Afacerile proprietarilor elicopterului capturat în Afganistan

Afacerile proprietarilor elicopterului capturat în Afganistan

Elicopterul de model MI17-1V, care a fost capturat în Afganistan de către talibani aparține companiei moldovenești, Valan International Cargo Charter SRL care lucra în baza unui contract cu o firmă americană și se ocupa de transporturi civile.

Compania aeriană Valan International Cargo Charter SRL a fost fondată în anul 1998 și posedă trei avioane АN-26-100 și opt elicoptere de același model ca și cel capturat, MI17-1V. Întreprinderea prestează servicii de transportare a mărfurilor și pasagerilor, transportul de mărfuri periculoase, evacuare medicală de urgență și de stingere a incendiilor, precum și alte lucrări speciale.

În luna martie curent, Valan International Cargo Charter SRL a început operațiunile de salvare și umanitare în Sudanul de Sud, iar acum cinci ani, un alt Mi-8 MTV1 al companiei moldovenești a participat la stingerea incendiilor în Turcia. Din aprilie 2015, echipa moldovenească se află și în Afganistan.

Publicitate

Elicopterul MI17-1V, care a fost capturat, lucra în Afganistan în baza unui contract cu o firmă americană și se ocupa de transporturi civile.

Cine sunt fondatorii Valan

Fondatorii Valan International Cargo Charter sunt șapte persoane fizice: Grițcan Nina , Mikheeva Inna, Suvorova Tamara, Zargebenîi Alexandru, Zargebenîi Evghenii, Zargebenîi Igor și Zargebenîi Serghei.

Totodată Valan International Cargo Charter a fondat agenția de turism VALAN VOIAJ SRL și Societatea de Transport şi Comerţ AEROVALTAN SRL, care sunt în prezent lichidate.

Servicii pentru traficanți de arme

În presa internațională se menționează că Valan International Cargo Charter ar fi efectuat transporturi aeriene în Uganda pentru cetățeanul rus Viktor Bout, care a fost implicat în scandalul vânzării ilegale de arme trupelor de gherilă în mai multe țări ale lumii. Ulterior el a fost condamnat la 25 de ani de închisoare de către autoritățile americane.

Pe de altă parte compania Valan International Cargo Charter neagă faptul că ar fi avut afaceri cu controversatul traficant de arme. „Mai exista o companie Valan International Cargo Charter, doar ca din Africa de Sud. Este o copie palida a companiei Valan ICC din R. Moldova”, declară reprezentanții companiei de transport aerian.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal