Fondatorul companiei Simpals a povestit care este cheia succesului proiectelor pe care le-a inițiat. El consideră că în orice business trebuie să existe un element creativ, iar indicatorul de bază al unei companii de succes este numărul oamenilor care sunt fascinați de produsele care le sunt oferite.
Dmitri Voloşin este fondatorul şi managerul companiei Simpals, unul dintre primii startuperi din Republica Moldova, precum și autorul şi susţinătorul multor proiecte web de succes. El deține cel mai mare site de anunțuri din Republica Moldova, iar veniturile pe care le obține în prezent din activitatea proiectelor web le investește în producerea desenelor animate în 3D.
„Istoria mea a început în 1996 când părinții au plecat în Federația Rusă, iar eu am rămas să învăț la Universitatea Tehnică din Moldova, unde mă simțeam foarte comod. În acea perioadă am făcut cunoștință cu grafica de calculator și m-am îmbolnăvit de acest lucru. Ulterior am decis să produc un spot video și să uimesc tot Chișinău. Timp de o lună, am propus fără succes mai multor companii din Chișinău acest spot de prezentare. În final, am ajuns la compania Sun TV care căuta pe cineva care să-i producă un spot video publicitar. Astfel, am debutat în această industrie.
Cu timpul am început să fac multe spoturi, am învățat tot mai multe lucruri. În 2002 am decis să deschid compania Simpals, fiindcă de unul singur nu făceam față comenzilor”, ne spune Dmitri Voloşin.
Am renunțat să mai producem spoturi video
El mai spune că în câțiva ani a devenit destul de vestit în acest domeniu. „Am colaborat cu majoritatea companiilor mari din țară. Lucram fără zile de odihnă, seara noaptea. Spoturile deveneau mai complicate și mai scumpe. Totuși, la un moment dat am înțeles, că după ce am făcut sute de spoturi, nu am câștigat nimic. Toți banii au fost împărțiți angajaților și tot ce aveam era faima și un portofoliu foarte bun”, remarcă antreprenorul.
În acea perioadă el era pasionat de internet. „Din cauza acestui hobby am lansat site-ul 999.md. Mă bucuram de faptul că pagina web avea un trafic destul de bun, de câteva sute de persoane pe zi.
Datorită veniturilor obținute de la studioul video am reușit să dezvoltăm un site foarte bun care a rezistat concurenței acerbe. Totuși la un moment dat am decis să nu mai producem spoturi video, iar toate forțele să fie orientate la producerea animației grafice, care nu va aduce bani. Acum departamentul de animație grafică este subvenționat de departamentul internet, care câștigă bani buni”, spune Voloșin.
Fondatorul Simplas spune că atunci când s-a lansat în afaceri a făcut totul din plăcere și se conduce până în prezent de această lozincă. El îndeamnă pe toți să îmbine activitatea zilnică cu multă creativitate, să vândă emoții și să obțină satisfacție din absolut orice ar face.
Businessul nu trebuie să fie îmbibat cu noroi
„Pe parcursul anilor eu am înțeles că orice business trebuie să fie oferit clienților într-un mod foarte creativ. Dacă aș vinde bucăți de ciocolată puțini ar fi cei care le-ar cumpăra. Dacă ele sunt ambalate frumos, atunci vânzările vor fi extraordinar de bune. Orice business trebuie să conțină o doză de creativitate.
Businessul e asemenea unui bazin care are țevi de intrare și de ieșire a apei. Dacă în bazin intră noroi, va ieși tot noroi, care este foarte greu de vândut. Dacă din țeavă curge limonadă mult mai ușor să o vinzi. Astfel, trebuie să încercați ca businessul să nu fie îmbibat cu noroi. Important de știut că țevile își schimbă poziția și diametrul. Eu am observat că, cu cât mai mult oferiți oamenilor produse care nu oferă un venit direct companiei, atunci businessul va avea în final mai mult de câștigat. Nu trebuie să oferi pentru a câștiga în viitor, dar să oferi fără a primi beneficii”, consideră Dmitri Voloşin.
Potrivit acestuia Indicatorul de bază al unei companii de succes este numărul oamenilor care sunt fascinați de produsele care sunt oferite. „Cu cât mai mulți astfel de oameni există cu atât mai de succes va fi compania. Dacă oamenii cumpără un produs din necesitate, atunci această companie nu este de succes.”
În prezent desenele animate produse de compania Simpals au adunat câteva zeci de milioane de vizualizări și au primit 50 de premii la diverse festivaluri. „Acum înțeleg că acest public ar fi gata să achite o anumită sumă pentru a viziona desen animate produse de noi în lung metraj. Astfel, investițiile nu sunt făcute în zadar”, spune Voloșin.
În scurt timp compania Simpals va încerca să primească o finanțare prin intermediul unei platforme de crowdfunding. „Astfel, vom încerca să strângem bani de la admiratorii noștri pentru al treilea desen animat”, anunță fondatorul companiei Simpals.
Această istorie a fost povestită de omul de afaceri Dmitri Voloşin în cadrul mesei rotunde „Istorii de Succes a businessului creativ” organizată de AGEPI.
Vezi și aceste știri

Gazul din Moldova, la fel de scump ca în Suedia. Cât costă un metru cub la vecini și în alte țări de pe continentul european

Scholz şi Macron, într-o discuție la telefon cu Putin: I-au cerut „negocieri directe serioase” cu Zelenski
