La 19 martie 2014 Ivan Diacov, procurorul municipiului Chișinău, îi scrie o scrisoare lui Vladimir Plahotniuc în care vine cu rugăminți personale și justificări politice. Reclamațiile lui Diacov, descrise în document, împotriva unor colegi din Procuratură, scot la iveală jocurile de putere din această instituție.

„Stimate domnule Prim-Vicepreședinte!
 
În ultima vreme, mai cu seamă în ultimul an, Dumitru Diacov, fratele meu, de nenumărate ori m-a invitat la discuții foarte neplăcute, învinuindu-mă, precum că eu duc o activitate care are impact negativ asupra imaginii Partidului Democrat și a Dvs personal.
 
Eu am spus și repet de zeci de ori, că nu am avut și nu am, nici o atribuție la publicațiile difuzate în mass-media și care n-au fost semnate de mine, ori nu au fost date din numele meu. Argumentele mele precum că eu nu am nici o atribuție la toate publicațiile din mass-media la adresa unor procurori, nu sunt luate în seamă nici chiar de către actualul Procuror General.
 
[...] Mai mult ca atît, Vasile Gherasimenco, prin această scrisoare adresată Procurorului General, care e știut, că este reprezentant al Partidului Democrat, încearcă și urmărește țelul de a-l determina negativ pe Procurorul General în privința mea, prezentîndu-i lucrurile în așa fel, precum că eu lupt cu politica promovată de Partidul Democrat, lupt cu reprezentanții și adepții PD, precum și cu Procurorul General, iar în final cu Dvs.
 
Dacă eu aș fi fost rău intenționat și aș fi avut scopul de a aduce prejudiciile care neîntemeiat mi se impută, fiți sigur, le-aș fi făcut profesionist și fără a lăsa careva momente de suspiciuni. Cineva are foarte mare interes ca lucrurile să fie prezentate anume așa.
 
Eu am solicitat de mai multe ori întîlniri cu Dvs, care mi s-au promis, dar nu cunosc din ce motive nu s-au realizat. Păcat. Dacă ar fi avut loc măcar o discuție, poate toate suspiciunile și problemele erau de mult rezolvate.
 
Cu profund respect,
 
Procuror al municipiului Chişinău, Ivan DIACOV.

Amintim că Ivan Diacov a organizat luni, 30 noiembrie, o conferință de presă în care a anunțat că demisionează din post. Numai că demisia lui se suprapune cu încetarea de drept a mandatului.

Citește articolul intergal pe Rise Moldova.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!