Talmaci despre „Spălătoria Rusească”: „Nu există dovezi că acești bani ar fi fost obținuți ilegal de către deținătorii lor”

Talmaci despre „Spălătoria Rusească”: „Nu există dovezi că acești bani ar fi fost obținuți ilegal de către deținătorii lor”

Directorul Moldinconbank, Leonid Talmaci a declarat că acuzațiile aduse Băncii pe care o conduce ar fi făcute din „invidie”, fără a preciza a cui. Totodată acesta neagă faptul că instituția pe care o conduce ar fi implicată în spălări de bani, iar fluxurile financiare din Federația Rusă cunoscute drept „Spălătoria Rusească” nu pot fi calificate ca obținute ilegal, în realitate având caracteristica unui „exod, migrare a resurselor financiare din FR în UE”, potrivit aceleiași surse. 

„Vă asigur și Vă garantez că toate operațiunile efectuate pe parcursul anului 2013, cât şi pe parcursul întregii sale activităţi au fost efectuate în strictă conformitate cu legislaţia Republicii Moldova şi a actelor normative ale Băncii Naţionale a Moldovei. MICB a îndeplinit, deciziile judecătorești cât și deciziile executorilor judecătorești care sunt obligatorii spre executare pentru orice entitate conform legislației în vigoare”, a menționat Talmaci în cadrul unui comunicat plasat pe site-ul instituției pe care o gestionează.

Totodată, acesta a mai precizat că nu există dovezi pertinente că banii, care au trecut prin sistemul bancar autohton (inclusiv MICB), ar fi fost obținuți ilegal de către deținătorii lor și respectiv nu pot fi calificate aceste acțiuni ca legalizare a veniturilor ilicite.

„Astfel, nu poate fi vorba de spălare de bani. A avut loc un exod, o migrare a resurselor financiare (a banilor) din Federația Rusă în UE. Iar acest lucru îl spun cu certitudine, fiindcă personal am examinat situația și m-am convins de veridicitatea acestor informații”, mai scrie Talmaci în declarația făcută pe site-ul companiei.

Fostul Guvernator al BNM mai insistă că MICB a raportat toate tranzacțiile conform legislației în vigoare și a prezentat toate informațiile relevante către Banca Națională a Moldovei.

Amintim că la începutul lunii noiembrie a fost reținut în Rusia Aleksandr Grigoriev, suspectat că ar fi implicat în scheme frauduloase de scoatere din țară a peste 46 de mlrd de dolari.

O investigație realizată de Rise demonstra că banii de pe urma celei mai mari operaţiuni de spălare de bani din Europa de Est au fost legalizați prin intermediul Moldindconbank. Unul dintre beneficiari este Alexandr Grigoriev, partenerul de afaceri a lui Igor Putin, vărul președintelui rus.

Publicitate

Pe parcursul anilor 2010-2014, organizații criminale și politicienii corupți din Rusia au transferat 20 miliarde USD din fonduri murdare prin acest complex de „spălătorie”, format din zeci de companii off-shore, bănci, credite false și agenți proxy. Ulterior, procesul era „legalizat” de către judecători din R. Moldova, iar banii spălați erau răspândiți în întreaga Europă.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal