
„Ministerul Finanțelor nu și-a onorat angajamentele față de CNAM. Estre strict necesar să fie găsite soluții, dar nici până astăzi nu am primit un răspuns pozitiv de la ei. Ba mai mult, Ministerul Finanțelor susține că bani la CNAM nu vor fi transferați. Suntem conștienți că și Ministerul Finanțelor întâmpină greutăți, dar nesoluționarea în termen de 30 de zile a datoriilor riscă să genereze o criză care ar putea fi greu de depășit. Noi rugăm să transfere imediat și integral toată suma”, a cerut viceministrul Sănătății, Valentina Rotaru.
Banii care urmează să fie transferați dela Ministerul Finanțelor la CNAM urmează apoi să fie transferați spitalelor. Chiar dacă recunosc că se află într-o situație de criză, oficialii de la Ministerul Sănătății se contrazic, spunând că spitalele sunt asigurate cu toate medicamentele și consumabilile necesare. „Chiar și în aceste împreujurări vreau să vă asigur că în spitalele noastre situația este sub control, una bună, zilnic fiecare instituție este monitorizată și verificată. Situație de criză nu avem”, a mai adăugat Rotaru.
Datele furnizate la conferința de presă arată că spitalele din țară au datorii de 470 de milioane de lei. Paradoxal, însă, deși sectorul sănătății este subfinanțat, Ministerul Sănătății susține că, în ultimele luni, a redus datoriile spitalelor. În cifre, datoriile spitalelor către agenții economici s-ar fi redus cu 85 de milioane de lei. Și totuși ministrul adjunct, Valentina Rotaru, nu a putut explica presei cum le-a reușit acest lucru.