În satul Brânzenii Noi din raionul Telenești există deja două instalații de panouri fotovoltaice care au primit un tarif de la ANRE, fapt ce le permite să vândă energie electrică în rețea. Am discutat cu proprietarul afacerii pentru a afla cum i-a reușit acest succes.
Recent ANRE a aprobat tariful pentru energia electrică produsă din surse regenerabile (panouri fotovoltaice) de către Î.I. Prenco Grigorii. Această întreprindere a montat o instalație fotovoltaică cu capacitatea de 15 kW.
Proprietarul afacerii din satul Brânzenii Noi spune că s-a inspirat din proiectele existente în România, unde acestea sunt foarte multe. „Am câștigat un grant din printr-un proiect polonez, care mi-a permis să instalez panourile fotovoltaice. Energia electrică produsă de instalația fotovoltaică este utilizată de către întreprindere, iar surplusul de curent este vândut operatorului rețelei electrice. Mi-a fost foarte greu să primesc toate autorizațiile și tariful pentru energia electrică produsă. Am impresia că la noi în țară nu există dorință să fie deschise mai multe de afaceri de acest gen. ANRE a aprobat un tarif de doar 1,90 lei/ kWh, din cauza componentei de grant. De ce ei se bagă în buzunar, fiindcă grantul este meritul meu? În țara noastră ar trebui să fie introduse subvenții pentru energia verde produsă, fapt ce ar impulsiona dezvoltarea acestui domeniu. Dacă ar exista condiții prielnice pentru energia regenerabilă eu sunt gata să cresc puterea instalației pe care o am”, declară Prenco Grigore.
De asemenea, el se arată nemulțumit de faptul că până la recepționarea tarifului din partea ANRE, în rețea au fost livrați 9 mii de kW-h, pentru care nu va primi o remunerare din partea operatorului de energie electrică.
Anterior ANRE a aprobat tarife de 1,92 lei/kWh pentru instalațiile fotovoltaice. Totuși de atunci leul a înregistrat o depreciere semnificativă, ceea ce ar trebui să ducă la majorarea tarifului pentru instalațiile de producere a energiei regenerabile, în condițiile când tot echipamentul este achiziționat în valută străină.
„Prenco Grigorii din s. Brânzenii Noi a primit un grant prin intermediul unui proiect polonez care reprezintă aproximativ 66% din investiția totală. Investiția personală este de aproximativ 140 mii lei sau 34% din costul total al instalației fotovoltaice de 15 kW. Aceasta va produce anual circa 45 mii kW-h, ceea ce este echivalent cu aproximativ 85 mii lei anual, la tariful stabilit de ANRE. Datorită grantului, Prenco Grigorii își va recupera investiția proprie în aproximativ doi ani. Fără componenta de grant, în țara noastră această investiție se recuperează în aproximativ 7 ani”, ne spune Andrei Cojocaru, directorul tehnic la compania S.R.L. ANDRA Electro-Service.
Întreprinderea pe care o conduce Andrei Cojocari a efectuat instalarea acestui sistem fotovoltaic, care este de producție germană, precum și conectarea la rețeaua electrică.
În satul Brânzenii Noi a fost anterior instalat un sistem fotovoltaic cu puterea de 20 KWh, de către Adrian Duca. El a muncit în Italia timp de 13 ani împreună cu familia și a decis să investească într-o afacere cu energia regenerabilă în Republica Moldova, după ce a citit despre strategia de dezvoltare a sectorului energiei regenerabile.
Potrivit calculelor Institutului de Energetică din cadrul Academiei de Științe a Moldovei, din surse regenerabile în țara noastră se produce aproximativ 0,07% de energie electrică. Totodată potrivit angajamentelor asumate de Republica Moldova, până în anul 2020, ponderea energiei electrice verzi trebuie să atingă cel puțin 10%.
Acest articol face parte din Campania „Moldova în pas cu Europa” care vine să reflecte schimbările ce au loc în țara noastră în pas cu standardele, stilul și modul de viață din Uniunea Europeană.