VIDEO. Cu ușile închise! Ghimpu: „Raportul e pentru Parlament, nu pentru societate”

VIDEO. Cu ușile închise! Ghimpu: „Raportul e pentru Parlament, nu pentru societate”

Audierea celor cinci funcționari de către Parlament va fi făcută cu ușile închise. O decizie în acest sens a fost luată acum câteva minute de către plenul Parlamentului. Socialiștii și liberal-democrații, cei care au cerut audierile au solicitat ca acestea să fie publice, însă în final, motivând caracterul secret al informațiilor și secretul anchetei, ceilalți deputați, în număr de 52 au votat pentru ca audierile să aibă un caracter închis.   

„Noi propunem să fie ședința închisă deoarece să le permită celor interogați să prezinte informație clară”, a declarat Vladimir Voronin.

„Evident că în cadrul ședinței deschise pot fi oferite informațiile cu accesibilitate publică și informația va fi mai puțin completă. Noi suntem pregătiți pentru ambele opțiuni, dar dacă se dorește o discuție serioasă, caracterul închis este recomandat”, a precizat procurorul General, Corneliu Gurin.

Opinii PRO și parțial PRO

„Am inițiat cu două scopuri - ca să aflăm detalii și ca opinia publică să fie informată. Propunerea noastră este să avem audieri deschise, iar dacă pe unele elemente procuratura nu poate să se expună public să dea informații în alt mod. ”, declarat liderul PSRM, Igor Dodon

„Voi încerca să propunem următoarea variantă. Avem 5 invitați și nu toți au informații de o anumită valoare. Poate să examinăm varianta ca să aflăm cât mai multe detalii. Propunem ca acei raportori care au tangență cu detalii din dosarele penale să le audiem în regim închis, iar pentru ceilalți raportori, hai să fie deschis”, a propus Marian Lupu.

„PLDM crede că nu avem ce ascunde cetățeanului, și mai ales cum în ultimul timp asistăm la o justiție televizată, când au fost divulgate date din urmărirea penală, credem că astăzi nu avem ce ascunde și votăm pentru ședință deschisă”, a declarat deputatul liberal-democrat, Tudor Deliu.

Decizia finală a Partidului Liberal

Președintele liberalilor, Mihai Ghimpu a declarat că deputații pot să afle detalii, și ei vor povesti oamenilor la întâlnirile din teritoriu. „Hai să vedem ce dorim. Eu cred că într-o situație de acest gen raportul este prezentat Parlamentului, nu societății. Propunem să fie închisă”, a punctat liderul PL, Mihai Ghimpu.

În plen urmează să fie instalate aparate de bruiaj pentru a nu permite scurgerea de informații. Ultima ședință de acest gen a fost făcută în această primăvară, atunci când deputații au avut audieri pe marginea unui raport secret, tot referitor la situația din sectorul bancar.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal