența ulterior evoluția inflației, iar escaladarea tensiunii geopolitice din regiune ar putea determina presiuni inflaționiste suplimentare.

Ajustarea suplimentară a tarifelor la serviciile reglementate, majorarea accizelor la unele categorii de mărfuri și, ulterior, efectele de runda a doua de la aceste majorări vor genera presiuni inflaționiste adiționale asupra prețurilor. Ritmul anual de creștere al prețurilor va continua tendința sa ascendentă, inclusiv din cauza condițiilor agrometeorologice nefavorabile din acest an și a bazei joase de comparație din anul precedent.

În luna octombrie, rata anuală a inflației a constituit 13.2 %, majorându-se cu 0.6 % față de valoarea lunii precedente și fiind cu 8.4 %  superioară celei din luna octombrie 2014. Corespunzător perioadelor precedente, dinamica anuală a inflației de bază și a preţurilor la produsele alimentare au exercitat cel mai mare impact asupra ratei anuale a inflaţiei. Contribuția inflației de bază s-a majorat până la nivelul de 4.8 %, iar cea a prețurilor la produsele alimentare - până la 4.7 %. Contribuţiile pozitive semnificative ale inflaţiei de bază şi a preţurilor la produsele alimentare sunt, în principal, rezultatul deprecierii monedei naţionale din ultimul an, dar și a condițiilor secetoase din anul curent.

Totodată, contribuția din partea prețurilor reglementate a fost ușor superioară celei din luna precedentă (3.4 %), iar contribuția prețurilor la combustibili a rămas la nivelul lunii septembrie (0.1 %).

Rata inflației lunare a consemnat o majorare de 1.8 %, în cea mai mare parte, ca urmare a creșterii prețurilor la produsele alimentare cu 3.5 %, precum și la cele nealimentare cu 1.3 %. Prețurile la servicii s-au majorat cu 0.3 %.

Rata anuală a inflației de bază a înregistrat în luna octombrie 2015 valoarea de 14.1 %, în creștere cu 0.5 % față de nivelul lunii precedente.

În luna octombrie 2015, rata lunară a inflației de bază a constituit 1.3 %. Cea mai semnificativă contribuţie pozitivă a fost generată de modificarea preţurilor la componentele „confecţii” (2.4 %), „alimentaţia publică” (1.9 %), „încălțăminte” (1.8 %), „țigări” (1.7 %) şi „articole de uz casnic” (1.6 %).

Prețurile la produsele alimentare în luna de referință s-au majorat cu 3.5 % față de nivelul lunii septembrie, ca urmare a majorării preţurilor la „legume proaspete” cu 26.1 %, la „ouă” cu 13.3 %, la „zahăr” cu 3.9 %, la „fructe proaspete” cu 3.5 %, la „grăsimi” cu 3.0 %, la „lapte şi produse lactate” cu 1.7 % şi la „carne, preparate şi conserve din carne” cu 0.8 %.

Cu excluderea factorului sezonier, prețurile la produsele alimentare s-au majorat cu 1.6 % faţă de nivelul lunii precedente. Astfel, contribuţii pozitive la formarea ratei lunare a preţurilor la produsele alimentare au fost sesizate din partea subgrupelor „legume”, „grăsimi”, „fructe proaspete”, „lapte şi produse lactate”, „produse de morărit şi panificaţie”, „cartofi” şi „zahăr”. De menţionat că majorarea preţurilor la produsele sus-menţionate a fost influenţată, în principal, de consemnarea unor condiţii secetoase în vara anului 2015 ce au compromis substanţial dezvoltarea culturilor agricole în perioada analizată. Totodată, deprecierea monedei naționale față de dolarul SUA cu 5.0 % pe parcursul ultimelor 3 luni, de asemenea, a contribuit la amplificarea presiunilor inflaţioniste asupra preţurilor la produsele alimentare.

Ritmul anual al creșterii prețurilor la produsele alimentare a constituit 13.5 %, fiind cu 0.9 % superioară celei din luna septembrie 2015 și cu 8.7 % mai mare decât în luna octombrie 2014.

În luna octombrie 2015, prețurile la combustibili, în ansamblu, au înregistrat o dinamică pronunţată, fiind cu 1.0% superioare celor din luna precedentă. Evoluţia respectivă s-a datorat, în principal, creşterii preţurilor la „lemnele pentru foc” şi „cărbunele de pământ” cu 2.0 şi 1.4% respectiv. În perioada de referinţă, preţurile la „carburanţi” s-au diminuat cu 0.3%. Totodată, preţurile la „combustibili lichizi” şi „gazul din butelii” au rămas la nivelul lunii precedente.

Ritmul anual al creșterii prețurilor la combustibili în luna octombrie a constituit 2.1 %, fiind cu 0.2 % superior celui din luna septembrie 2015 și cu 5.8 % inferior celui din luna octombrie 2014.

În luna de referință, prețurile la serviciile reglementate au cunoscut o dinamică redusă, majorându-se doar cu 0.3 % față de luna septembrie. Prețurile la medicamente au continuat să manifeste o creștere graduală ca și în perioadele precedente, cu 1.4% faţă de luna septembrie. Contribuţii neglijabile la dinamica lunară a preţurilor la serviciile reglementate s-au produs din contul dinamicii prețurilor la serviciile rituale (7.9%), chiria în căminele studențești (2.2%), la serviciile medicale cu plată (1.0%), precum și la serviciile de transport aerian (minus 4.9%).

Ritmul anual al creșterii prețurilor la produsele și serviciile reglementate a constituit 13.9%, fiind superior cu 0.3 % faţă de nivelul lunii precedente şi cu 11.5 % faţă de valoarea înregistrată în luna octombrie 2014.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Transnistria, lipsită de dreptul de a mai găzdui meciurile de fotbal din cupele europene, a anunțat UEFA

Transnistria, lipsită de dreptul de a mai găzdui meciurile de fotbal din cupele europene, a anunțat UEFA

Premierul britanic Boris Johnson se teme că Ucraina va fi obligată să încheie un acord de pace „rău” cu Rusia

Premierul britanic Boris Johnson se teme că Ucraina va fi obligată să încheie un acord de pace „rău” cu Rusia

Frontiera cu România rămâne cea mai „activă”: 30.004 traversări, înregistrate în ultimele 24 de ore

Frontiera cu România rămâne cea mai „activă”: 30.004 traversări, înregistrate în ultimele 24 de ore

Advertoriale
Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani

Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului și un plan de acțiuni pentru un termen de până la 10 ani

Silvia Feraru: Cum e să fii mediator comunitar și cu ce prejudecăți se ciocnesc romii?

Silvia Feraru: Cum e să fii mediator comunitar și cu ce prejudecăți se ciocnesc romii?

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Grijile mari ale copiilor mici (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Guvernatorul regiunii Lugansk anunță că armata ucraineană se va retrage din Severodonețk: Militarii au primit deja ordinul
 • 2
  Președinta Maia Sandu, replică pentru Lavrov: Asigurăm un spațiu informațional obiectiv
 • 3
  Primarul din Nikolaev îi îndeamnă pe toți locuitorii care vor să rămână în viață să părăsească orașul
 • 4
  Curtea Supremă din SUA revocă dreptul la avort. Fiecare stat va fi liber să-l interzică
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.