(foto) TOP 3 cei mai longevivi miniștri ai Economiei în Republica Moldova

(foto) TOP 3 cei mai longevivi miniștri ai Economiei în Republica Moldova
Foto: Ministerul Economiei


De la independență și până în prezent în fruntea Ministerului Economiei s-au perindat 12 miniștri. Durata funcției variază de la câteva luni până la câțiva ani. Prezentăm mai jos trei cei mai longevivi miniștri ai Economiei în Republica Moldova.

Locul III - Valeriu Bobuțac 

S-a aflat în fruntea Ministerului Economiei pe parcursul a doi ani și opt luni. În anul 1994 a fost numit viceprim-ministru, ministru al Economiei în Guvernul Sangheli. A exercitat această funcție până în decembrie 1996. După căderea Guvernului reformator condus de Ion Sturza, la data de 12 noiembrie 1999, președintele de atunci al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, l-a desemnat pe Valeriu Bobuțac (pe atunci ambasador al Republicii Moldova la Moscova), în funcția de premier al noului Guvern de la Chișinău. Până în momentul preluării prerogativelor, demnitarul și-a păstrat și funcția diplomatică. Președintele Petru Lucinschi și premierul desemnat au declarat că noul Executiv va fi format din tehnocrați, în baza unor negocieri la care erau invitate toate partidele parlamentare din Republica Moldova.

Premierul desemnat a informat că programul de guvernare va avea trei direcții clare: lupta împotriva crimei organizate și a corupției, redresarea crizei din sectorul energetic și restabilirea relațiilor cu organismele financiare internaționale. Valeriu Bobuțac, a elaborat un program de guvernare pro-occidental și reformist, însă nu a reușit să împace blocul comunist cu cel creștin-democrat, care nu s-au înțeles cu privire la atribuirea ministerelor. Înțelegând că nu va acumula numărul necesar de voturi, Valeriu Bobuțac și-a anunțat retragerea din funcția de candidat la postul de prim-ministru.

La insistența președintelui Lucinschi, la 22 noiembrie 1999, Bobuțac a venit totuși în fața Parlamentului pentru a-și prezenta echipa și programul de guvernare. Pentru susținerea guvernului Bobuțac s-au pronunțat doar 48 de deputați comuniști și independenți. Valeriu Bobuțac nu a mai acceptat desemnarea sa în funcția de candidat la postul de prim-ministru pentru a doua oară și a revenit ca ambasador la Moscova.

 Locul II – Igor Dodon

Este numit în funcția de ministru al Economiei și Comerțului la 18 septembrie 2006. Mai târziu, în noul guvern format de Zinaida Greceanîi la data de 31 martie 2008, Igor Dodon este învestit în funcția de prim-viceprim-ministru și ministru al Economiei și Comerțului.

Demisionează la 2 septembrie 2009, ca urmare a rezultatelor alegerilor parlamentare din Republica Moldova din 29 iulie 2009 și formarea unei noi majorități.

Actualmente, este deputat în Parlamentul Republicii Moldova ales pe listele PCRM. Pe 4 noiembrie 2011 împreună cu Zinaida Greceanîi și Veronica Abramciuc părăsește fracțiunea PCRM.

La 18 decembrie 2011, la cel de-al 10-lea Congres al PSRM Igor Dodon a fost ales președinte a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova.

 Locul I – Valeriu Lazăr

Conduce Ministerul Economiei din aprilie 2005 până în septembrie 2006 și din 25 decembrie 2009 până în prezent.

Prima data a fost revocat din funcție la 18 septembrie 2006 pentru activitatea nesatisfăcătoare a acestui minister de importanță strategică pentru dezvoltarea țării. „Este o apreciere negativă dată nu doar activității ministrului Valeriu Lazăr, ci Ministerului Economiei și Comerțului în ansamblu”, a declarat atunci peședintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin.

În anul 2009 Valeriu Lazăr a devenit membru al Partidului Democrat din Moldova și a fost ales deputat în Parlament. La 25 septembrie 2009 a fost numit în funcția de viceprim-ministru și ministru al Economiei. 

Numele și perioada de activitate a celor care au condus Ministerul Economiei pot fi găsite doar pe panoul afișat în holul instituției. Astfel, de la indenpendență și până în prezent economia țării a fost supervizată de: Constantin Tampiza (viceprim-ministru, ministru al Economiei, apoi ministru al Economiei și Finanțelor, iulie 1990 – iunie 1992), Serghei Certan (ministru al Economiei, iulie 1992 – aprilie 1994), Valeriu Bobuțac (ministru al Economiei, aprilie 1994 – decembrie 1996), Ion Guțu (viceprim-ministru, ministru al Economiei și Reformelor, ianuarie 1997 – aprilie 1998), Ion Sturza (viceprim-ministru, ministru al Economiei și Reformelor, mai 1998 – martie 1999), Alexandru Muravschi (viceprim-ministru, ministru al Economiei și Reformelor, martie 1999 – decembrie 1999), Eugeniu Șlopac (viceprim-ministru, ministru al Economiei și Reformelor, decembrie 1999 – martie 2000), Andrei Cucu (viceprim-ministru, ministru al Economiei și Reformelor, apoi viceprim-ministru, ministru al Economiei, martie 2000 – februarie 2002), Ștefan Odagiu (viceprim-ministru, ministru al Economiei, mai 2002 – iulie 2003), Marian Lupu, (ministru al Economiei, august 2003 – martie 2005), Igor Dodon (ministru al Economiei și Comerțului, apoi prim-viceprim-ministru, ministru al Economiei și Comerțului, septembrie 2006 – septembrie 2009), Valeriu Lazăr (ministru al Economiei, aprilie 2005 – septembrie 2006, decembrie 2009 – prezent). 

