
Oraş fantomă în județul Iași: Are peste 51.000 de locuitori din Republica Moldova
Are peste 51.000 de locuitori şi populaţia sa creşte de la o zi la alta. Vorbim de un oraș din județul Iași, România ai cărui locuitori.toți din Republica Moldova, nu pot fi găsiţi la adresele declarate pentru că sunt plecaţi la muncă în statele Uniunii Europene. Doar alocaţiile şi ajutoarele sociale ajung în conturi.
・
Din 2007, anul integrării României în Uniunea Europeană, şi până în 2015, în judeţul Iaşi a apărut un oraş fantomă. În acest oraş locuiesc peste 51.000 de cetăţeni, toţi din Republica Moldova. Culmea, locuitorii oraşului figurează în statisticile româneşti, dar nu există fizic, fiind plecaţi la muncă în Italia, Germania, Franţa sau Anglia, scrie ziaruldeiasi.ro.
„Cu alte cuvinte, moldovenii de peste Prut se mută artificial în România pentru a intra pe uşa din dos în Uniunea Europeană. În câţiva ani, zeci de mii de moldoveni şi-au procurat cărţi de identitate româneşti pentru a munci în ţările vestice. În virtutea frăţiei de neam, cei de peste Prut s-au „mutat” în satele din judeţul Iaşi, devenind automat cetăţeni ai Uniunii Europene cu drepturi depline pe piaţa muncii. Moldovenii obţin mai întîi cetăţenia română, apoi pleacă în ţările vestice, pentru a munci. În urma lor vin amenzile, care nu are cine să le achite. În afară de faptul că numărul populaţiei creşte artificial, moldovenii beneficiază şi de ajutoare sociale, cum ar fi alocaţia pentru copii. Banii intră direct în conturile acestora, chiar dacă sunt în străinătate”, scrie presa de peste Prut.
Potrivit datelor Ministerului român de Interne, la sfârșitul lunii octombrie curent în judeţul Iaşi locuiau fix 51.391 cetăţeni născuţi în Republica Moldova. Cifra reprezintă 5,7% din totalul populaţiei judeţului Iaşi. „La 1 ianuarie 2015, populaţia judeţului Iaşi a fost de 907.979 locuitori”, au precizat reprezentanţii Institutului Judeţean de Statistică Iaşi.
Printre cele mai solicitate comune se numără și Moșna. În scriptele Primăriei comunei Moşna figurează în prezent un număr de 8.635 de persoane. În realitate, însă, în comună nu trăiesc nici măcar 2.000 de locuitori. Restul cetăţenilor, de 6.600, sunt cetăţeni basarabeni, cu dublă cetăţenie: locuiesc efectiv în Republica Moldova, au al doilea domiciliu în Moşna, dar stau în permanenţă în Italia, Spania, Anglia sau Germania.
Practic, mai toţi locuitorii din comună au câteva persoane luate în spaţiu, chiar dacă nu le văd decât o dată în viaţă. Lista cu locuitorii din comună care au mai mult de zece persoane luate în spaţiu este ţinută în secret de cei din conducerea comunei. Potrivit jurnaliștilor din regiune, chiar și unii funcţionari din primărie au făcut ceva bănuţi din această „activitate”.
Reporterii „Ziarului de Iaşi” au întrebat mai mulţi locuitori din comună cât costă să ia în spaţiu un cetăţean din Republica Moldova. Preţul se învârte în jurul cifrei de 50 de euro. „Eu am o soră care are luaţi în spaţiu mai mulţi moldoveni. Soţul ei lucrează la primărie. Toţi din comună se bagă la aşa ceva”, a spus Aneta, care a precizat că lucrează la şcoală.
Cu numai 500 de euro, cetăţenii din Republica Moldova îşi pot procura documente de identitate. Potrivit unor anchetatori din cadrul Direcţiei Generale Antifraudă (DGA), care au în lucru un dosar de dare de mită pe filiera moldovenească, în cei 500 de euro sunt incluse transportul din Republica Moldova la Iaşi şi retur, plata proprietarului care ia în spaţiu, taxele Serviciului de Evidenţă a Persoanelor, dar şi „şpaga” oferită lucrătorilor de acolo, de vreo 20 de euro, pentru urgentarea naşterii actului de identitate.
Primarii comunelor populate cu moldoveni se plâng că principala problemă pe care o au sunt amenzile sosite la adresa de domiciliu. Sunt amenzi rutiere sau pentru “bune maniere” încasate în ţările vestice. Acestea sosesc în compartimentele de contabilitate ale primăriilor.
Agenţii de rol din primărie le contabilizează, dar casierii nu au cum să ridice banii, deoarece nu au de la cine.