Discuții în formatul PLDM, PL, PD și deputații neafiliați: Ce au declarat la final

Discuții în formatul PLDM, PL, PD și deputații neafiliați: Ce au declarat la final

Reprezentanții PLDM, PL,PD și ai grupului Leancă s-au întâlnit astăzi la Parlament pentru o nouă discuție în vederea formării unei majorități parlamentare și votarea Guvernului. În urma discuțiilor nu a fost luată nicio decizie, urmând ca PLDM să convoace ședința Consiliului național politic în cadrul căreia să decidă dacă vor continua negocierile cu formațiunile în cauză sau nu.  

Diacov, cel mai scurt în declarații

„Am avut o discuție despre mandatul pe care trebuie să-l aibă PLDM și am încercat să le aducem argumente pentru ca ei să aibă un mandat mai larg pentru negocieri. Au fost mai multe argumente. Le-am spus că suntem deschiși că nu avem motive să blocăm discuțiile. Suntem dependenți de acest Consiliu național al PLDM”, a declarat la iesire președintele de oanoare al PDM, Dumitru Diacov.

Publicitate

Democratul a mai subliniat că solicitarea liberal-democraților în privința unui premier apolitic nu constituie o problemă.

Streleț: Am rămas la același punct la care am fost

„Am solicitat colegilor să ne mai întâlnim după ședința Consiliului politic național pentru că nu avem claritate cu ce mergem la consiliu. Suntem singura parte care ne-am anunțat trei obiective și nu am primit nici un răspuns. Pe de o parte parcă se conturează o opinie comună din partea partidelor care vor să creeze o majoritate, că ar fi de a cord cu un premier neafiliat, dar nimeni nu declară acest lucru deschis. Parcă ar fi de acord cu varianta zero, dar spun că depinde cum va fi premeirul. Parcă ar fi de acord cu resetarea entităților cu subordonare parlamentară, dar viziunile sunt diferite. Trebuie să constat că azi după discuții am rămas la același punct la care am mai fost”, a declarat liderul interimar al PLDM.

„Ne-a ajuns cuțitul os”. Valeriu Streleț.

Autor:

Valeriu Streleț a mai adăugat că ședința Consiliului politic va avea loc cel mai probabil în prima jumătate a săptămânii viitoare.

„Trebuie să menținem obiectivul de resetare a sistemului politic. Odată ce am ajuns în această situaţie, criza trebuie să fie folosită și ca oportunitate ca să oferim oamenilor noi soluții. Cred că obiectul PLDM va fi ca actuala clasă politcă să-și shimbe poziția, instituțiile să fie depolitizate. Nu văd cum am putea renunța la aceste poziții pentru că ne-a ajuns cuţitul la os. Starea a degradat atât de mult încât e nevoie de o resetare”, a menționat Streleț.

Liderul interimar al PLDM nu exclude că la Consiliul politic ar putea fi luată decizia ca formațiunea să meargă în opoziție. „Nu exclud că ar fi și o decizie ca în cazul în care obiectivele nu vor fi acceptate nu vom mai continua discuțiile și să lăsăm pe seama celor care au provocat această criză să ofere și soluții oamenilor”, a conchis politicianul.

Liberalii așteaptă decizia PLDM

„Trebuie să avem negocieri rapide pentru crearea unui nou Guvern. Colegii de la PLDM sunt încorsetați de anumite condiții și precondiții. Urmeză să se întrunească într-o nouă ședință și urmează să primeacsă mandat pentru discuții și negocieri. Noi suntem gata să acceptăm orice ar ajuta RM să iasă din această situație complicată. Să nu fie doar declaratii sau precondiții. E o perioadă în care trenăm și așteptăm decizii de la PLDM. E mandatul pe care-l au de la Consiliul Republican. Urmează să primească un mandat liber pentru negocieri și cu siguranță lucrurile se vor shimba”, a declarat la ieșire liberalul Valeriu Munteanu.

Politicianul a confirmat faptul că discuțiile din această seară nu au dus la nicio decizie concretă. „Astăzi nu s-a decis absolut nimic. E complicat să discuți atunci când una din uși e deschis sau semideschisă”, a conchis Munteanu.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal