La frontieră vor fi create laboratoare performante de testare a produselor de import

La frontieră vor fi create laboratoare performante de testare a produselor de import

Până la sfârșitul acestui an, la patru puncte de frontieră vor fi construite laboratoare performante. Acestea vor fi dotate cu echipamente moderne, astfel încât inspectorii Agenției Naționale petru Siguranța Alimentelor (ANSA) să poată verifica minuțios calitatea produselor care trec hotarele Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de șeful ANSA, Ion Sula, în cadrul unui interviu pentru Agora.

„Noi ne-am pus drept scop să creăm puncte de inspecție la frontieră, care vor fi patru la număr - Leușeni, Criva, Tudora și Giurgiulești. Acestea vor fi dotate cu tot echipamentul necesar. Totodată, inspectorii noștri vor avea acces la marfa care intră în țară. Odată ce va fi depistat un obiect de carantină, fie suspiciune la un anumit produs, marfa propriu-zisă nu va mai intra în țară, va fi întoarsă de la frontieră”, a declarat Ion Sula.

El a menționat că acest proiect va fi finalizat până la sfârșitul anului și va costa trei milioane de dolari. „Fondurile sunt acordate de Banca Mondială. Acest donator va finanța construcția acestor puncte de inspecție, iar până la sfârșitul anului va fi finalizată construcția lor”, a mai adăugat Ion Sula.

În perspectivă, urmează a fi implementat și sistemul e-ANSA, care va aduce mai multe beneficii activităților de import-export în contextul asigurării cerinţelor sanitare şi fitosanitare. „În primul rând vom putea să monitorizăm volumele, pentru că astăzi dacă discutăm care este sortimentul, cantitatea produselor respective, noi nu avem aceste informații. Ele există, avem acces, dar se obțin mult mai greu, pentru că totul se face manual, dar dacă totul va fi digital, atunci va fi transparent și vom vedea totul ce se întâmplă”, a mai declarat Ion Sula.

12 țări, sub lupa Moldovei. Tone de legume și fructe sunt depistate cu neconformități

Agora precizează că, anul trecut, legume și fructe din 12 țări care urmau să ajungă pe piața din Republica Moldova au fost depistate cu diverse neconformități. Potrivit datelor Serviciului Vamal, în 2013 au fost importate aproape circa 39 de mii de tone de fructe și legume. Pe de altă parte, datele Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) arată că anul trecut au fost importate aproape 52 de mii de tone de legume și fructe, iar în primul trimestru al acestui an - aproximativ 9 mii de tone.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.