Locul III - Valeriu Bobuțac 

S-a aflat în fruntea Ministerului Economiei pe parcursul a doi ani și opt luni. În anul 1994 a fost numit viceprim-ministru, ministru al Economiei în Guvernul Sangheli. A exercitat această funcție până în decembrie 1996. După căderea Guvernului reformator condus de Ion Sturza, la data de 12 noiembrie 1999, președintele de atunci al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, l-a desemnat pe Valeriu Bobuțac (pe atunci ambasador al Republicii Moldova la Moscova), în funcția de premier al noului Guvern de la Chișinău. Până în momentul preluării prerogativelor, demnitarul și-a păstrat și funcția diplomatică. Președintele Petru Lucinschi și premierul desemnat au declarat că noul Executiv va fi format din tehnocrați, în baza unor negocieri la care erau invitate toate partidele parlamentare din Republica Moldova.

Premierul desemnat a informat că programul de guvernare va avea trei direcții clare: lupta împotriva crimei organizate și a corupției, redresarea crizei din sectorul energetic și restabilirea relațiilor cu organismele financiare internaționale. Valeriu Bobuțac, a elaborat un program de guvernare pro-occidental și reformist, însă nu a reușit să împace blocul comunist cu cel creștin-democrat, care nu s-au înțeles cu privire la atribuirea ministerelor. Înțelegând că nu va acumula numărul necesar de voturi, Valeriu Bobuțac și-a anunțat retragerea din funcția de candidat la postul de prim-ministru.

La insistența președintelui Lucinschi, la 22 noiembrie 1999, Bobuțac a venit totuși în fața Parlamentului pentru a-și prezenta echipa și programul de guvernare. Pentru susținerea guvernului Bobuțac s-au pronunțat doar 48 de deputați comuniști și independenți. Valeriu Bobuțac nu a mai acceptat desemnarea sa în funcția de candidat la postul de prim-ministru pentru a doua oară și a revenit ca ambasador la Moscova.

 Locul II – Igor Dodon

Este numit în funcția de ministru al Economiei și Comerțului la 18 septembrie 2006. Mai târziu, în noul guvern format de Zinaida Greceanîi la data de 31 martie 2008, Igor Dodon este învestit în funcția de prim-viceprim-ministru și ministru al Economiei și Comerțului.

Demisionează la 2 septembrie 2009, ca urmare a rezultatelor alegerilor parlamentare din Republica Moldova din 29 iulie 2009 și formarea unei noi majorități.

Actualmente, este deputat în Parlamentul Republicii Moldova ales pe listele PCRM. Pe 4 noiembrie 2011 împreună cu Zinaida Greceanîi și Veronica Abramciuc părăsește fracțiunea PCRM.

La 18 decembrie 2011, la cel de-al 10-lea Congres al PSRM Igor Dodon a fost ales președinte a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova.

 Locul I – Valeriu Lazăr

Conduce Ministerul Economiei din aprilie 2005 până în septembrie 2006 și din 25 decembrie 2009 până în prezent.

Prima data a fost revocat din funcție la 18 septembrie 2006 pentru activitatea nesatisfăcătoare a acestui minister de importanță strategică pentru dezvoltarea țării. „Este o apreciere negativă dată nu doar activității ministrului Valeriu Lazăr, ci Ministerului Economiei și Comerțului în ansamblu”, a declarat atunci peședintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin.

În anul 2009 Valeriu Lazăr a devenit membru al Partidului Democrat din Moldova și a fost ales deputat în Parlament. La 25 septembrie 2009 a fost numit în funcția de viceprim-ministru și ministru al Economiei. 

Numele și perioada de activitate a celor care au condus Ministerul Economiei pot fi găsite doar pe panoul afișat în holul instituției. Astfel, de la indenpendență și până în prezent economia țării a fost supervizată de: Constantin Tampiza (viceprim-ministru, ministru al Economiei, apoi ministru al Economiei și Finanțelor, iulie 1990 – iunie 1992), Serghei Certan (ministru al Economiei, iulie 1992 – aprilie 1994), Valeriu Bobuțac (ministru al Economiei, aprilie 1994 – decembrie 1996), Ion Guțu (viceprim-ministru, ministru al Economiei și Reformelor, ianuarie 1997 – aprilie 1998), Ion Sturza (viceprim-ministru, ministru al Economiei și Reformelor, mai 1998 – martie 1999), Alexandru Muravschi (viceprim-ministru, ministru al Economiei și Reformelor, martie 1999 – decembrie 1999), Eugeniu Șlopac (viceprim-ministru, ministru al Economiei și Reformelor, decembrie 1999 – martie 2000), Andrei Cucu (viceprim-ministru, ministru al Economiei și Reformelor, apoi viceprim-ministru, ministru al Economiei, martie 2000 – februarie 2002), Ștefan Odagiu (viceprim-ministru, ministru al Economiei, mai 2002 – iulie 2003), Marian Lupu, (ministru al Economiei, august 2003 – martie 2005), Igor Dodon (ministru al Economiei și Comerțului, apoi prim-viceprim-ministru, ministru al Economiei și Comerțului, septembrie 2006 – septembrie 2009), Valeriu Lazăr (ministru al Economiei, aprilie 2005 – septembrie 2006, decembrie 2009 – prezent). 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!