Numărul elevilor în învățământul profesional tehnic secundar s-a redus cu 8%

Numărul elevilor în învățământul profesional tehnic secundar s-a redus cu 8%
Foto: utcb.ro


În instituţiile de învățământ profesional tehnic secundar se înregistrează o reducere cu peste 8% a numărului de elevi, fapt de este condiționat de micșorarea cu peste 14% a numărului de elevi înmatriculați în anul de studii 2015/16. Totodată personal de conducere şi didactic s-a redus cu 11%.

Învățământul profesional tehnic. Restructurarea instituţiilor de învățământ profesional tehnic în conformitate cu noua structură a sistemului de învățământ au condus la redimensionarea reţelei unităţilor de învățământ. Anul de studii 2015/16 a debutat în învățământul profesional tehnic cu o reţea formată din 44 şcoli profesionale, 2 şcoli de meserii, 4 centre de excelenţă şi 42 colegii.

Privitor la programele de formare profesională oferite de centrele de excelenţă, putem menţiona, că 1 centru oferă programe de formare profesională tehnică secundară, fiind creat prin transformarea şcolii profesionale, 2 oferă programe de formare profesională tehnică postsecundară, fiind reorganizate prin transformarea colegiilor şi 1 centru al patrulea oferă programe de formare profesională tehnică postsecundară şi secundară, şi a fost creat prin reorganizarea (contopirea) unui colegiu cu o şcoală de meserii. 

Elevi în învățământul profesional tehnic secundar. La începutul anului de studii 2015/16, numărul de elevi în învățământul profesional tehnic secundar a constituit 16,1 mii persoane, cu 8,1% mai puţin comparativ cu anul de studii precedent. Majoritatea elevilor (95,3%) îşi fac studiile în instituţiile de învățământ cu sediul în mediul urban.  Acest nivel de învățământ este solicitat mai mult de către băieţi, ponderea acestora fiind de 70,7% sau cu 1,9 puncte procentuale mai mult comparativ cu anul de studii 2014/15.

În anul de studii 2015/16, în învățământul profesional tehnic secundar au fost înmatriculate 9,4 mii persoane, prezentând o reducere cu 14,4% faţă de anul de studii precedent. Din totalul elevilor înmatriculaţi, 88,8% au fost înmatriculaţi în baza certificatului de studii gimnaziale, din care 87 la sută sunt absolvenţii anului 2015.

Distribuţia pe programe relevă că, la programe de formare profesională tehnică secundară în baza studiilor gimnaziale pentru instruire cu durata 2 ani au fost înmatriculaţi 5,4 mii persoane (din care 93,3% cu finanţare bugetară), pentru  instruire cu durata de 3 ani - 3,1 mii persoane (din care 96,8% cu finanţare bugetară) şi în învățământul dual - 107 persoane cu finanţare bugetară. Totodată, persoanele înmatriculate în baza studiilor liceale sau a studiilor medii de cultură generală enumeră 0,8 mii, din care cei cu finanţare bugetară alcătuiesc 90,8%.

În anul de studii 2015/16, se remarcă preferinţe pentru următoarele meserii/profesii: bucătar (8,6% din total înmatriculaţi), mecanic auto (7,2%), tencuitor (6,7%), electrogazosudor-montator (6,0%), operator pentru suport tehnic al calculatoarelor (4,9%), cosător (4,2%), cusătoreasă în industria confecţiilor (3,2%), electromontor utilaj electric (3,1%), etc.

Comparativ cu anul de studii 2014/15, se înregistrează o pondere mai mare pentru elevii  înmatriculaţi la domeniile: telecomunicaţii (+1,4 %), construcţii (+0,3 %) şi transporturi (+0,2 %.). Totodată, s-a redus ponderea elevilor din domeniile servicii (-1,5 %), industria uşoară (-1,3 %) şi agricultură (-0,5 %).

Personal de conducere şi didactic. În anul de studii 2015/16, în învățământul profesional tehnic secundar şi-au desfăşurat activitatea 1854 persoane sau cu 11,5% mai puţin comparativ cu anul de studii precedent. Din total personal, 166 au funcţii de conducere (faţă de 201 în anul de studii 2014/15), 770 sunt profesori (faţă de 794), 875 - maiştri-instructori (faţă de 963), 7 metodişti, 22 psihologi şi 14 persoane reprezintă alte cadre didactice. Ponderea femeilor din personalul de conducere este de 48,2%, iar din personalul didactic - 55,9%. În afară de aceasta, personalul didactic auxiliar, din care fac parte laboranţii, pedagogii sociali şi bibliotecarii, enumeră 204 persoane (faţă de 132 în anul de studii 2014/15), din care 80 la sută sunt femei.

Elevi în învățământul profesional tehnic postsecundar. La începutul anului de studii 2015/16, numărul total de elevi în instituţiile de învățământ profesional tehnic postsecundar a constituit 30,4 mii persoane, prezentând o creştere cu 2,1% faţă de anul de studii precedent.

Din cele 45 instituţii de învățământ profesional tehnic care oferă programe de nivelul postsecundar, 41 instituţii aparţin sectorului public. În anul de studii 2015/16, în instituţiile de stat  îşi fac studiile 94,0% din numărul total de elevi. În cazul elevilor cu finanţare bugetară, comparativ cu anul de studii 2014/15 se atestă o scădere cu 3,4%. Ponderea elevilor care urmează studiile în bază de contract în instituţiile de stat este de 43,6% sau cu 3,2 puncte procentuale mai mare comparativ cu anul de studii precedent.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
China: Banca centrală vrea să interzică toate tranzacțiile cu criptomonede

China: Banca centrală vrea să interzică toate tranzacțiile cu criptomonede

Prețul la carburanți: Motorina se scumpește, iar benzina se ieftinește. Iată plafonul stabilit de ANRE

Prețul la carburanți: Motorina se scumpește, iar benzina se ieftinește. Iată plafonul stabilit de ANRE

CEC planifică reviziuirea și modificarea cadrului legal electoral: „Până în primăvară să avem elaborat un proiect”

CEC planifică reviziuirea și modificarea cadrului legal electoral: „Până în primăvară să avem elaborat un proiect”

Advertoriale
Proiecte de dezvoltare a sectorului TIC pe agenda „Moldova ICT Summit: The Future of Digital”

Proiecte de dezvoltare a sectorului TIC pe agenda „Moldova ICT Summit: The Future of Digital”

Istoriile de succes ale eroilor din spatele schimbărilor majore în Programul Operațional comun România - Republica Moldova (VIDEO)

Istoriile de succes ale eroilor din spatele schimbărilor majore în Programul Operațional comun România - Republica Moldova (VIDEO)

A urcat Everestul de 24 de ori în 25 de ani. Istoria șerpașului care ajută alpiniștii să escaladeze cel mai înalt munte de pe planetă

A urcat Everestul de 24 de ori în 25 de ani. Istoria șerpașului care ajută alpiniștii să escaladeze cel mai înalt munte de pe planetă

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Și-au recunoscut datoria? Liderul de la Tiraspol susține că regiunea transnistreană ar intenționa să-și achite restanțele la gaz
 • 2
  Directorul Promo-Lex, Ion Manole, despre noua Avocată a Poporului: „A fost un vot simplu, plictisitor și antidemocratic”
 • 3
  Focar în trafic! Chișinăuienii propun soluții pentru ambuteiajele din sectorul Buiucani: Parcări multietajate, centură de ocolire sau taxe pentru mașinile vechi (VIDEO/FOTO)
 • 4
  Noi detalii despre perchezițiile efectuate de Procuratura Anticorupție la domiciliul ex-deputatului PDM Vladimir Andronachi
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.