INFOGRAFIC. Plahotniuc, Țopa, Lucinschi și Usatîi. Cine controlează ce vedem la televizor?

INFOGRAFIC. Plahotniuc, Țopa, Lucinschi și Usatîi. Cine controlează ce vedem la televizor?

Odată cu intrarea în vigoare a modificărilor Codului Audiovizualului prin care radiodifuzorii privați sunt obligați să declare cine sunt adevărații proprietari ai posturilor, mai multe persoane publice „și-au oficializat relațiile” cu unele televiziuni. Printre cei care dețin oficial televiziuni sunt fostul prim-vicepreședinte al Parlamentului, Vladimir Plahotniuc, deputatul PLDM, Chiril Lucinschi dar și omul de afaceri Victor Țopa. Totodată, printre proprietari este și un bodyguard a lui Renato Usatîi, o persoană apropiată omului de afaceri Ilan Shor dar și o companie înregistrată în Curacao. 

Igor Cijov, inculpat în dosarul „Caravita” apare în calitate de beneficiar la postul de televiziune „Vocea Basarabiei” TV. În cazul singurului canal de business (MBC TV), administrator apare fostul ministru al Apărării Valeriu Pleșca, iar în calitate de benficiari un cetățean azer pe nume Akhundzada Seymur Ilhamoglu cu 50% și întreprinderea Steaua Grup SRL, tot cu 50%, înregistrată pe numele soției lui Valeriu Pleșca.

Omul de afaceri Vlad Plahotniuc a devenit oficial proprietar al patru televiziuni și trei posturi de radio. Printre televiziunile pe are le deține oficial deja sunt PrimeTV, Canal2, Canal3 și PublikaTV. Toate sunt localizate la Moldexpo, în General Media Group.

Publicitate
...

PROTV Chișinău și Acasă în Moldova sunt deținute de o firmă numită „CME” care este deținută la rândul ei de o companie cu un nume similar, înregistrată în Curacao.

Omul de afaceri Victor Țopa, cunoscut ca „dușmanul de moarte” a lui Vladimir Plahotniuc deține oficial televiziunea JurnalTV. În același trust se mai află postul de radio JurnalFM.

În cazul lui Chiril Lucinschi, acesta deține TV7 și BRAVOTV. Ambele televiziuni retransmit posturile rusești NTV și TNT cu câteva emisiuni produse local.

Și cei doi „primari-vedetă”, Renato Usatîi și Ilan Shor s-ar afla în spatele unor proiecte media. Primul ar deține RUTV Moldova, post care are inițialele numelui său și este înregistrat pe numele bodyguardului său. În cazul posturilor AltTV și EuroTV, acestea sunt deținute de o persoană Rita Tvig, despre care se presupune că ar fi apropiată omului de afaceri Ilan Shor.

În cazul posturilor N4 și AgroTV pe lângă faptul că se află în același sediu, au în comun și un proprietar, Eugen Sîrbu care deține 10% din N4 și 50% din AgroTV.

Singurul post care încă nu a prezentat o astfel de declarație retransmite un canal specializat în vânat și pescuit, fiind sancționat de CCA cu amendă maximă.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal