Povestea brandului de articole din tricotaj „Hermina” este „depănată” de antreprenorul Sergiu Malai care, după ce a creat articole vestimentare pentru mărci europene cu renume, a decis să fondeze o afacere acasă. Din 2012, puloverele, căciulile, fularele și păturile care poartă eticheta Made in Moldova ajung nu doar în magazinele autohtone, ci și pe piața europeană.
Istoria afacerii începe în 2005, atunci când Sergiu Malai a terminat studiile în România, iar primul său loc de muncă a fost la o fabrică de tricotaje.
„În 2009 mi s-a propus să lucrez cu niște producători care munceau pentru brandul Benetton. Cu experiența acumulată în România, am venit la Hâncești și am început o producție de la zero. Lucram alături de 80-90 de persoane și eram unica întreprindere din grupul Benetton care cream produsele pe care era eticheta Made in Moldova”, povestește Sergiu Malai.
Peste câțiva ani, alături de doi prieteni, antreprenorul a deschis la Chișinău o linie de producție a articolelor tricotate pe care a numit-o Hermina, după numele unui mic animal blănos, în care a investit, din surse proprii, aproape 30.000 de euro. Cu noul brand a început să creeze haine tricotate pentru piața internă. „La întreprinderea din Hâncești făceam doar outsourcing, adică totul era produs pentru export. Ca experiență este minunat, noi am lucrat pentru Benetton, Zara, Massimo Dutti, Armani, Interfashion, Diesel, Glenfield Russia. Dar este întotdeauna dificil să faci doar pentru alții, fără să faci un produs al tău”, recunoaște antreprenorul.
În opinia lui Sergiu Malai, producția pentru piețe străine are un specific. „Livrarea produselor se face cu un preț anumit, iar peste un timp ele se întorc în Moldova la prețuri mult mai mari. Produsele făcute de noi ajung sub mărci notorii și costă 60-70 de euro, sau chiar mai mult. Așa a apărut ideea de a face un produs pentru Republica Moldova, care să aibă aceeași calitate, dar să fie de două ori mai ieftin”, spune omul de afaceri.
Astfel, Hermina a ocupat o nișă aproape neexploatată a pieții moldovenești - tricotajul. Produsele lor sunt fabricate la echipament japonez, iar la crearea articolelor se folosesc fire naturale din lână, bumbac, alpaca, viscoză și cașmir de origine italiană, importate din România.
„Noi știm puterea de cumpărare a oamenilor și noi credem că nu trebuie să mergem pe prețuri mari. De exemplu, un pulover care are 80% lână poate fi procurat cu 200 de lei, un fular este de la 100 de lei, iar un pulover de 100% cașmir este 500 de lei”, spune brand managerul Hermina, Cătălina Jurat.
Tot pe criteriul calitate-preț au fost câștigați și primii clienți. „Am participat la un târg de iarnă, în 2012, și au venit oameni care au cumpărat de la noi la începutul târgului ca apoi să se întoarcă și să mai ia ceva de la noi. Deși încă nu suntem foarte vizibili pe piață, avem deja clienții noștri, care cunosc ceea cu ce ne ocupăm și care ne caută produsele”, povestește Sergiu.
Brandul a reușit să crească mult și datorită politicilor externe și experienței europene. „Am învățat foarte multe de la Uniunea Europeană. Am avut norocul să lucrez într-un grup vestimentar european, iar asta impune o cultură anumită, un stil de lucru. Acordul de Asociere ne-a ajutat enorm, la unele poziții au dispărut taxele vamale, iar la altele s-au diminuat considerabil. Asta e un pas foarte important pentru noi, fiindcă suntem legați de import”, afirmă Sergiu Malai.
Acum, produsele Hermina pot fi găsite la magazinele Metro, Nr.1, Fourchette, Green Hills, Linella, dar și peste hotare, cum ar fi cazul brandului Stefanel. Însă antreprenorul vrea să treacă la o nouă etapă, după ce a implementat deja livrările gratuite. „Scopul nostru e să e dezvoltăm vânzările online. Comerțul tradițional este foarte important, el nu trebuie să fie neglijat, dar online-ul crește și către asta ne îndreptăm ca societate. Am vrea să dezvoltăm acest sector și pentru moldovenii din diasporă, care ar dori în Spania, în Canada sau în Italia să poată cumpăra un produs moldovenesc”, spune Sergiu Malai.
Acest articol face parte din Campania „Europa pentru Moldova” care vine să reflecte schimbările ce au loc în țara noastră în pas cu standardele, stilul și modul de viață din Uniunea Europeană.
Vezi și aceste știri

Maia Sandu, absolventă a Harvard Kennedy School, susține un discurs la ceremonia de absolvire a promoției 2022 (LIVE)

Spînu, despre tariful la gaz: „ Moldovagaz a depus cerere la ANRE din cauza devierilor negative, dar 24 de lei mi se pare exagerat”

Republica Moldova va primi din România carburanți sub formă de ajutor umanitar
Advertoriale

Ești în căutarea unei locuințe? Află care sunt avantajele și dezavantajele unei case în chirie

Impactul bruxismului asupra organismului și a vietii unui pacient. Cum pot fi remediate consecințele acestuia printr-un tratament stomatologic la Smile Dent Team
