Hotărârea Parlamentului prin care au fost anulate deciziile de numire în funcție a directorilor ANRE este neconstituțională. Decizia a fost pronunțată astăzi de Curtea Constituțională.
Curtea a constatat că odată numiți în funcţie, încetarea funcţiei nu poate avea loc decât prin procedeul demiterii stabilit de lege.
Astfel, fără a da o apreciere activităţii directorilor ANRE, Curtea a relevat că destituirea acestora poate avea loc doar în condiţiile prevăzute expres de legea specială (art. 4/2 alin. (4) și (6) din Legea cu privire la energetică), şi anume:
a) pierderea cetăţeniei Republicii Moldova;
b) imposibilitatea exercitării funcţiei din motive de sănătate;
c) alegerea în altă funcţie;
d) condamnarea pentru săvârșirea de infracţiuni cu intenţie şi/sau condamnarea la privaţiune de libertate prin hotărâre irevocabilă a instanţei de judecată;
e) rămânerea definitivă a actului de constatare prin care s-a stabilit emiterea/adoptarea de către acesta a unui act administrativ sau încheierea unui act juridic cu încălcarea dispoziţiilor legale privind conflictul de interese;
f) aflarea în incompatibilitate, fapt stabilit prin actul de constatare rămas definitiv.
Curtea a reamintit că s-a pronunţat anterior în privinţa unor situaţii similare (revocarea Procurorului General prin abrogarea numirii în funcţie, eliberarea neîntemeiată din funcţie a directorului general ANRE), inclusiv la sesizarea unora din deputaţii care au adoptat actul contestat în prezenta cauză.
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) este condusă de un Consiliu de Administrație, format din cinci directori, dintre care unul este director general. Directorii au fost numiți în funcție în 2013. La moment Agenția nu are un director general, iar interimatul este asigurat de Sergiu Ciobanu.
Săptămâna trecută, Curtea a dispus încetarea temporară a efectelor acestei hotărârii aprobate de Parlament la 3 decembrie curent, până la examinarea în fond. În motivarea acestei măsuri, Curtea a făcut referire la prevenirea urmărilor grave pentru situația energetică a țării.
Hotărârea din 3 decembrie a fost votată de 50 de parlamentari socialiști, comuniști și liberali.
Vezi și aceste știri

Primăria din Ialoveni anunță că în lunile iulie-august călătoriile cu troleibuzul pe teritoriul orașului vor costa 2 lei

Rusia interzice exporturile de orez și aminoacizi furajeri de la 1 iulie până la sfârșitul acestui an

Canada va trimite aproape patruzeci de vehicule blindate de luptă către Ucraina
Advertoriale

Victoriabank investește în inovații și își întărește statutul de bancă digitală. Rețeaua de bancomate, modernizată cu 100 de ATM-uri de ultimă generație

Ești în căutarea unei locuințe? Află cum poți cumpăra apartamentul perfect lângă parc, în câțiva pași simpli