Susține AGORA

AGORA arată realitatea în care trăim, fără a o distorsiona sau a ascunde adevărul. În fiecare zi îți oferim știri adevărate și echidistante. Susține-ne să îți livrăm conținutul relevant, de care ai nevoie. Durează doar 1 minut.

Ai deja cont? Autentifică-te aici.

Dacă tot ai ajuns aici…

… vrem să-ți cerem o favoare. Sute de mii de oamenii intră pe AGORA, lună de lună, pentru informație de calitate. Noi credem că toți oamenii merită acces la informație corectă, verificată și explicată. Tocmai din această cauză vrem să păstrăm știrile și articolele pe care le facem accesibile pentru toată lumea.

La acest site de știri independent, arătăm zilnic acțiunile celor de la putere și tot ce se întâmplă în țară. Nu avem în spate oligarhi, jurnalismul pe care îl facem este liber de orice părtinire politică. Cu ajutorul tău vom continua să scoatem adevărul la suprafață și vom continua să dezvoltăm proiecte media noi care să inspire.

Suntem determinați să asigurăm un jurnalism care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțeleagă mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească atât pe timpuri de criză sau pandemie, cât și în afara ei. Munca noastră nu ar fi posibilă fără cititorii noștri, care ne susțin și ne încurajează.

Fiecare contribuție este valoroasă pentru activitatea redacției.
Ia-ți un Abonament și fii alături de AGORA. Durează doar 1 minut. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Avocatul Igor Popa, șase acuzații în adresa lui Filat și Plahotniuc

Avocatul Igor Popa, șase acuzații în adresa lui Filat și Plahotniuc

Igor Dodon, despre inaugurarea Arenei Chișinău: De la „gata în proporție de 99,9%”, la „mai sunt necesare investiții de zeci de milioane de lei” (VIDEO)

Igor Dodon, despre inaugurarea Arenei Chișinău: De la „gata în proporție de 99,9%”, la „mai sunt necesare investiții de zeci de milioane de lei” (VIDEO)

Fostul avocat al lui Filat ar fi avut o întâlnire cu Plahotniuc: „Mi-a spus că va veni în R. Moldova până la sfârșitul anului și că totul va fi bine”

Fostul avocat al lui Filat ar fi avut o întâlnire cu Plahotniuc: „Mi-a spus că va veni în R. Moldova până la sfârșitul anului și că totul va fi bine”

Advertoriale
Mai multe familii care au avut de suferit în urma pandemiei de COVID-19 au primit colete cu donații din partea Misiunii Sociale „Diaconia” (VIDEO)

Mai multe familii care au avut de suferit în urma pandemiei de COVID-19 au primit colete cu donații din partea Misiunii Sociale „Diaconia” (VIDEO)

Victoriabank anunță noi funcționalități în aplicația de online banking VB24

Victoriabank anunță noi funcționalități în aplicația de online banking VB24

Echipa de medici Medpark: Abordăm cancerul multidisciplinar și în echipă

Echipa de medici Medpark: Abordăm cancerul multidisciplinar și în echipă

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Aceleași măști, dar altă piesă. Cum pandemia ar putea schimba tabloul „voturilor salvatoare” ale diasporei
  Podcastul „Bilet în Parlament”: Aceleași măști, dar altă piesă. Cum pandemia ar putea schimba tabloul „voturilor salvatoare” ale diasporei
 • Oameni ca tine: Radu Țurcan, ghidul montan care a schimbat frica de înălțime pe destinația „sus” (FOTO, VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Turnați vin și dați COVID-ul, hop, hop, hop și-Athos (AUDIO)
 • Diana Boico, despre educația financiară în rândul femeilor, cum e să fii parteneră Ogilvy, tendințe în publicitate și psihiatrie | Nota de Plată (VIDEO)
 • Oameni ca tine: Alex Buretz, tânărul care transformă toată drama socială și politică a țării în caricaturi cu subînțeles (VIDEO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • 3 metode simple să-ți decorezi locuința cu articole din neon
 • Banane și pancake-uri: combinația reușită pentru gust intensiv și mic dejun delicios (Foto)
Cele mai populare
 • 1
  „Nu este vorba de mii de lei”. Cheltuielile pentru tratamentul COVID-19 la domiciliu n-ar depăși prețul paracetamolului și vitaminei C, susține Dumbrăveanu
 • 2
  România: Poliția a dat buzna la un botez cu 250 de persoane. Organizatorul, amendat pentru încălcarea regulilor impuse pe timp de pandemie
 • 3
  Un profesor din Ocnița, acuzat că ar face politică la școală. Chicu: „Încalcă orice cod posibil prin comportament”
 • 4
  Record absolut de cazuri de coronavirus. În ultimele 24 de ore, au fost testate pozitiv 786 persoane
Autentificare
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.