Moldovenii vorbesc mai mult la telefonul mobil

Moldovenii vorbesc mai mult la telefonul mobil

În primele nouă luni ale acestui an traficului de voce în reţelele de telefonie mobilă a depăşit cifra de 4,7 mld. minute. În medie un utilizator de telefonie mobilă a vorbit lunar 225 minute sau cu peste 8 % mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.

În perioada ianuarie - septembrie 2015, volumul total al traficului de voce în reţelele de telefonie mobilă a crescut, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu circa 5% şi a depăşit cifra de 4,7 mld. minute, iar traficul mediu lunar per utilizator a sporit cu 8,2% şi a alcătuit 225 minute, arată datele statistice publicate de ANRCETI.

Conform datelor prezentate ANRCETI de cei trei furnizori de rețele și servicii publice de comunicaţii mobile (Orange Moldova, Moldcell şi Moldtelecom), cel mai mult au vorbit la telefonul mobil - în mediu câte 274 minute lunar - clienţii companiei Orange Moldova. Utilizatorii deserviţi de Moldcell au vorbit lunar la telefon 167 minute, iar cei deserviţi de Moldtelecom (Unite)- 113 minute.

Publicitate

Urmare a sporirii traficului de voce în reţelele de telefonie mobilă volumul total al veniturilor obținute de cei trei furnizori din vânzarea serviciilor a crescut, faţă de nouă luni ale anului trecut, cu circa 2% şi a depăşit cifra de 2,7 mld. lei. Această creștere se datorează, în principal, companiilor Moldcell şi Moldtelecom, care au sporit vânzările cu 8,4% şi, respectiv, cu 7,7%, ridicând volumul acestora la 741,1 mil. lei şi, respectiv, la 101,4 mil. lei. În acelaşi timp, vânzările înregistrate de Orange Moldova s-au redus cu 0,8% şi au alcătuit 1,8 mld. lei. Drept consecinţă a acestei evoluţii, venitul mediu lunar per utilizator (ARPU) ai serviciilor de telefonie mobilă a crescut cu 3,7% şi a alcătuit 68,8 lei. Valoarea acestui indicator la Orange Moldova a fost de 81,1 lei, la Moldcell - de 55,7 lei şi la Moldtelecom- de 33,6 lei.Datele statistice mai arată că în trei trimestre ale anului curent, numărul total al utilizatorilor de servicii de telefonie mobilă a scăzut, faţă de finalul anului 2014, cu 41,5 mii (-0,9%) și a însumat peste 4 mil. 331,8 mii, iar rata de penetrare a serviciilor respective raportată la 100 de locuitori a coborât la nivelul de 121,8%. Această evoluţie este cauzată, în principal, de faptul că o parte din consumatorii serviciilor de telefonie mobilă renunţă la utilizarea cartelelor SIM ale unui sau altui furnizor în legătură cu încheierea promoţiilor la serviciile lansate de aceşti furnizori.

La finele lunii septembrie, poziţiile de piaţă ale celor trei furnizori de comunicaţii mobile pe piaţa serviciilor de telefonie mobilă nu au suferit schimbări notabile faţă de începutul anului 2015. Cea mai mare cotă de piaţă, în funcţie de cifra de afaceri, - de 68,7% - era deţinută de Orange Moldova. Companiile Moldcell şi Moldtelecom deţineau cote de piaţă estimate la 27,5% şi, respectiv, 3,8%.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal