Arsenii Iațeniuc: Ucraina consumă cu 25% mai puține gaze naturale

Arsenii Iațeniuc: Ucraina consumă cu 25% mai puține gaze naturale

Potrivit premierului Arsenii Iațeniuc, Ucraina consumă cu 25% mai puține gaze naturale, față de anul precedent. Datorită acestui fapt în fiecare zi se economisesc 11 milioane de dolari, scrie unian.net.

Premierul ucrainean Arsenii Iațeniuc a declarat în cadrul unei emisiuni că „în acest sezon de încălzire Ucraina va economisi 2 miliarde de dolari la achiziția de gaze naturale, pe care noi le achitam anterior companiei Gazprom. Cu acești bani Federația Rusă cumpăra tancuri și livra arme celor care luptă contra Ucrainei”, a declarat oficialul ucrainean.

Potrivit lui Iațeniuk, anterior circulau zvonuri potrivit cărora reformarea sectorului energetic din Ucraina nu va aduce rezultate, iar gaze naturale depozitate nu vor fi suficiente pentru a trece de această iarnă. „Totuși în rezultatul acestei reforme am obținut economii de 25% la consumul de gaze naturale, față de anul precedent. În fiecare zi noi achităm cu 11 milioane de dolari mai puțin”, a subliniat premierul Ucrainei.

Publicitate

El mai spune că „eram speriați de faptul că Federația Rusă va sista livrările de gaze și noi nu vom putea trece cu bine acest sezon de încălzire, iar o altă sursă de gaze noi nu avem. În plus Federația Rusă livra gaze la un preț de 500 de dolari pentru o mie de m3. Acum am scăpat de dictatul rusesc al gazelor naturale”, declară Iațeniuk.

În prezent Ucraina achiziționează gaze naturale de la companii europene la un preț de circa 250 dolari pentru o mie de m3.

„Am reușit să umplem depozitele de gaze naturale. Am achitat toate datoriile și am dat în judecată Federația Rusă pentru contractul inechitabil de livrare și tranzitare a gazelor naturale”, spune Arsenii Iațeniuk.

Anterior în Ucraina a fost inițiată reformarea sectorului energetic, iar consumatorii trebuiau să achite tarife nesubvenționate pentru gazele naturale, iar ajutor din partea statului primeau doar păturile social vulnerabile și familiile cu venituri mici.

În prezent Ucraina oferă subvenții pentru 5 milioane de familii. Până la inițierea reformării sectorului energetic practic toți consumatorii casnici beneficiau de prețuri reduse la gazele naturale, datorită subvențiilor oferite din bugetul statului, indiferent de venituri.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal