Sursa: Ministerul Finanțelor

De asemenea, potrivit informaţiei privind fluxul şi stocul împrumuturilor externe ale întreprinderilor de stat, Î.S. „Aeroportul Internaţional Chişinău” a înregistrat un sold al împrumuturilor externe în cuantum de 126,3 miloane de lei.

Totodată, la data raportării, Î.S. „Moldtranselectro” dispune de datorii faţă de Ministerul Finanţelor, pe împrumuturi recreditate din surse interne în valoare de 37,3 miloane de lei. De altfel, s-au înregistrat şi datorii faţă de Ministerul Finanţelor, pe împrumuturi recreditate din surse externe şi din proiecte investiţionale ale întreprinderilor de stat în valoare de 22,3 miloane USD, dintre care: Î.S. „Moldtranselectro” – 2,7 miloane de dolari SUA şi Î.S. „Moldelectrica” – 19,6 miloane de dolari USD.

În același timp, întreprinderile de stat, la data de 30 septembrie 2013, au înregistrat sume restante la impozite și taxe faţă de bugetul public naţional, care, potrivit datelor Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, au constituit 164,3 miloane lei. În raport, însă, nu se menționează despre ce întreprinderi este vorba.

Din valoarea totală a acestora, 112,4 miloane de lei au constituit datoriile aferente plăţilor de bază, 46,9 miloane de lei – datorii aferente penalităţilor, iar 5,0 miloane de lei – aferente amenzilor cele mai mari datorii privind impozitele şi taxele (88,9 miloane lei) au fost înregistrate, către bugetul asigurărilor sociale de stat. Valoarea de 65,8 miloane de lei a plăţilor de bază aferente bugetului asigurărilor sociale de stat include şi obligaţii a căror termen de achitare nu a parvenit, se menționează în raport.

Cele mai mici datorii aferente impozitelor şi taxelor, s-au clasat datoriile faţă de fondurile asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală, valoarea cărora a constituit 5,5 miloane lei.

VIDEO. Fostul premier Ion Sturza: Active ale statului, gajate la BEM, pot fi pierdute

Agora precizeză că, anterior, fostul premier Ion Sturza a lansat un semnal de alarmă în ceea ce privește datoriile unor întreprinderi de stat. El susține că mai multe companii de stat care au datorii la Banca de Economii ar putea trece în proprietatea băncii.

 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!