
Registrul Vitivinicol digital va elimina producătorii neonești de vinuri
Oficiul Național al Viei și Vinului a anunțat crearea unui Registrul Vitivinicol digital, care va deveni funcțional în 2017. Acest instrument are ca scop asigurarea trasabilității și calității produselor vinicole din țara noastră.
・
Oficiul Național al Viei și Vinului a semnat un memorandum privind elaborarea și implementarea softului Registrului Vitivinicol. Acest serviciu va fi gratuit și își propune o transparență sporită a procesului de producere a vinurilor din țara noastră.
„Astăzi vom semna un memorandum de implementare a softului pentru registrul digital Național Vitivinicol. Noi ne-am bazat pe experiența Cehiei, unde acest registru funcționează de 10 ani. Acest registru ne va garanta trasabilitatea și controlul calității, de la struguri la sticla vândută pe piață, fapt ce va oferi o credibilitate sporită consumatorului final”, a declarat Dumitru Munteanu, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului
Proiectul este susținut de Agenția cehă de dezvoltare și USAID, care au oferit un grant în valoare de milion de dolari pentru implementarea proiectului.
„De circa 10 ani susținem dezvoltarea sectorului vitivinicol. În ciuda embargourilor am reușit să schimbăm cadrul legislativ de reglementare a sectorului vitivinicol, care este integrat în legislația UE. Datorită implementării acestui proiect atunci când vom cumpăra o sticlă de vin, vom putea să vedem de unde vin strugurii”, ne spune Sergiu Botezatu manager proiecte USAID.
La prima etapă viticultorii vor semna o declarație pe propria răspundere privind recolta, producerea și stocul de vinuri. Ulterior plantația va fi verificată în baza criteriilor de risc. Până la finele anului 2017 acest registru va fi funcțional. Producătorii care nu vor fi în acest registru, nu vor avea dreptul de comercializare a produselor vitivinicole.
„La moment există o piață sură la capitolul colectarea strugurilor. Datorită acestui sistem vom avea un sistem credibil. Registrul are va aduce avantaje producători de vinuri care caută furnizori de struguri de anumite soiuri”, afirmă Dumitru Munteanu.
În Republica Moldova sunt înregistrați în prezent 180 producători de vin. Primele cele mai mari 15 companii produc 85% din totalul vinurilor din țara noastră.