Vasile Bumacov neagă acuzațiile: Compania unde sunt acționar nu a primit niciodată subvenții. Sunt învinuiri la comandă

Vasile Bumacov neagă acuzațiile: Compania unde sunt acționar nu a primit niciodată subvenții. Sunt învinuiri la comandă

Fostul  Ministru al Agriculturii, Vasile Bumacov neagă faptul că întreprinderea unde este acționar ar fi primit subvenții din partea statului, iar învinuirile aduse în dosarul intentat de Procuratura Generală sunt făcute la comandă. Totodată el vine cu critici în adresa ANSA, unde au fost restabiliți mai mulți funcționari care au favorizat monopolizarea pieței și corupția.

Recent Procuratura Generală a anunțat intentarea a 34 dosare pentru subvenții frauduloase a agricultură, fiind stabilite cazuri când persoane cu funcţii de demnitate publică din cadrul Guvernului şi Ministerului Agriculturii au elaborat şi favorizat adoptarea unor hotărâri de Guvern cu privire la aprobarea modului de utilizare a mijloacelor fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli. În unul din dosare este vizat fostul ministru al Agriculturii Vasile Bumacov.

El a venit cu o reacție pe o rețea de socializare, unde neagă învinuirile care îi sunt aduse.

Publicitate

„Procuratura a publicat un comunicat în care e scris despre nereguli la subvenții, deschiderea dosarelor penale însă nu au fost date nume. Regret mult, că unii jurnaliști, pentru care am avut toată deschiderea și am fost tot timpul sincer cu ei, nu au așteptat ca procurorii să-și facă treaba pană la capăt. Au preferat să lanseze o campanie de ponegrire a numelui meu. Să nu credeți că eu nu știam le ce riscuri te expui în Republica Moldova dacă te opui corupției. De fiecare dată când vedeam că nu am susținere de la organele abilitate ieșeam și vorbeam public, considerând presa cel mai mare susținător în lupta împotriva corupției. Iată că apare și ecoul luptei care am dus-o cu cei care luau mită la export, cu cei care luau mită din subvenții, cu cei care au încercat să fure creditul polonez și multe alte încercări de corupție. Aceste reacții se agravează atunci când apare un „pericol” ca să revin la minister. Vă amintiți că toți cei pe care i-am concediat pentru corupție au fost repuși în posturi iar cei care îi protejau au funcții și mai importante”, scrie Vasile Bumacov.

Fostul Ministru al Agriculturii atenționează asupra faptului că „societatea Ecoplantera, unde sunt acționar cu 10%, nu a primit niciodată subvenții, chiar dacă a meritat. Referitor la celelalte companii despre care se speculează, am aflat de ele din presă. Sper că vor fi controlate minuțios, iar Procuratura să-și facă profesionist munca astfel încât mai târziu să putem reveni la aceste subiecte,” consideră Vasile Bumacov.

El mai scrie despre lupta sa cu corupția de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimenterlor (ANSA) și crearea Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) pentru ca subvenționarea să fie cât mai transparentă „Încercările insistente de monopolizare a exporturilor de fructe au început încă în 2010. Tentativele de a lichida banda care era implicată nu au avut sorți de izbândă. Toți pe care îi demiteam din funcții erau restabiliți si astăzi își continuă activitățile. La un moment dat agricultorii nu au mai dorit să ascundă problema, cum se întâmpla de obicei. Astfel, 36 dintre ei s-au adresat cu rugămintea sa-i salvez de dijma percepută de ANSA. Eram conștient de problemele pe care mi le asumam, dar am eliberat câțiva corupți din funcție chiar și unii foarte importanți cu rădăcini adânci. Sigur că mi-am aprins paie în cap și am fost hărțuit în perioada cât am lucrat ministru. Demișii au fost restabiliți. Când am văzut ca nu pot să lupt de unul singur am ieșit în fața presei și am declarat că cei care iau mită la export sunt criminali. Ceva s-a mișcat si o perioadă s-au mai potolit. Numai că ANSA a fost luata de la minister ca să poată continua „misiunea”.

Am creat AIPA ca sa minimalizăm corupția la acordarea subvențiilor și să putem accesa fonduri europene. Am putut să-i țin in frâu până în 2014. Fermierii îmi mulțumeau chiar pentru acordarea subvențiilor la timp si mai ales că nu li se cerea otkat. În 2014 însă, au luat-o razna stimabilii, cred că de la ei și vin aceste invenții pe care o parte din presă le promovează atât de insistent. Atunci presa și asociațiile de fermieri mi-au fost parteneri, aliați în lupta contra fenomenului corupției, am preferat să fiu sincer și am spus lucrurilor pe nume. Din păcate, capetele hidrei au avut protejatori prea influenți și eu nu am reușit să le înving. Acum, iată se răzbună”, conchide fostul Ministru al Agriculturii.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal