Doctorii au ieșit în fața sediului să protesteze cu pancarde și lozinci împotriva deciziilor Ministerului Sănătății de a numi un director interimar în perioada când era anunțat concurs pentru ocuparea funcției de director la Centrul Național de Medicină Urgentă Prespitalicească. 

Oamenii au cerut anularea ordinului de numire în funcție al vice directorilor stațiilor Nord și Sud; demiterea lui Oleg Creciun pentru lipsa lui de la locul de muncă mai mult de patru ore consecutiv; salarizarea lucrătorilor din AMU la același nivel ca a medicilor de familie din sectorul rural; implementarea indicatorilor de calitate pentru AMU; crearea unei comisii  pentru elaborarea Legii despre serviciul de urgență; schimbarea ministrului adjunct responsabil de sectorul de medicină de urgență, Gheorghe Țurcanu; repunerea în funcție a lui Iurie Crasiuc până la alegerea prin concurs a noului director, scrie mednews.md

În același timp, medicii au fost anunțați despre faptul că va exista și a treia reformă în serviciul de Urgență. Unii doctori spun că au fost deja „atenționați” că ar fi bine să renunțe la manifestările în stradă. „Am fost anunțat de un reprezentant al PDM din raion că ar fi bine să nu ieșim mâine la proteste. Discuția a fost una calmă, dar mesajul a fost direct - nu trebuie să ne împotrivim acestor schimbări, pentru că este normal ca oamenii să fie schimbați atunci când vine o altă Guvernare”, a declarat un protestatar pentru sursa citată.

Centrul Unic de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a devenit funcțional pe 21 octombrie și de atunci a fost organizat un concurs pentru ocuparea funcției de director. Actualul director interimar, Oleg Crăciun, ar fi donat din veniturile sale de angajat al unei instituții publice 50.000 de lei pentru Partidul Democrat, căruia îi revine acum Ministerul Sănătății.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!