Parlamentul a aprobat cu 61 de voturi modificarea articolului 15 din Legea instituțiilor financiare. Astfel urmează să se revină la prevederile dinainte de data de 28 aprilie 2015, atunci când a intrase în vigoare un proiect propus de ministrul Economiei, Stephane Bride, care a fost criticat de către reprezentanții BERD deoarece le-ar fi blocat posibilitatea de a mări pachetul de acțiuni deținut de aceștia în cadrul Victoria Bank.
Proiectul a fost adoptat în prima lectură pe data de 5 noiembrie.
„Întru remedierea situației create, autorii proiectului de lege propun soluția legislativă prin care se oferă posibilitatea efectuării acestor transferuri de către acționarii de bună credință, cu permisiunea prealabilă a Băncii Naționale și nu îngrădesc dreptul acestora de a dispune liber de bunul său cu respectarea anumitor rigori”, se menționa în avizul Comisiei de profil a Parlamentului.
Anterior, Ministrul în exercițiu al economiei, Stephane Bride declara că „Nu pot să accept ideea că Bride a blocat intrarea BERD la VictoriaBank. A fost argumentată prin scrisori și întrevederi. Noi am dorit să oprim să evităm un caz similar cu cel de la BEM”.
Istoric
Amintim că anterior BERD, care în prezent deține 15.06 la sută din acțiunile Victoriabank, a solicitat și a primit aprobarea regulatorului de a-și mări participația până la 50%.
Totuși acest lucru a fost blocat după ce legislația a fost modificată printr-un proiect inclus în pachetul pentru care fostul premier, Chiril Gaburici și-a asumat răspunderea odată cu Bugetul de stat.
Amendamentul a fost propus de ministrul Economiei Stephane Bride. Potrivit unor surse, miniștrii democrați ar fi condiţionat votul pentru aprobarea bugetului prin asumarea răspunderii Guvernului anume prin susținerea acestui amendament.
Propunerea făcută atunci de Bride a fost ca nici un deținător de cotă din capitalul social al băncii nu poate aduce ca aport la capitalul social al unei societăți comerciale acțiunile băncii.
Mai târziu, premierul de atunci Chiril Gaburici a declarat că nu a înţeles imediat că scopul amendamentului era blocarea cumpărării Victoriabank de către BERD. El susţine că aproape imediat a iniţiat anularea deciziei, dar acest lucru nu s-a reuşit pe motiv că la 12 iunie şi-a prezentat demisia.
Ulterior noul prim-ministru, Valeriu Streleț a declarat că „În Parlament a fost înregistrat un proiect care vine să anuleze acele amendamente din aprilie. Sper să reușim să anulăm acest impediment așa ca BERD să aibă o prezență mai robustă în sistemul bancar din Moldova”.
Vezi și aceste știri

Participă la Startup Grind Chișinău cu Vasile Tofan și află care e viitorul investițiilor în start-up-urile din regiune

Johnson spune că Rusia are câștiguri lente în Donbas și cere ca Ucrainei să i se ofere sisteme avansate de rachete cu rază lungă de acțiune
