Raport. Drepturile copiilor nu sunt respectate în Republica Moldova

Raport. Drepturile copiilor nu sunt respectate în Republica Moldova

În viziunea multor adulți, violența fizică (bătaia) reprezintă un mod eficient de educare, disciplinare şi motivare a copiilor să îndeplinească anumite sarcini. Aceasta este aplicată la şcoală, în familie, în instituţii extraşcolare. Copiii cu dizabilități fizice nu beneficiază de transport special amenajat. Dacă părinții lor nu au posibilitatea să-i transporte, ei nu pot frecventa școala și ca urmare o abandonează.

Totodată, de cele mai multe ori, informația expusă la ore este teoretică. Elevii nu sunt ajutați să înțeleagă cum aceasta este regăsită în viața reală și cum ei înșiși pot s-o aplice. Mulţi dintre ei mărturisesc că li se creează impresia că scopul este ca elevul să dea mai repede examenul, nu să înțeleagă cu adevărat materialul.

Un raport al copiilor

Sunt doar câteva constatări ale unui grup de elevi, care pe parcursul anului 2015 au monitorizat dacă li se respectă sau nu drepturile. Rezultatele nu au fost dintre cele mai îmbucurătoare. Drepturile le sunt încălcate atât de maturi, cât și de semenii lor. Datele studiului calitativ au fost prezentate în cadrul unui club de presă organizat de APSCF în Liceul Teoretic Ștefan Vodă din orașul Ștefan Vodă. Elevii de aici au avut misiunea să monitorizeze dreptul la protecție față de abuzuri și neglijare, la educație: calitate și acces, la familie, la muncă și la sănătatea adolescenților.

„Am stabilit o listă de indicatori pentru a monitoriza aceste drepturi. În această perioadă am acumulat atât informație calitativă, cât și cantitativă. Am lucrat cu articole din Convenția pentru Drepturile Copiilor. Raportul va fi prezentat Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului”, a declarat elevul clasei a XII-a, Dumitru Cornițel, care este și unul dintre autorii raportului.

Elevii nu știu cum să facă față presiunilor

În ce privește respectarea dreptului față de abuzuri sau neglijare, elevii Liceului Ștefan Vodă au constatat că uneori, profesorii pun etichete elevilor, îi numesc cu denumiri de animale, cuvinte jignitoare, strigă la ei, fac gesturi umilitoare. Pe lângă suferinţa emoţională, aceasta încurajează elevii să folosească porecle. În comunitate pot fi întâlniți copii care încearcă să-i înjosească prin cuvinte și gesturi pe copiii de altă etnie sau vorbitori de altă limbă. Se întâlnesc cazuri în care copiii sunt excluși din grupul de prieteni, alungați de la locul de joacă sau ignorați. Aceasta demonstrează faptul că adulții nu învață copiii să fie toleranți și nonviolenți, scrie în raport.

Violența fizică, mai e la modă

O altă remarcă e că în foarte puține școli, elevii învață cum să facă faţă presiunilor din partea semenilor, hărţuirii, tachinării; cum să soluționeze o situație violentă și cum să oprească un comportament violent. De obicei, aceste teme sunt atinse la educaţia civică, orele de clasă sau unele opționale.

Potrivit studiului la școală, în stradă, acasă, copiii, de multe ori, sunt tratați violent de către părinți, profesori și alți adulți: sunt pălmuiți peste față, după ceafă, sub barbă; sunt loviți cu pumnul pe spate, cu diferite obiecte (vargă, curea, bici, mătură); sunt trași de urechi, păr, nas, obraji; adulții sting țigări de mâinile copiilor sau, dacă află că copilul fumează, îl impun să mănânce pachetul de țigări.

„Drepturile copilului se încalcă, mai ales violența de copii este aplicată în mediul familial. Asistența socială nu prea își face treba cum ar trebui. Accesul copiilor cu dizabilități și a celor din familii vulnerabile este îngrădit. Statul nostru este obligat să raporteze la fiecare 5 ani la ONU cum se respectă drepturile omului. Astfel, noi, ne-am gândit că ar fi bine și copii să elaboreze un astfel de raport, al lor. Poate conține mai mult adevăr”, spune un alt autor al raportului, Alexandra Danuța.

Copiii muncesc cât maturii

Tot în raport este menționat că lipsa de informare a copiilor cu privire la drepturile lor la locul de muncă, situația dificilă în familie îi determină pe mulți copii să se încadreze în munci care le pun în pericol dezvoltarea, sănătatea și viața; să lucreze peste program, în condiții periculoase și stresante. Iar pentru că angajatorii nu semnează cu ei contracte de muncă, tinerii nu pot fi siguri că vor fi remunerați.

Astfel, chiar dacă legea stipulează că începând cu vârsta de 15 ani copiii pot lucra până la 5 ore pe zi, iar cei de 16-18 ani până la 7 ore/zi, au fost depistate cazuri în care graficul de muncă este des încălcat, mai cu seamă în următoarele domenii: chelnerii lucrează în medie 12 ore/zi. Maseurii, babysitter-ii și vânzătorii - minimum 10 ore pe zi. La muncile agricole, copiii lucrează minimum 10-11ore/zi, iar în construcții, la fel, începând cu 10 ore/zi. Au întâlnit cazuri de muncă pe timp de noapte (de la ora 18.00 până la 06.00), dar mai des lucrează câte 10 ore/zi în sfera industriei ușoare.

„Trebuie să înțelegem că rapoartele pe care le elaborează copiii sunt calitative, conțin studii de caz. Ei nu au acces la date statisitice. Respectiv, nu o să avem cifre în aceste rapoarte și nu putem face statistici din aceste rapoarte. Acest studiu o să fie prezentat și instituțiilor care sunt responsabile de implementarea acestor drepturi și împreună o să gândească modalități prin care aceste rapoarte o să fie reallizate”, a opinat Cezar Gavriliuc, director al Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC).

Grupul de elevi de la Ștefan Vodă este susținut de CIDDC și face parte dintr-un grup de reflecție format din 34 de copii, care vor aduna date despre respectarea tuturor drepturilor copiilor în țara noastră și le vor aduna într-un raport, care va fi prezentat la ONU. Din acest grup fac parte şi consilii consultative, inclusiv copii cu necesităţi speciale, copii de etnie romă, beneficiari ai serviciilor de îngrijire. Ulterior, raportul va ajunge pe masa maturilor cu recomandările de rigoare.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Erdogan spune că Turcia nu aprobă aderarea la NATO a Suediei și Finlandei

Erdogan spune că Turcia nu aprobă aderarea la NATO a Suediei și Finlandei

Miniștrii Culturii de la Chișinău și București, despre controversa de la Eurovision: Nu este în puterea unui festival de muzică să confirme sau infirme legătura noastră spirituală (VIDEO)

Miniștrii Culturii de la Chișinău și București, despre controversa de la Eurovision: Nu este în puterea unui festival de muzică să confirme sau infirme legătura noastră spirituală (VIDEO)

Liderii UE nu au reușit să ajungă la o poziție unanimă cu privire la interzicerea petrolului rusesc

Liderii UE nu au reușit să ajungă la o poziție unanimă cu privire la interzicerea petrolului rusesc

Advertoriale
10% cashback la achitările în farmacii sau servicii comunale, cu cardul social Victoriabank

10% cashback la achitările în farmacii sau servicii comunale, cu cardul social Victoriabank

EXIMBANK lansează proiectul EU4Business - 5 milioane euro pentru dezvoltarea afacerilor locale

EXIMBANK lansează proiectul EU4Business - 5 milioane euro pentru dezvoltarea afacerilor locale

Maib lansează Ediția 2 „Schimbă viteza cu maib liber” cu dublu premii: opt iPhone 13 și două automobile KIA Rio X-Line

Maib lansează Ediția 2 „Schimbă viteza cu maib liber” cu dublu premii: opt iPhone 13 și două automobile KIA Rio X-Line

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sup lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Paștele - mâncare, tradiție, mister
Cele mai populare
 • 1
  Președintele rus, Vladimir Putin, ar fi fost operat de cancer
 • 2
  Sfârșitul politic al lui Putin: experții ucraineni, despre un eventual atac al Rusiei asupra Moldovei
 • 3
  Noi nemulțumiri legate de Eurovision. Directorul „Teleradio-Moldova”, indignat de faptul că juriul de la Chișinău nu a oferit niciun punct României
 • 4
  Președintele rus și-a găzduit aliații la Moscova. Doar Putin și Lukașenko s-au referit la Ucraina
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.