O afacere de brichetare a intrat în impas din cauza crizei politice

O afacere de brichetare a intrat în impas din cauza crizei politice

Un agricultor din raionul Ialoveni a cumpărat unul din cele mai performate echipamente de brichetare, prin intermediul proiectului JNPGA. Ulterior el a aplicat dosarul pentru achiziția altor utilaje necesare procesului de producere. Totuși, din cauza poziției Ministerului Finanțelor, precum și instabilității politice, nu a fost permis importul echipamentului, în condițiile stabilite inițial.

Tudor Țurcan este un fermier din satul Costești raionul Ialoveni, care a achiziționat în Danemarca unul din cele mai performante utilaje pentru brichetare, prin intermediul proiectului JNPGA (Japanese Non Project Grant Aid).

JNPGA este un program de susţinere şi dezvoltare a sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii, care este finanțat de Guvernul Japoniei. În cadrul programului poate fi procurat doar echipament nou de import, fiind exclus cel de origine autohtonă.

Publicitate

„În satul Costești este multă viță de vie care anterior era pur și simplu arsă în câmp. Am decis să o utilizăm. Astfel, am cumpărat un utilaj de producere a brichetelor, care este unul din cele mai performante din lume. În plus producătorul mi-a dat garanție pentru primele 800 de tone produse, ceea ce este un indicator foarte bun. Pentru a începe procesul de producere mai am nevoie de două tocătoare mari și un dispozitiv de uscare, pentru care am oferit și un avans în 2014, în cadrul proiectului JNPGA. Totuși din cauza faptului că Guvernul nu a permis ca în acest an să fie aplicate anumite scutiri de taxe, cum era stabilit în contract, nu a fost posibil să import utilajul”, susține Tudor Țurcan.

Agricultorul spune că în prezent are depozitate peste 200 tone de viță de vie, dar nu are suficiente surse financiare pentru a cumpăra tot echipamentul necesar procesului de producere a brichetelor. Totuși el speră că se va găsi o soluție pentru a iniția această afacere.

Programul JNPGA este finanțat începând cu 2005 din mijloacele de grant nerambursabil din partea Guvernului Japoniei, care este oferit pentru susținerea dezvoltării Întreprinderilor Mici și Mijlocii. Până în 2014 Guvernul Japoniei a acordat Guvernului Moldovei pentru implementarea Programului 11,8 milioane dolari, destinate exclusiv importului echipamentelor de producere, tehnicii și utilajelor în condiții avantajoase de leasing cu acordarea componentei de grant în valoare de 40% de la costul utilajului.

În conformitate cu prevederile legale, aceste echipamente au fost scutite de plata taxei vamale, taxa pentru efectuarea procedurilor vamale, cât și impozitarea la cota zero a TVA, la importul în Republica Moldova până la finele 2014, conform unei Hotărârii a Guvernului.

În 2014 au fost acumulate 7 milioane lei, care au fost contractate, dar nu și realizat importul de echipamente, iar antreprenorii au plătit o contribuție de 5 % din valoarea contractului, și eventual ar apărea riscul intrării Guvernului în litigiu cu companiile implicate, susțin responsabilii de la Unitatea de Implementare a Grantului Acordat de Guvernul Japoniei.

Ministerul Finanțelor a refuzat aplicarea scutirilor fiscale/vamale în 2015, la importul echipamentelor de producere procurate din contul mijloacelor Fondurilor Partenere ale Grantului Japonez, în ciuda solicitărilor repetate din partea Ministerului Economiei.

Alexandru Ciobanu, directorul executiv al Unității de Implementare a Grantului Acordat de Guvernul Japoniei afirmă că „din cauza instabilității politice nu a avut cine să pună pe ordinea de zi a Guvernului acest subiect. Este o bătaie de joc ceea ce se întâmplă. Proiectul dat trebuie să funcționeze așa cum a fost și până în 2014”, afirmă acesta.

El mai spune că în total sunt șapte antreprenori, care nu au reușit să importe utilajul pe parcursul anului trecut.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal