
„Dacă SIS dorește să facă față unor eventuale presiuni externe, unor eventuali spioni, atunci sunt alte metode de a combate astfel de fenomene. Cred că un Serviciu de Informații și Securitate este eficient atunci când el este practic invizibil în activitatea sa. Ori în acest caz nu știu ce-și propune SIS, să combată eventuale atacuri asupra securității R.Moldova sau să intimideze funcționarii din instituții”, a vorbit Chirilă pentru sursa citată.
În opinia comentatorului politic, decizia Executivului este legată mai mult de contextul actual din R.Moldova. „SIS-ul are probleme mai serioase de care trebuie să se ocupe. Responsabilitatea sa este foarte clară - amenințările de ordin intern și extern. Mă întreb de ce avem Centrul Național Anticorupție, de ce avem Procuratura, instituții chemate să combată corupția, să combată delapidările. SIS-ul tot timpul are acces la informații pe care le deține CNA-ul, Procuratura Generală. Cazul cu furtul miliardului demonstrează acest lucru. SIS-ul a fost informat, totuși nu era orb. Avea mecanisme necesare pentru a ține pulsul situației, dar din păcate, nu a întreprins nimic”, susține directorul APE.
Instituțiile de stat propuse de SIS pentru a primi ofițeri din cadrul serviciului sunt: Banca Națională a Moldovei, Ministerul Finanțelor, Serviciul Vamal, Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, Ministerul Economiei, Agenția Medicamentului, Compania Națională de Asigurări în Medicină, Centrul Național Anticorupție, Inspectoratul General de Poliție, Departamentul Poliției de Frontieră, Biroul Migrație si Azil, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii Drumurilor, Agenția pentru Intervenții și Plăți în Agricultură, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, Academia de Științe a Moldovei, IS Moldtelecom, SA Moldovagaz.