A fost lansată Săptămâna Moldova Eco-Energetică

A fost lansată Săptămâna Moldova Eco-Energetică

Ministerul Economiei împreună cu Agenția cu Agenția de Eficiență Energetică au lansat pentru prima dată Săptămâna Moldova Eco-Energetică. Anterior acestui eveniment era dedicată o singură zi.

„În rezultatul eforturilor de a fi mai eficienți energetic atât în sectorul public, cât și în cel privat, dependența noastră de importul de resurse energetice s-a redus cu 8% în ultimii cinci ani, până la 88% din consumul final. Aceste realizări vrem să le aducem la cunoștință tuturor în cadrul Săptămânii Eco-Energetice, să creăm platforme unde să se întâlnească cererea cu oferta, cunoștințele cu investițiile, campionii și entuziaștii.

Ne propunem împreună cu Agenția de Eficiență Energetică și partenerii noștri de dezvoltare să vorbim de proiectele care ne ajută să devenim mai eficienți din punct de vedere energetic, să producem mai mult, să consumăm mai puțină energie și să fim mai prietenoși cu mediul. În 2012 erau doar adunate idei de proiecte care să fie premiate în cadrul galei Moldova Eco-Energetică, în anul următor concursul s-a dezvoltat semnificativ. Astfel, de la lansarea primei ediții în competiție s-au înscris peste 200 de proiecte de eficiență energetică și surse de energie regenerabilă, din care 48 au fost premiate”, a declarat Ministrul Economiei în exercițiu, Stephane Bride.

Publicitate

El spune că „în acest an am considerat că o singură zi și o singură competiție nu este de ajuns pentru a reflecta toată diversitatea de proiecte. Astfel, am decis să extindem evenimentele dedicate acestui domeniu pentru aproape o săptămână”, spune Bride.

„Este pentru prima dacă când este dedicată o săptămână întreagă subiectului energetic. Chiar dacă la această ediție vor fi premiate mai puține proiecte, ele sunt mult mai calitative, fiindcă am trecut de la cantitate la calitate. În cadrul galei va fi lansat centrul de informare pentru energie sustenabilă”, a declarat Mihai Stratan, Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică.

Agenda evenimentelor include:· 1 decembrie, Târgul Ideilor Eco-Responsabile: participanţii la competiţia Moldova Eco-Energetică, blocul Idei Eco-Responsabile, ce au trecut etapele de selecţie îşi vor prezenta ideile de proiecte în faţa potenţialilor sponsori, donatori, creditori. Ideile de proiecte ce şi-au găsit finanţare vor fi anunţate la Gala Moldova Eco-Energetică. În cadrul aceluiaşi eveniment, vor fi prezentate programele active de finanţare a proiectelor din sectorul energiei regenerabile şi eficienţei energetice.· 2 decembrie, Forumul „Bioenergie - 2015: Către o autonomie energetică locală”: aflat la a treia ediţie, forumul din acest an va dezbate subiectul producerii concomitente a energiei termice şi electrice în urma utilizării deşeurilor din biomasă. Participanţii vor cunoaşte, de asemenea, experienţa statelor europene în utilizarea tehnologiilor de producere a biogazului, precum şi vor cunoaşte rezultatele evaluării potenţialului de biogaz şi, respectiv, de cogenerare pentru R. Moldova.· 3 decembrie, Atelierul „Performanţa energetică a clădirilor şi mecanisme de sprijin”: va fi prezentată viziunea experţilor europeni în dezvoltarea municipiului Chişinău şi creşterea performanţei energetice a clădirilor, va fi expusă foaia de parcurs pentru implementarea Legii privind performanţa energetică a clădirilor, prezentate realizările Proiectul ESCO Moldova şi succesul proiectelor similare din statele UE.· 4 decembrie, Gala Moldova Eco-Energetică: în cadrul celei de-a patra ediţii vor fi premiate cele mai notabile realizări în producerea, transmiterea, distribuirea și consumul eficient de energie, în dezvoltarea și promovarea tehnologiilor moderne, a inovațiilor în domeniul energiei regenerabile și eficienței energetice.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal