Medicii de la Urgență protestează contra politizării serviciului

Medicii de la Urgență protestează contra politizării serviciului

Circa 450 de medici din serviciul de Urgență care au ieșit luni și marți la proteste, anunță că vor ieși la manifestații și astăzi. Aceștia își exprimă nemulțumirea după ce directorul interimar al Centrului Național de Asistență Medicină de Urgență Prespitalicească, Iurie Crasiuc a fost înlocuit cu altul, Oleg Crăciun. Oamenii sunt revoltați că instituția devine politizată, scrie Sănătate INFO, întrucât actualul director interimar ar fi donat Partidului Democrat 50.000 din veniturile sale de angajat al unei institutuții publice.

Doctorii au ieșit în fața sediului să protesteze cu pancarde și lozinci împotriva deciziilor Ministerului Sănătății de a numi un director interimar în perioada când era anunțat concurs pentru ocuparea funcției de director la Centrul Național de Medicină Urgentă Prespitalicească.

Oamenii au cerut anularea ordinului de numire în funcție al vice directorilor stațiilor Nord și Sud; demiterea lui Oleg Creciun pentru lipsa lui de la locul de muncă mai mult de patru ore consecutiv; salarizarea lucrătorilor din AMU la același nivel ca a medicilor de familie din sectorul rural; implementarea indicatorilor de calitate pentru AMU; crearea unei comisii pentru elaborarea Legii despre serviciul de urgență; schimbarea ministrului adjunct responsabil de sectorul de medicină de urgență, Gheorghe Țurcanu; repunerea în funcție a lui Iurie Crasiuc până la alegerea prin concurs a noului director, scrie mednews.md

În același timp, medicii au fost anunțați despre faptul că va exista și a treia reformă în serviciul de Urgență. Unii doctori spun că au fost deja „atenționați” că ar fi bine să renunțe la manifestările în stradă. „Am fost anunțat de un reprezentant al PDM din raion că ar fi bine să nu ieșim mâine la proteste. Discuția a fost una calmă, dar mesajul a fost direct - nu trebuie să ne împotrivim acestor schimbări, pentru că este normal ca oamenii să fie schimbați atunci când vine o altă Guvernare”, a declarat un protestatar pentru sursa citată.

Centrul Unic de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a devenit funcțional pe 21 octombrie și de atunci a fost organizat un concurs pentru ocuparea funcției de director. Actualul director interimar, Oleg Crăciun, ar fi donat din veniturile sale de angajat al unei instituții publice 50.000 de lei pentru Partidul Democrat, căruia îi revine acum Ministerul Sănătății.

Publicitate
Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal