Sute de ani industria vinului din Moldova a mizat foarte mult pe exporturile spre vecinii săi din est, în primul rând spre Rusia. Acum însă lucrurile încep să se schimbe. Constrâns de geopolitic și afectată de interdicții periodice la import impuse de Moscova, sistemul vitivinicol moldovenesc se întoarce spre occident pentru a obține investiții și noi piețe de export, dornic de a se promova ca o regiune modernă, cu o istorie bogată, scrie publicația Financial Times, citată de Agora.
„Există o criză regională, iar aceste piețe tradiționale nu mai activează în favoarea noastră. Strategia noastră este ca industria să fie mai puțin dependentă de piețele estice. Noi încercăm să ne reorientăm exporturile pentru a găsi mai multe oportunități și parteneri mai fiabili”, spune Dumitru Munteanu, Director al Oficiului Naţional al Viei şi Vinului.
Ca și multe alte regiuni care caută să se extindă pe piața europeană aglomerată, viticultorii moldoveni au început să-și facă loc pe nișa vinurilor de valoare, încercând să imite tactica creșterii vinurilor chiliene și australiene. Brandurile actuale, cum ar fi Purcari, vor să se poziționeze ca o opțiune exotică pentru consumatorii de alcool dornici de a gusta din vinuri deocamdată nedescoperite.
Investitorii observă toate aceste. În ultimii șapte ani suprafața podgoriilor a crescut cu 30 mii de hectare. Investițiile din ultimii 10 ani în plantațiile viticole noi, echipamente și tehnologiile de producere sunt de 330 milioane de euro, informează Vinul Moldovei.
Un program al Băncii Europene de Investiții oferă finanțare de până la 50 la sută pentru investiții în sectorul agricol al țării, cu accent pe atragerea companiilor dornici să exporte în UE. Fondul de subvenționare a Guvernului Republicii Moldova propune o serie de stimulente financiare pentru a înlesni investițiile în industria vitivinicolă.
Dumitru Munteanu afirmă că și investitorii îndepărtați din China, Coreea de Sud și Nigeria se interesează în Republica Moldova.
Vezi și aceste știri

Un polițist și alte două persoane, reținute pentru că ar fi cerut mită de 500 de mii de lei pentru a rezolva un dosar privind traficul de droguri

Un conac din Austria al oligarhului Igor Şuvalov, fost vicepremier al Rusiei, a fost ocupat de activişti
