Misterele trecerii la televiziunea digitală terestră în R. Moldova

Misterele trecerii la televiziunea digitală terestră în R. Moldova
Foto: techmoran.com

Până în prezent radiodifuzorii nu cunosc care este tariful de difuzare a semnalului digital terestu în cadrul multiplexului național. Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (MTIC) refuză să ofere aceste date, chiar dacă în presă au apărut zvonuri despre costurile exagerate pentru acest serviciu. Totodată, din diverse motive a fost amânat concursul pentru eliberarea licențelor de emisie și a autorizațiilor de retransmisie pentru utilizarea capacității multiplexului digital terestru.

Conform prevederilor Acordului de la Geneva semnat în 2006, Republica Moldova şi-a asumat responsabilitatea de a finaliza tranziţia la televiziunea digitală terestră.

În perioada guvernării comuniste adoptarea proiectului de trecere de la emisia în format analog la cea în format digital a fost amânată până la data limită de trecere la emisia digitală (iunie 2015).

Din partea actualei guvernări, până recent am auzit declarații foarte optimiste. Astfel ministrul Tehnologiei Informațiilor și Comunicațiilor Pavel Filip declara că Moldova este pregătită și obligată să treacă la televiziune digital. „Noi suntem obligați ca din iunie 2015 să retransmitem semnalul digital. Din această dată semnalul digital va avea prioritate asupra semnalului analogic.”
Solicitat să comenteze, în martie 2015, o eventuală amânare a trecerii la televiziunea digitală terestră, Pavel Filip declara că „nu există nici un proiect de lege care să prevadă amânarea implementării televiziunii digitale terestre. Din punct de vedere tehnic toate instituțiile statului sunt pregătite să asigure această tranziție. Urmează să asigurăm dotarea cetățenilor social-vulnerabili cu echipamente, care să permită recepționarea semnalului digital terestru. Vă asigur că televiziunea digitală va fi implementată în așa mod ca toți cetățenii din Republica Moldova să poată avea acces liber la fiecare program de televiziune.

Totuși în cadrul ședinței Parlamentului din 31 iulie 2015 a fost votată prelungirea termenului de tranziție la televiziunea digitală terestră, până pe 31 decembrie 2017. De asemeni au fost aprobate modificările la Codul Audiovizualului, propuse de Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, privind asigurarea cadrului legislativ necesar pentru implementarea tranziției de la televiziunea analogică la televiziunea digitală terestră.

Până acum s-a reușit acoperirea a 63% din teritoriu cu semnal digital-terestru și doar canalul public Moldova 1 emite pe această frecvență, în regim de test.

MTIC tărăgănează desfășurarea concursului

Am încercat să aflăm care sunt problemele pentru a asigura difuzarea celorlalte canale de televiziune. Victor Pulbere, Direcția Control și Digitizare de la CCA a declarat pentru AGORA că „MTIC trebuie să trimită un aviz către CCA pentru demararea concursului care să permită utilizarea frecvențelor multiplexului. Până acum am primit doar o scrisoare de la întreprinderea Radiocom, prin care este anunțat că multiplexul acoperă 63% din teritoriu,” a declarat acesta.

Ulterior am trimis mai mute solicitări în adresa MTIC, la care am primit un răspuns pe 30 octombrie 2015. „La moment, nu pot să ofer un răspuns exact privind avizele prezentate CCA, persoana responsabilă este în deplasare și va reveni peste o săptămână.

Totuși am insistat să primim un răspuns, astfel pe 9 noiembrie 2015 serviciul Informare și comunicare cu mass-media al MTIC scrie că„ avizele privind parametrii tehnici au fost prezentate Consiliului Coordonator a Audiovizualului. ” La telefon ofițerul de presă a declarat că ele au fost trimise în vara lui 2015, însă a refuzat să precizeze acest lucru în e-mail.

Am revenit la CCA, unde am primit un răspuns că MTIC a trimis avizul necesar pentru desfășurarea concursului pentru eliberarea licențelor de emisie și a autorizațiilor de retransmisie pentru utilizarea capacității multiplexului digital terestru pe 3 noiembrie 2015 (!). Astfel, reiese că funcționarii de la MTIC au trimis aceste avize la câteva zile după expedierea solicitării din partea redacției AGORA. De asemeni ei s-au eschivat să motiveze tărăgănarea prezentării către CCA a acestor acte.
 
Tariful misterios pentru difuzarea semnalului digital-terestru

Procesul foarte lung de tranziție la semnalul digital terestru a născut mai multe mituri în rândurile radiodifuzorilor. Astfel, ei au venit cu declarații că vor trebui să achite 20-30 mii de euro lunar, pentru difuzarea semnalului digital în cadrul multiplexului național. O astfel de sumă pot să-și permită doar cele mai mari televiziuni din țară.

Aceste presupuneri se datorează faptului că până în prezent Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor nu a anunțat care este tariful pe care îl vor achita radiodifuzorii pentru emiterea semnalului digital-terestru.

Am solicitat ca MTIC-ul să anunțe tarifele respective, însă de fiecare dată persoanele de răspundere se eschivau să le anunțe, chiar dacă calculele erau deja făcute.

Reprezentanții Întreprinderii de Stat Radiocom au declarat doar că acest tarif va fi modificat în funcție de numărul de doritori de a emite prin intermediul multiplexului. „Tariful pentru difuzare în multiplexul național A, în condițiile distribuirii tuturor sloturilor disponibile, va fi mult mai redus decât cel achitat pentru transmisiune în regim analogic cu aceeași acoperire a teritoriului. Odată cu extinderea ariei de acoperire a semnalului emis prin intermediul Multiplexului național A și realizarea investițiilor în echipament, tariful va fi ulterior ajustat la noile condiții de funcționare.” au declarat reprezentanții MTIC.

„Noi suntem cei care vom elibera licența în primul rând, iar radiodifuzorii  vor trebui să o utilizeze, prin includerea în acest multiplex. Deși noi nu reglementăm acest domeniu și răspundem doar pentru conținut, întrebarea în privința costurilor va fi adresată nouă. Ce se va întâmpla cu un radiodifuzor care va primi o licență, iar când va ajunge la etapa realizării tehnice a proiectului i se va pune o taxă pe care el nu o va putea suporta? Atunci la ce bun am mai eliberat această licență?
Situația în UE este diferită de la țară la țară. În unele țări sunt sloturi libere chiar și până în ziua de astăzi, fără să se ajungă la un număr de 10 canale la nivel național, din cauza costurilor”, a declarat președintele CCA Dinu Cecan în cadrul dezbaterilor publice a Proiectului Regulamentului cu privire la procedura și condițiile de eliberare a licențelor de emisie și a autorizațiilor de retransmisie pentru utilizarea capacității multiplexurilor digitale terestre.

„S-ar putea ca după ce MTIC anunță costurile lumea să rămână șocată, încât să nu mai fie nici un fel de concurs. Aici ministerul (MTIC) frânează foarte mult și trebuie să anunțe cât mai repede costurile ca lumea să știe”, a declarat Petru Macovei, directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente.

Pentru a evita o astfel de situație Victor Pulbere a propus ca radiodifuzorii să semneze un precontract cu Radiocom, prin care să fie clar că beneficiarii licenței vor cunoaște costurile pentru difuzarea semnalului digital-terestru în cadrul multiplexului național.

Cât ar trebui să achite radiodifuzorii pentru difuzarea semnalului digital-terestru?

Experții din domeniu sugerează că în acest sens poate fi luat drept exemplu Lituania, care a finisat mai mulți ani în urmă trecerea la televiziunea digital-terestră. Această țară este de aproximativ de două ori mai mare față R. Moldova, iar tariful pe care îl achită radiodifuzorii pentru difuzarea semnalului digital-terestru este de aproximativ 8-10 mii euro pe lună. Astfel, în țara noastră aceste servicii nu ar trebui să depășească 5 mii de euro sau chiar mai puțin dacă luăm în calcul nivelul mult mai înalt de viață din această țară.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
„Remarci neprietenoase”: MAE din Rusia reacționează tăios în adresa Maiei Sandu, după felicitarea lui Putin de 9 mai

„Remarci neprietenoase”: MAE din Rusia reacționează tăios în adresa Maiei Sandu, după felicitarea lui Putin de 9 mai

În 2021, numărul condamnărilor cu moartea a crescut cu 20%. Iran și Arabia Saudită, cu cele mai numeroase execuții

În 2021, numărul condamnărilor cu moartea a crescut cu 20%. Iran și Arabia Saudită, cu cele mai numeroase execuții

Ultima oră! Percheziții la domiciliul fostului președinte Igor Dodon

Ultima oră! Percheziții la domiciliul fostului președinte Igor Dodon

Advertoriale
Cristina Guțu: „Am slăbit cu 10 kilograme în doar două luni, vezi cum am reușit!”

Cristina Guțu: „Am slăbit cu 10 kilograme în doar două luni, vezi cum am reușit!”

Trei reguli cum afacerea ta poate supraviețui concurenței

Trei reguli cum afacerea ta poate supraviețui concurenței

Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
  Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sup lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Un tânăr originar din Moldova ar fi decedat în războiul din Ucraina
 • 2
  Presa rusă: Fiul lui Jirinovski și-a schimbat numele din Lebedev în Garcia (FOTO)
 • 3
  EDITORIAL | Serbările de sfârșit de an școlar, ca un show al crizelor existențiale ale părinților
 • 4
  Un diplomat rus și-a dat demisia: Niciodată nu mi-a fost atât de rușine de țara mea
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.