Aurelia Malai este economistă de profesie, însă, acum 20 de ani circumstanțele și criza au adus-o... printre flori. Floristica a devenit domeniul în care a prins rădăcini, și care, spune ea, o calmează și îi aduce emoții pozitive pe care le transmite altora. Fie că este o nuntă, nașterea unui copil, prima întâlnire sau chiar divorț - Aurelia Malai știe să facă o compoziție florală specială. Locul unde femeia creează magia florală este salonul FlorArt, deschis la începutul lunii decembrie.
Antreprenoarea recunoaște că a ajuns întâmplător în floristică. „Treceam printr-o perioadă grea, acum 19 ani, când am rămas fără serviciu, cu doi copii mici. Atunci o prietenă m-a chemat să o ajut de 8 martie, cu aranjamente florale. Până la urmă, mi-am luat inima în dinți. M-am gândit că e o muncă și că nicio muncă nu e o rușine”, povestește Aurelia Malai.
La scurt timp a început să lucreze pentru sine, fiind susținută de fratele său. „El m-a ajutat să dezvolt pasiunea mea și, puțin câte puțin, totul s-a transformat într-o afacere de familie”, recunoaște femeia care a muncit la piața de flori de pe strada Bodoni. Toate veniturile le investea în afacere. „Nu am o casă cu multe etaje, nu am nici mașină. Afacerea mea a fost un copil care trebuia crescut și susținut. Fiecare investește în prioritățile lui. Cineva în case și jeep-uri, iar eu în afacerea mea, un proiect de suflet care mi-a satisfăcut cerințele morale la maxim”, explică femeia de afaceri.
Aurelia Malai a visat întotdeauna la un salon propriu, iar în ultimii doi ani s-a ocupat de cumpărarea, proiectarea și amenajarea lui. Pe data de 1 decembrie, femeia și-a văzut visul împlinit. În mica încăpere „viețuiesc” peste 20 de tipuri de flori, dintre care cea mai ieftină costă 20 de lei, iar cea mai scumpă - 250 de lei. Majoritatea sunt importate din Olanda, acolo unde, spune antreprenoarea, este cea mai mare bază de flori din lume.
„În Olada sunt flori din Ecuador, Israel, America de Sud, Chile... Acum chiar e mai ușor și ieftin să le imporți decât să le crești, fiindcă la noi energia electrică e foarte scumpă”, e de părere Aurelia.
Fiindcă lucrează cu produse de import, Aurelia Malai spune că a ajutat-o foarte mult semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. „Mi-a dat o speranță că nu voi cumpăra produsele de calitate proastă, fiindcă voi avea posibilitatea singură să-mi aleg florile pe care le vreau. Așteptările mele s-au adeverit. Mi se pare că e de bun augur ceea ce s-a făcut și e important să mergem înainte”, a declarat Aurelia Malai, adăugând că după semnarea Acordului de Asociere cheltuielile de import se reduc doar la devamarea florilor, fără TVA sau taxe adiționale.
Antreprenoarea spune că florile și compozițiile create de ea mai au nevoie de un îngredient special pentru a câștiga clienții. „Noi avem nevoie de emoții, asta e tot ceea ce ne ține pe pământ. Clienții permanenți sunt câștigați printr-un „Bună ziua”. Oamenii noștri sunt setoși de lucruri frumoase. Cu toate astea, eu nu mă ghidez după principiul „clientul are întotdeauna dreptate”. Trebuie să am multă răbdare, să încerc să-l conving că ceea ce îi propun va avea un efect foarte bun. Mie-mi place când clientul îmi dă un soi de temă pentru acasă. Îi întreb deodată pentru cine este buchetul, cum este această persoană și ce mesaj vrea să-i transmită”, recunoaște femeia.
Potrivit Aureliei, fiecare ocazie are florile ei. De la un trandafir roșu pentru prima întâlnire, un buchețel de flori galbene, „ca puiul” - pentru copii, până la buchete pentru divorț. Însă indiferent de ocazie, Aurelia Malai spune care este cel mai frumos cadou pentru ea: „Complimentul perfect este atunci când așteptările clientului sunt întrecute. Reacția omului este cel mai bun cadou”.
Sfaturi de la florista Aurelia Malai:
„A fost un caz jenant la nivel foarte înalt, când președintele Timofti i-a dăruit un buchet oribil Angelei Merker. Europenilor nu le plac buchetele mari, înfoiate, ci cele mici, cu multe flori”
„Cu cât mai aerat este buchetul, cu atât mai repede moare floarea. Cu cât este mai compactă compoziția, cu atât mai bine se păstrează”
„O floare lungă se ofilește mai repede, fiindcă apa nu circulă până unde e nevoie. Florile scurte se păstrează mai mult timp”
„Dacă mergeți să felicitați o femeie la maternitate, alegeți ceva mic, drăguț și fără miros”
„Nu veniți la prima întâlnire cu 101 trandafiri. Riști să o impresionezi mult prea tare pe domnișoară, iar apoi nu mai ai posibilitatea să-i faci permanent acest gest. Majoritatea fetelor se sperie de un astfel de buchet”
Acest articol face parte din Campania „Europa pentru Moldova” care vine să reflecte schimbările ce au loc în țara noastră în pas cu standardele, stilul și modul de viață din Uniunea Europeană.
Vezi și aceste știri

Marea Britanie anunță noi sancțiuni pentru Belarus

Câștig de cauză pentru ministra Sănătății, după ce a fost acuzată de o deputată socialistă ca deține diplomă de master falsă
