UPDATE 8.12: Incidentul s-a produs în regiunea Faryab, din Afganistan, controlată de talibani. Doi dintre moldovenii capturați sunt piloţi, iar cel de-al treilea este inginer. „Unul din piloţi a reuşit să anunţe compania că au fost forţaţi să aterizeze şi din primele informaţii că au nimerit în plen (n.r. - expresie originală a sursei) la opoziţia afganeză”, a mai spus ministrul în exercițiu de Interne, Oleg Balan, citat de Publika TV. Ei sunt foşti piloţi militari, instruiţi pentru misiuni în zone cu risc sporit.

Compania avia a fost fondată în anul 1998 și posedă trei avioane АN-26-100 și opt elicoptere de același model ca și cel capturat, Mi-8 MTV1. Compania prestează următoarele servicii: transportarea mărfurilor și pasagerilor, transportul de mărfuri periculoase, evacuare medicală de urgență și de stingere a incendiilor, precum și alte lucrări speciale.

În luna martie curent, Valan ICC a început operațiunile de salvare și umanitare în Sudanul de Sud, iar acum cinci ani, un alt Mi-8 MTV1 al companiei moldovenești a participat la stingerea incendiilor în Turcia. Din aprilie 2015, echipa moldovenească se află și în Afganistan. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!