Primăria Chișinău intenționează să construiască un nou bloc administrativ în care vor fi cumulate toate cele 21 de direcții din subordinea sa. Proiectul construcției urmează să fie discutat în comisiile municipale, iar dacă va fi avizat pozitiv, noul edificiu va fi ridicat în interiorul cartierului existent al autorității municipale centrale. Proiectanții, dar și Direcția generală Arhitectură și Urbanism consideră că proiectul este absolut necesar pentru oraș, în timp ce alte voci din primărie susțin contrariul. Votul decisiv va fi oferit însă la ședința Consiliului Municipal de săptămâna aceasta.
Proiectul descris relevă că acum subdiviziunile Primăriei municipiului Chişinău sunt dislocate pe întreg teritoriu Capitalei. Potrivit proiectanților, Institutului Municipal de Proiectari Chișinăuproiect, cele 21 de direcții urmează să treacă într-un bloc nou, construit din temelii, iar după aceasta va urma consolidarea și reparația clădirii istorice a Primăriei. „Clădirea existentă a fost restabilită după război, în anii 1946-1947. Practic, ea este făcută din piatră ruptă, fragmente de cărămizi, iar rezistența ei este proastă. Tranșeele sunt făcute din lemn, având deja 70 de ani. Trebuie să modificăm acest lucru, sunt cuntremure, calamități... Da, asta a costa foarte mult, dar este posibil”, a declarat șeful Chișinăuproiect, Pavel Cazacu.
Costul construcției - circa 18 milioane de euro
Arhitectul șef interimar al Capitalei, Ion Carpov, crede că proiectul are o serie de avantaje. „Clădirile care sunt ocupate de direcții nu corespund standardelor actuale, iar descentralizarea lor aduce multe incomodități cetățenilor. Întreținerea lor anuală costă mult, fiindcă ele sunt uzate. Odată cu construcția noii clădiri, edificiile direcțiilor pot fi expuse la licitație și s-ar putea câșiga 20 de milioane de euro. În același timp, bugetul necesar pentru ridicarea noului edificiu este de 15-18 milioane de euro. Dacă ne uităm la suma care poate fi obținută după licitație și cea necesară pentru construcțiile, ele sunt echivalente”, spune Carpov.
Oficialul spune că licitația în privința vechilor clădiri și construcția celei noi pot fi sincronizate. „Construcția poate fi începută din surse de creditare, iar pe parcurs din banii clădirilor licitate s-ar obține bani pentru noile clădiri. Tot ce e posibil de strămutat și comercializat se va face, iar construcția nouă va progresa”, a mai adăugat Carpov. Potrivit estimărilor arhitectului, noul edificiu ar putea „răsări” în următorii 5-7 ani, dacă va fi susținut de alți decidenți din Primărie.
„Dacă am fi în Elveția, ar merita...”
Consilierul municipal idependent și directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, consideră că acest proiect este o risipă de bani. „Pentru mine este prioritară finanțarea clădirilor vechi de epocă, care așteaptă de ani buni bani de la Primărie. Dacă totuși se găsesc bani pentru construcții noi, de ce rămân în ruine imobilele cu statut protejat? Dacă am fi în Elveția, ar merita și ne-am permite ușor replanificări, reforme, modificări, comasări de direcții... Dar așa, noi rămânem unde suntem”, crede Ștefăniță.
Nici consilierul municipal din partea Partidului Nostru, Ilian Cașu, nu crede în acest proiect. „Mi-a fost clar că, de fapt, interesul responsabililor de la Primărie ar fi pentru un nou edificiu mai funcțional, mai accesibil și mai transparent. Eu cred că nu este fezabil. Ca să facem funcțional aparatul Primăriei nu este necesar să construim un alt edificiu. Din punct de vedere al cetățeanului, a comodității lui, este o idee bună, însă dacă s-ar dori să se lucreze s-ar face și cu direcțiile dispersate. Nu am certitudinea că ei sunt capabili să gestioneze un asemenea proiect enorm”, afirmă Cașu.
Variantele amplasării: păstrăm sau demolăm?
În proiect au fost propuse două variante de amplasare a blocului nou: prima variantă cu păstrarea blocului existent al Direcţiei Arhitectură şi Urbanism şi a doua variantă cu demolarea acestuia. Varianta I prevede accesul în teren prin str. Puşkin şi un acces secundar din str Micle, iar cea de-a doua - un acces suplimentar din str. Micle din contul parcelei cadastrale 0100205243 (200 m.p.) care este proprietate de stat.
Vezi și aceste știri

Popescu, despre decizia UE de a acorda 40 de milioane euro pentru modernizarea armatei

Procuratura a terminat urmărirea penală în privința ex-directorului ASP Serghei Railean. Riscă până la 10 ani de închisoare
