
Investigație: Aeroportul off-SHOR via Rusia
Concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) este una dintre cele mai controversate „afaceri” încheiate de Guvernul R. Moldova în ultimii ani. Deși la concurs au fost invitate cinci companii de talie europeană, cu experiență în activitatea aeroportuară, comisia de concurs a ales o companie anonimă, fondată de un aeroport din Rusia și o uzină rusească de producere a locomotivelor, care în scurt timp au cedat „afacerea” unui off-shore. Potrivit unei investigații realizate de Ziarul Național, firma care a câștigat concursul privid concesionarea aeroportului și-a schimbat de trei proprietarii.
・
Astăzi, investițiile în modernizarea Aeroportului se fac, în mare parte, tot din banii proveniți din activitatea AIC, transferați pe conturile unor companii apropiate lui Ilan Șor.
Totuși în pofida acestor ilegalități, comisia guvernamentală, creată în vara acestui an la indicația premierului Valeriu Streleț, a ajuns la concluzia că Guvernul nu are nicio „portiță” pentru a rezilia contractul păgubos pentru stat, se mai menționează în investigație.
Potrivit contractului de concesionare, până în august 2015, „Avia Invest” ar fi trebuit să execute aici lucrări în valoare de 45,1 milioane de euro. Prima etapă a investițiilor include lucrări de îmbunătățire și extindere a terminalului, modernizarea pistei, reconstrucția căilor de rulare, a sistemului de iluminat și a celui de canalizare, construcția unei parcări noi de 24 de mii m.p.
Totodată un răspuns oficial oferit de Ministerul Economiei, la 3 septembrie curent, Comisia de monitorizare a concesiunii a constatat și a acceptat lucrări în volum de 16,780 de milioane de euro, executate în 2014. Cât privește lucrările executate în acest an, „conform prevederilor contractului, acestea urmează a fi verificate în 2016”, se arată în răspunsul primit de la minister.
Parlamentul a format pe data de 3 decembrie a acestui an o nouă comisie de anchetă cu privire la Aeroport. Propunerea a fost făcută de către un grup de deputați ai Partidului Liberal-Democrat și a fost susținută de majoritatea deputaților. Dacă unii deputați liberali au declarat că acest lucru vine să le confirme argumentele invocate de către aceștia cât timp se aflau în opoziție, deputatul comunist, Anatolie Zagorodnîi a precizat că este vorba de o reglare de conturi între PLDM și proprietarul „AviaInvest”, Ilan Shor.
Sergiu Sîrbu a propus ca să fie modificată denumirea comisiei ca să se concentreze pe monitorizarea acțiunilor autorităților statului, dar nu a contractului cu AviaInvest.