Partidul Socialiștilor a depus astăzi o sesizare la Curtea Constituțională prin care solicită interpretarea incompatibilității funcției de judecător constitutional al lui Alexandru Tănase, pornind de la unele declarații făcute de acesta. Solicitarea a fost depusă de câțiva deputați socialiști, dar și de avocatul PSRM care este Fadei Nagacevschi, fiul avocatului Vitalie Nagacevschi.
„Alexandru Tănase și-a permis mai multe declarații politice în ultima perioadă. În opinia noastră acest lucru contravene eticii profesionale. Fostul președinte Dumitru Pulbere a fost demis în urma unui complot pentru aceleași motive. Astăzi face referință la declarația domnului Tănase că Republica Moldova este un stat capturat și că alegerile parlamentare anticipate nu pot avea loc în ultimele șase luni de mandat ale președintelui țării. Dacă CC nu oferă soluții, atunci apare întrebarea poate sunteți complice cu acele persoane care au capturat statul. Obiectivul de bază al PSRM este dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor anticipate. Noi solicităm Curții să ne interpreteze principiul independenței judecătorului constitutional prin prisma acestor declarații. Totodată solicităm Curții Constituționale să ne spună dacă capturarea statului și conducerea prin interpușii săi nu este motiv de dizolvare a Parlamentului”, a declarat socialistul Vlad Bătrâncea.
La rândul său, avocatul Fadei Nagacevschi a subliniat că fracțiunea socialiștilor ar putea depuse o solicitare în Parlament privind sancționarea disciplinară a președintelui Curții Constituționale, Alexandru Tănase.
„Noi nu căutăm soluții în favoarea noastră sau a altcuiva. Noi căutăm explicații asupra principiului independenței judecătorului care este reglementat atât de Constituția Republicii Moldova, legislație, cât și de Convenția pentru drepturile omului. Judecătorul constitutional este obligat să se abțină de la declarații care ar afecta principiul independenței și colegialității. În speță, judecătorul Curții Constituționale a admis o serie de declarații publice cu privire la chestiuni care vizau atribuțiile plenului Curții Constituționale. Dlui odată ce a făcut aceste declarații a depășit cadrul legal și este pasibil sancționării disciplinare”, a declarat Nagacevschi.
Socialiștii au solicitat ca această sesizare să fie examinată în regim de urgență.
Menționăm că articolul 85 din Constituție prevede că Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele șase luni ale mandatului președintelui RepubliciiMoldova și nici în timpul stării de urgență, de asediu sau de război.
Vezi și aceste știri

Maia Sandu despre nivelul înalt de inflație: Toate instituțiile statului trebuie să-și facă treaba mai bine decât și-au făcut-o până acum

Germania va importa gaz din Qatar din 2024. Berlinul a semnat un parteneriat în domeniul energiei cu Doha
