Platforma DA a început procedura de colectare a semnăturilor pentru referendumul Constituțional

Platforma DA a început procedura de colectare a semnăturilor pentru referendumul Constituțional

Platforma DA a început de ieri procesul de colectare a semnăturilor pentru referendumul republican de modificare a Constituției. În procedura de strângere a semnăturilor sunt implicate 775 de persoane și 40 de mii de liste, dintre care 8000 sunt în limba rusă. Totuși liderii platformei DA au solicitat liste pentru a acoperit toți cetățenii cu drept de vot din țară. 

„Nu acoperă numărul solicitat de noi. Solicităm CEC pentru a elibera un număr suficient de liste pentru a demara procesul de colectare” pentru a acoperi toți cetățenii cu drept de vot, a declarat Andrei Năstase, liderul grupului de colectare a semnăturilor.

O altă problemă potrivit celor care colectează semnăturile este că fiecare va trebui să aibă 4 liste de subscripție, pentru fiecare problemă abordată în cerere.

Publicitate

Principalele probleme abordare de grupul de inițiativă sunt:

(1) Reducerea numărului deputaţilor în Parlament de la 101 la 71 de deputaţi.

(2) Excluderea inviolabilităţii parlamentare. Se abrogă prevederea potrivit căreia „Deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviinţarea Parlamentului, după ascultarea sa”.

(3) Revenirea la alegerea Preşedintelui Republicii Moldova prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. Se propune înlocuirea actualei reglementări, care prevede că Preşedintele Republicii Moldova este ales de Parlament cu votul a trei cincimi din numărul deputaţilor aleşi.

(4) Revenirea la instituţia suspendării din funcţie a Preşedintelui Republicii Moldova de către Parlament şi demiterea acestuia prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. Astfel, suspendarea Preşedintelui Republicii Moldova se va produce în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care se încalcă prevederile Constituţiei, după consultarea Curții Constituționale. Suspendarea din funcţie a Preşedintelui Republicii Moldova, inițiată de cel puțin o treime din numărul deputaților și susţinută de majoritatea deputaţilor, va fi obligatoriu urmată de un referendum, prin intermediul căruia cetăţenii Republicii Moldova se vor pronunţa pe marginea demiterii Preşedintelui. Propunerea vizează înlocuirea actualei reglementări, care prevede că Preşedintele Republicii Moldova poate fi demis de către Parlament cu votul a două treimi din numărul deputaţilor aleşi.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal